Μόνιμη παρουσία για το ρωσικό Ναυτικό από το 2015
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Το ρωσικό Ναυτικό επιστρέφει μόνιμα στη Μεσόγειο αναπτύσσοντας μια ναυτική Μοίρα από το 2015. Αυτό έγινε γνωστό από το γενικό επιτελείο το οποίο πρόσθεσε ότι η Μοίρα θα αποτελείται από πολεμικά σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του Βόρειου Στόλου και της Βαλτικής.
Ο νέος αυτός σχηματισμός με ότι έγινε γνωστό θα κινείται στα πρότυπα της Πέμπτης Ναυτικής Μοίρας που διατηρούσε η ΕΣΣΔ στη Μεσόγειο στα χρόνια του «ψυχρού πολέμου» ως αντίβαρο στο 6ο αμερικανικό Στόλο. Η συγκεκριμένη δύναμη διαλύθηκε μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και τέθηκε εκτός ενέργειας στις 31 Δεκεμβρίου του 1002.
Η κίνηση αυτή συνδέεται αναμφισβήτητα και με την ενεργειακή παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή στην Ανατ. Μεσόγειο ιδιαίτερα κάτω από το πρίσμα που υπέγραψε με το Ισραήλκαι πιο συγκεκριμένα η Gazprom με την ισραηλινή εταιρεία Levant ΥΦΑ Marketing για την αποκλειστική απορρόφηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar στην Α.Μεσόγειο.
Η ρωσική Ναυτική Μοίρα Μεσογείου όπως θα λέγεται επίσημα θα βρίσκεται μόνιμα στη Μεσόγειο, αλλά προς το παρών η μόνη ναυτική βάση που διατίθεται για αυτό το σκοπό είναι η βάση στην Ταρτούς της Συρίας. Όπως είπε ο σύμβουλος του ρωσικού γενικού επιτελείου και πρώην διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας ναύαρχος Igor Kasatonov είναι απαραίτητη η η αναβάθμιση των σκαφών του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας αλλά «όλο αυτό το εγχείρημα εμπεριέχει μεγάλο κόστος» για να συνεχίσει λέγοντας «από γεωστρατηγικής άποψης όμως χρειαζόμαστε αυτή τη Ναυτική Μοίρα, είναι μια σωστή απόφαση. Ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει τη νέα αυτή δύναμη αυτή στα πρότυπα της Πέμπτης Ναυτικής Μοίρας».
«Πάντως το ρωσικό Ναυτικό πρόκειται να παραλάβει σύντομα για το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας τρία νέα υποβρύχια και τρεις Φρεγάτες αλλά η ενίσχυση πρέπει να ενισχυθεί» σημειώνει ο Andrey Frolov αρχισυντάκτης στο περιοδικό Arms Exports.
«Θεωρώ ότι πάνω απο0 όλα η νέα αυτή δύναμη θα πραγματοποιεί προβολή ισχύος και επίδειξη σημαίας αλλά και θα υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τα διεθνή ύδατα. Αυτό είναι απόδειξη ότι 20 μετά η Ρωσία ξαναποκτά ότι είχε η ΕΣΣΔ. Τέλος η δημιουργία της δύναμης αυτής θα μας επιτρέψει να ανταποκρινόμαστε πιο γρήγορα στις εξελίξεις. Έτσι τα πλοία μας τώρα χρειάζονται 4 με 5 ημέρες για να φτάσουν στις περιοχές των εξελίξεων από τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη» είπε ο Ρώσος δημοσιογράφος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr