Οι ΗΠΑ επιδιώκουν ειρηνική επίλυση της διαμάχης αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι τα χρονικά περιθώρια για κάτι τέτοιο είναι πεπερασμένα. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του Τζον Κέρι από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, έναν από τους τελευταίους σταθμούς της πρώτης, μαραθώνιας αποστολής του στο εξωτερικό, ύστερα από τον διορισμό του ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είναι σημαντικό οι Ιρανοί να ακούσουν και να καταλάβουν ότι και οι δύο, τονίζω και οι δύο, προτιμούμε τη διπλωματική λύση», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Σαούντ αλ Φεϊζάλ, για να προσθέσει: «Ωστόσο, το παράθυρο για μια διπλωματική λύση δεν μπορεί, εξ ορισμού, να μείνει ανοιχτό επ’ άπειρον».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας δήλωσε: «Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν τους φιλοσόφους, που συζητούν επί μακρόν πόσοι άγγελοι χωράνε στο κεφάλι της καρφίτσας. Οι Ιρανοί δεν έχουν πείσει κανέναν ότι αντιμετωπίζουν τις διαπραγματεύσεις με την αίσθηση του επείγοντος. Φτάνουν σε κοινή προσέγγιση μόνο όταν πρόκειται για προβλήματα που απαιτούν περαιτέρω διαπραγμάτευση».

Παραδοσιακή αντίπαλος του Ιράν στον Περσικό Κόλπο, η Σαουδική Αραβία είχε προειδοποιήσει το 2011, διά στόματος του πρίγκιπα Τούρκι αλ Φεϊζάλ, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ότι αν η Τεχεράνη αποκτήσει την τεχνογνωσία που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, θα πράξει και αυτή το ίδιο.

Αίσθηση είχαν προκαλέσει, εξάλλου, απόρρητα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο από το WikiLeaks, σύμφωνα με τα οποία το 2008 ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον ζήτησε από την τότε κυβέρνηση Μπους «να κόψει το κεφάλι του φιδιού», πλήττοντας στρατιωτικά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ταυτόσημη με το μήνυμα Κέρι ήταν και η ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο ετήσιο συνέδριο της ισχυρότερης οργάνωσης του ισραηλινού λόμπι (AIPAC), στην Ουάσιγκτον. «Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπλοφάρει», δήλωσε ο Μπάιντεν αναφορικά με το Ιρανικό. «Δεν επιδιώκουμε πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι για ειρηνική διαπραγμάτευση. Αλλά όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής, βρίσκονται στο τραπέζι». Από το ίδιο βήμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέμεινε ότι «ούτε οι λέξεις ούτε οι κυρώσεις, από μόνες τους, θα σταματήσουν το Ιράν. Οι κυρώσεις πρέπει να συνοδεύονται από ξεκάθαρη και αξιόπιστη στρατιωτική απειλή».

Στη συγχορδία των πιέσεων που δέχεται η ιρανική ηγεσία ήρθε να προστεθεί η φωνή του Γιουκίγια Αμάνο.

Μιλώντας στη διοικούσα επιτροπή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στη Βιέννη, ο Ιάπωνας διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ κάλεσε την Τεχεράνη να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα «με την αίσθηση του επείγοντος» και με στόχο να υπάρξουν σύντομα χειροπιαστά αποτελέσματα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ