ΗΠΑ : Ανησυχία για τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν
Έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου επισημαίνει τη διαρκή ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου του Πακιστάν σε βάρος της Ινδίας.
Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ δημοσίευσε έκθεση για τα πυρηνικά οπλοστάσια του Πακιστάν και της Ινδίας, με αφορμή την επιθυμία του Ισλαμαμπάντ για την υπογραφή πυρηνικής συμφωνίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ κατά τα πρότυπα εκείνης με την Ινδία το 2008. Σύμφωνα με την έκθεση, το Πακιστάν διαθέτει 90-110 πυρηνικές κεφαλές, με πιθανότητα ο τελικός αριθμός να είναι μεγαλύτερος ενώ η Ινδία διαθέτει μόλις 60-80 κεφαλές.
Το Πακιστάν συνεχίζει μέχρι σήμερα την παραγωγή σχάσιμου υλικού για την κατασκευή κεφαλών ενώ επισημαίνεται πως δεν έχει διατυπώσει επισήμως πυρηνικό δόγμα. Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι η Πακιστανική Αεροπορία έχει τροποποιήσει αριθμό μαχητικών F-16 ώστε να μπορούν να φέρουν και να εξαπολύουν πυρηνικά όπλα.
Άγκάθι στην υπογραφή συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν είναι η ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου και ο κίνδυνος από την αυξανόμενη επιρροή του ριζοσπαστικού Ισλαμ στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων και του κρατικού μηχανισμού.
Σημειώνεται ότι ο έγκριτος δημοσιογράφος Seymor Hersh είχε ισχυρισθεί ότι η Μικτή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Special Operations Command: JSOC) των ΗΠΑ έχει πρόσβαση στις βάσεις όπου φυλάσσονται οι πακιστανικές πυρηνικές κεφαλές και εκπαιδεύονται σε σενάρια απεγκλωβισμού τους με μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr