Β. Πούτιν : «Ξεκάθαρο τοπίο στις ένοπλες δυνάμεις»
ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ!
Επαναστατικές μεταρρυθμίσεις «χωρίς παλινωδίες» ζήτησε για τις ΕΔ ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος προ μηνών ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Αμύνης, άσκησε έντονη κριτική στον προκάτοχο του, που αποχώρησε «οικειοθελώς» μετά την αποκάλυψη σκανδάλων αναφέρει το πρακτορείο Russia Today News.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συνάντηση με πολλαπλά μηνύματα και αρκετούς παραλήπτες, είχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ως ανώτατος αρχηγός των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, και ο Σεργκέι Σοϊγκού. Οι δύο άνδρες έκαναν αποτίμηση των πεπραγμένων του υπουργείου Άμυνας για το 2012. Για τον στρατηγό Σοϊγκού, ήταν η πρώτη, μετά τον διορισμό του στη θέση του υπουργού.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ξεκάθαρος: «Δεν ήταν σωστές όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στενά πρότυπα και μοντέλα, συνεχείς παλινωδίες, όπως οι ατελείωτες αναθεωρήσεις προηγούμενων αποφάσεων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό του στρατού. Σήμερα, βρισκόμαστε στο στάδιο που είναι αναγκαία μια τομή σε όλους τους μηχανισμούς της στρατιωτικής μηχανής». Εννοείται βέβαια, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, ότι «είναι δύσκολο να βρεθεί το ιδανικό μοντέλο» και είναι ευνόητο ότι «κάθε καινοτομία πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη». Ωστόσο, υπογράμμισε την αταλάντευτη θέση του ότι «η ανανέωση των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει αμετάβλητος στρατηγικός στόχος».
Γι’ αυτό απαίτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημιουργίας στρατιωτικών Σωμάτων πλήρους σύνθεσης, να είναι απολύτως στελεχωμένα και να βρίσκονται σε ετοιμότητα μέσα στα έτη 2013 και 2014. Ο κ.Πούτιν επίσης, κατέστησε σαφές ότι η θητεία θα παραμείνει αμετάβλητη στους 12 μήνες, ζητώντας παράλληλα να δοθεί αυξημένη προσοχή στην ποιότητα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, η οποία δεν πρέπει να είναι επιφανειακή.
Να σημειωθεί πως, παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας ότι το ανθρώπινο δυναμικό των ρωσικών ΕΔ φτάνει το ένα εκατομμύριο, στην πραγματικότητα δεν υπηρετούν περισσότεροι από 800.000 άντρες, ενώ ο αριθμός πιθανόν να είναι μικρότερος.
Από τη μεριά του, ο Σεργκέι Σοϊγκού για πρώτη φορά έκανε λόγο δημόσια για «πόλεμο τιμών» ανάμεσα στο υπουργείο Άμυνας και τις πολεμικές βιομηχανίες.
Πόσο μάλλον, δήλωσε, πρέπει να μπεί τέλος στην εμπλοκή των στρατιωτικών στο θέμα του καθορισμού των τιμών του αμυντικού υλικού που αγοράζουν οι ΕΔ. Επισήμανση που δείχνει ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία τρου υπουργείου θέλει να αλλάξει άρδην το σύστημα των εξοπλιστικών προμηθειών.
Εκτός αυτού επέκρινε σφόδρα τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη σύναψη συμβολαίων όσον αφορά την Αεροπορία και τη ναυπήγηση πλοίων. Κάτι που είχε αρνητικό αντίτυπο στην υλοποίηση του κρατικού εξοπλιστικού προγράμματος με ορίζοντα ως το 2020.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κατάσταση διορθώνεται και οι κρατικές παραγγελίες όπλων έχουν πλησιάσει κατά το μέγιστο δυνατόν όσα προβλέπει το κρατικό πρόγραμμα μέχρι το 2020.
Ήδη, είπε, ετοιμάζεται το 72% του συνόλου των κρατικών παραγγελιών, και έχει εξοφληθεί το 41% των κρατικών συμβολαίων.
Δριμεία κριτική άσκησε ο Σ. Σοϊγκού στους κάθε λογής μεσάζοντες στον χώρο των αμυντικών προμηθειών. Ανέφερε χαρακτηριστικά μάλιστα, ότι «από τα 79 συμβόλαια ύψους 3 δις. ευρώ που συνάφθηκαν με την “Oboronservice”, η εταιρεία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις για τα έτη 2011-2012 μόνον κατά 80%. Κι’ αυτό, παρότι οι ΕΔ εξόφλησαν το 100% των παραγγελιών τους». Κατέληξε δε, λέγοντας ότι το σύστημα προμηθειών που υπήρχε επί σειρά ετών δεν είναι ικανοποιητικό.
Να σημειωθεί ότι η «Oboronservice» ήταν ο πρωταγωνιστής μεγάλου σκανδάλου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την «καρατόμηση» του πρώην υπουργού Αμύνης, Ανατόλι Σερντιουκόφ, καθώς και σειράς παραγόντων του υπουργείου.
Σήμερα, η Δικαιοσύνη ερευνά περίπου 25 ποινικές υποθέσεις που αφορούν υπεξαιρέσεις ύψους 125 εκατ. ευρώ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr