Στην προεπιλογή δύο ισραηλινών αντιπυραυλικών συστημάτων για τα ελληνικά άρματα μάχης LEO2HEL και πιθανόν και για τα LEO2A4, εφ’όσον αρκούν οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι, προχώρησε ο Ελληνικός Στρατός σύμφωνα με πληροφορίες.

Το ένα είναι το σύστημα Trophy, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης στη Γάζα, από τα ισραηλινά άρματα μάχης Merkava Mk.4 και έχει αναπτυχθεί σε τρεiς (3) διαφορετικές εκδόσεις: HV (Heavy Vehicle), MV (Medium Vehicle) και LV (Light Vehicle).

Εκτός από το Ισραήλ, έχει επιλεγεί και από τον Αμερικανικό Στρατό, για την εγκατάσταση του σε άρματα μάχης M-1A2 SEP(v)2 Abrams.

Το έτερο ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας είναι μεν αμερικανικής προέλευσης, το Iron Curtain της Artis, η οποία όμως πλέον ανήκει, κατά 51%, στην ισραηλινή Plasan Sasa η οποία είναι υποψήφια για την αγορά της ΕΛΒΟ.

Το φαβορί είναι το Trophy, αλλά η απόφαση θα ληφθεί μετά την κατάληξη της πώλησης της ΕΛΒΟ, καθώς τυχόν αγορά από την Plasan Sasa θα μπορούσε να φέρει το Iron Curtain στα ελληνικά άρματα, αφού η όλη εγκατάσταση έτσι ή αλλιώς θα γίνει στην ΕΛΒΟ.

Aλλωστε το Trophy είναι προϊόν της Rafael η οποία συμμετέχει στην πρόταση της Plasan Sasa για την ΕΛΒΟ.

Η επώδυνη χρήση των αρμάτων μάχης χωρίς αντιπυραυλικά συστήματα από τον τουρκικό Στρατό στην Συρία, είχε συντριπτικά αποτελέσματα το 2016-2017 στην αλ Μπαμπ.

Τουλάχιστον 10 Leopard-2A4 έλιωσαν σαν «βούτηρο» από τα ρωσικά αντιαρματικά.

Το πώς χάθηκαν τα τουρκικά Leopard-2A4, έκανε τον Ελληνικό Στρατό να αρχίσει να αναζητά απεγνωσμένα, παρά την ανυπαρξία κονδυλίων, αντιπυραυλικό σύστημα, καθώς διαθέτουμε στο οπλοστάσιο μας 183 Leopard-2A4, εκτός των 170 Leopard-2HEL. 

Η μειονεκτική θέση του Ελληνικού Στρατού απέναντι στον τουρκικό σε μία ευρείας έκτασης χερσαία σύγκρουση στον Εβρο αποτυπώθηκε σε σαφήνεια σε σειρά εκθέσεων του ΓΕΣ.

Και αυτό, διότι η εμπειρία των Τούρκων στη Συρία και ιδιαίτερα η απώλεια των Leopard-2A4, αλλά και των M-60T, οδήγησε την Άγκυρα στην υιοθέτηση ενός προγράμματος αναβάθμισης τους με κύριο μέλημα την εγκατάσταση του ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας Pulat.

Η άρνηση της Γερμανίας να επιτρέψει στην αμυντική βιομηχανία της χώρας να συμμετέχει στην αναβάθμιση των τουρκικών Leopard-2A4, οδήγησε την Τουρκία στην εσπευσμένη υιοθέτηση του προγράμματος «Firat», την υλοποίηση του οποίου ανέλαβε η Aselsan (το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί), δηλαδή της αναβάθμισης 120 αρμάτων μάχης M-60T, 40 M-60A3 TTS (Tank Thermal Sight) και 40 Leopard-2A4 του τουρκικού Στρατού, μεταξύ άλλων με το ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας Pulat (στη συνέχεια ο τουρκικός Στρατός αποφάσισε να αναβαθμίσει το σύνολο των 170 M-60T στο επίπεδο «Firat»).

Το συνολικό κόστος αναβάθμισης των 170 M-60T, των 40 M-60A3 και των 40 Leopard-2A4 ανήλθε στα € 302,7 εκατομμύρια.

Τα 250 άρματα μάχης αναβαθμίστηκαν σε διαφορετικές διαμορφώσεις ως εξής:

1/ M-60T: Σύστημα προειδοποίησης δέσμης λέιζερ 360ο, σύστημα εγγύς επιτήρησης 360ο YAMGOZ της Aselsan, τηλεχειριζόμενος πύργος SHARP της Aselsan με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών (σε 80 άρματα μάχης) ή αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών (σε 90 άρματα μάχης) και ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας Pulat

2/ M-60A3 TTS: Σύστημα προειδοποίησης δέσμης λέιζερ 360ο, σύστημα εγγύς επιτήρησης 360ο YAMGOZ της Aselsan, τηλεχειριζόμενος πύργος SHARP της Aselsan με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών, επιπλέον θωράκιση τύπου ERA (Explosive Reaction Armor) και αυτόματο σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς.

3/ Leopard-2A4: Επιπλέον θωράκιση τύπου ERA και ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας Pulat.

Αυτά τα αντιπυραυλικά μέσα στα τουρκικά άρματα θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές αντιαρματικές πυραυλικές μονάδες σε περίπτωση σύγκρουσης.

Επιπλέον, όλα τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης έχουν εφοδιαστεί με θερμικό σύστημα οδήγησης ADIS της Aselsan, σύστημα ηχητικού συναγερμού για την προειδοποίηση όσων πεζών βρίσκονται πέριξ του άρματος μάχης ή το ακολουθούν και με νέο σύστημα εκτόξευσης καπνογόνων βομβίδων.

Το ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας Pulat (Zaslon) μπορεί να αναχαιτίσει απειλές, που κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 1.200 μέτρα το δευτερόλεπτο. Αποτελείται από ένα ραντάρ εντοπισμού της επερχόμενης απειλής, ένα σύστημα καθοδήγησης και εκτοξευτές αντίμετρων.

Το αντίμετρο δεν εκτοξεύεται με την έννοια της κατευθυνόμενης εκτόξευσης που πραγματοποιεί το Trophy, το οποίο χρησιμοποιεί πυροτεχνικά αντίμετρα, αλλά εκτοξεύεται-εξέρχεται του εκτοξευτή και εκρήγνυται εντός ενός μέτρου από το όχημα-φορέα, προς την κατεύθυνση της επερχόμενης απειλής. Το ωστικό κύμα που παράγεται από την έκρηξη προκαλεί είτε την πρόωρη έκρηξη του αντιαρματικού ή την αλλαγή της πορείας του και την αστοχία του.

Ο χρόνος αντίδρασης του συστήματος είναι μόλις 0,001-0,005 του δευτερολέπτου. Στη βασική του διαμόρφωση προστατεύει το άρμα μάχης σε τόξο 180ο, ενώ το ολικό του βάρος είναι της τάξεως των 130 κιλών.

Σύμφωνα με έκθεση του Ελληνικού Στρατού που είχε δημοσιεύσει το pronews.gr, το 80% των τουρκικών αρμάτων που είναι εξοπλισμένα με τα ανωτέρω μέσα αυτοπροστασίας θα μπορούσαν να επιβιώσουν των ελληνικών αντιαρματικών όπλων σε μία βίαιη διάβαση του Εβρου προς δυσμάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία πιο ευρεία πολεμική σύγκρουση την επόμενη χρονιά, στην εισβολή και κατάληψη της Αφρίν το 2018 η Τουρκία δεν είχε ούτε μία απώλεια άρματος μάχης από τα αντιαρματικά των Κούρδων, λόγω της άψογης λειτουργίας των αντιπυραυλικών συστημάτων που είχαν εγκατασταθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ