Σε παρουσίαση πακέτου εκσυγχρονισμού και αύξησης της επιβιωσιμότητας των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 προχώρησε η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία KMW και η ελληνική, πλέον, HDVS (με γερμανικές ρίζες) στον Ελληνικό Στρατό την περασμένη εβδομάδα.

Τα ηλεκτρονικά των 183 αρμάτων μάχης Leo2A4 τα οποία είναι παρωχημένης πλέον τεχνολογίας και προηγούμενης γενιάς από αυτά του Leo2HEL χωρίς αμφιβολία χρειάζονται εκσυγχρονισμό, αλλά το βασικότερο στοιχείο του άρματος από την τριάδα «Θωράκιση-Κινητικότητα-Ισχύς πυρός» που χαρακτηρίζουν ένα άρμα μάχης είναι το πρώτο που καθορίζει και την παθητική προστασία του.

Η KMW επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στις λύσεις εκσυγχρονισμού των ηλεκτρονικών και η HDVS στην επιπλέον θωράκιση.

Αυτό γιατί όπως αποδείχθηκε με τα τουρκικά Leopard 2A4 στην αλ Μπαμπ της Συρίας, το άρμα χωρίς πακέτο παθητικής ή ενεργητικής αυτοπροστασίας είναι πλέον πλήρως ακατάλληλο για πολεμικές επιχειρήσεις.

Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε πως οι Τούρκοι στέλνουν πλέον  μόνο Μ60Τ στην βόρεια Συρία.

Στις δυνατότητες εκσυγχρονισμού  των αρμάτων, εκτός των ηλεκτρονικών μπορεί να μπει και το νεότερο πυροβόλο L55 αντί του L44, αλλά αυτό, όπως και το σύστημα αυτοπροστασίας έχουν να κάνουν κυρίως με το ποσό που μπορεί να διαθέσει ο ΕΣ για τα άρματα αυτά.

Τα άρματα τα οποία  «σώθηκαν»  στο παρά πέντε από τον δανεισμό τους στην Τσεχία:

Η χώρα αυτή εμφανιζόταν να ενδιαφέρεται για την απόκτηση περίπου 40 Leopard 2, μέσα από το πρόγραμμα εκμίσθωσης «OMBT-Leo2» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, και προτιμούσε ελληνικά Leopard 2A4.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον για τον δανεισμό μεταχειρισμένων Leopard 2 είχε τότε δείξει και η Ουγγαρία, η οποία τελικά προχώρησε στην παραγγελία 44 καινούριων Leopard 2A7+ και 12 μεταχειρισμένων Leopard 2A4 από την Krauss Maffei Wegmann (KMW) στις 19 Δεκεμβρίου 2018.

Ευτυχώς για την Ελλάδα ο δανεισμός αυτός δεν έγινε, παρά το γεγονός ότι ο ΕΣ δεν είχε αντίρρηση!

Φωτογραφίες από την “σφαγή” των τουρκικών Leopard στην Συρία απο τους Α/Τ πυραύλους του YPG

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ