Ο ΕΣ είναι ίσως ο μοναδικός Στρατός στον πλανήτη, ο οποίος θεωρητικά είναι ετοιμοπόλεμος, με υπαρκτή εχθρική απειλή και στερείται κάτι που από τον Β’ΠΠ έχει γίνει αυτονόητο σε όλους τους λοιπούς Στρατούς: Στερείται παντελώς οχημάτων υποστήριξης Πεζικού!

Χιλιάδες παντελώς ακατάλληλα ΤΟΜΠ Μ113, αρκετές εκατοντάδες Τεθωρακισμένα Οχήματα Όλμων και μέχρι εκεί.

Συνολικά περίπου 2.200 M 113A1/A2/Α3 στα 491 ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ι/ΙΙ καθώς και ειδικών εκδόσεων( 68 Μ-577, 290 Μ-901A2 ITV, 257 ΤΟΜΟ Μ-106 και 54 Μ-113 σε έκδοση Φ/Φ), αλλά σχεδόν άοπλα, μετά την απόσυρση των απόλυτα αξιόπιστων ΒΜΡ-1 από τα μηχανοκίνητα τάγματα της ΑΣΔΕΝ όπου βρίσκονταν περίπου 350 οχήματα του τύπου.

Περίπου 45 οχήματα παροχής πυρών υποστήριξης που είναι ο συνδυασμός αντιαεροπορικού (Α/Α) πυροβόλου ZU-23-2 (ο ΕΣ διαθέτει περίπου 500 πυροβόλα) επί ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης) BMP-1 διαμορφώθηκαν ακολουθώντας το παράδειγμα Στρατών του Τρίτου Κόσμου.

Και μέχρι εκεί.

Κι όμως: Ειδικά στην περιοχή του νησιωτικού χώρου που οι χώροι είναι περιορισμένοι και δεν πρόκειται να διεξαχθούν αρματομαχίες μεγάλης κλίμακας, το πρόβλημα του ΕΣ είναι να μην «πατήσουν το πόδι τους» οι Τούρκοι.

Ενώ στο περιβάλλον της Θράκης, τα άρματα μάχης του Ελληνικού Στρατού, χωρίς υποστήριξη από οχήματα υποστήριξης και ΤΟΜΑ, είναι καταδικασμένα να καταστραφούν από τον εχθρό.

Έτσι ο κύριος σκοπός τον οχημάτων μάχης είναι να καταστρέψουν τις αντίπαλες δυνάμεις που θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν προγεφυρώματα με αποβατικές δυνάμεις ή αεροπρογεφυρώματα με την χρήση του μεγάλου στόλου των ελικοπτέρων του τουρκικού Στρατού.

Έτσι το ιδιαίτερο περιβάλλον του Αιγαίου δίνει βαρύτητα στην υψηλή ταχυκινησία και την αυξημένη ισχύ πυρός κάτι που προσπαθεί να κάνει και ο συνδυασμός BMP-1/ZU-23-2 δείχνοντας έτσι τις σκέψεις των επιτελών του ΕΣ για την αξία που έχουν τα οχήματα υποστήριξης μάχης.

Η εγγύτητα των τουρκικών ακτών σημαίνει ότι θα πρέπει να κινηθούμε σε ένα όχημα μάχης το οποίο θα υποστηρίζει τα μηχανοκίνητα τάγματα με χαμηλό κόστος, υψηλή καταστρεπτικότατα και αυξημένη ευκινησία.

Αυτό δηλαδή που επιχείρησε να κάνει με την μετατροπή των BMP-1/ZU-23-2 ο ΕΣ.

H ύπαρξη του BMP-T Terminator θα ήταν μία «διαφυγή» «προς τα εμπρός» για τον Ελληνικό Στρατό

Το όχημα αναπτύχθηκε μετά τα διδάγματα του πολέμου στο Αφγανιστάν και της Τσετσενίας ενώ στόχο είχε την συνοδεία των επιλαρχιών με την καταστροφή στόχων όπως βαρέα θωρακισμένα εμπόδια, ελικόπτερα, συγκεντρώσεις στρατευμάτων σε μεγάλες αποστάσεις κτλ.

Το όχημα χρησιμοποιεί το σκάφος του T-90 (αν και έχει ανεξάρτητο συγκρότημα πύργου, για παράδειγμα στο Περού προσφέρθηκε επί σκάφους Τ-55).

Το 2013 παρουσιάστηκε η έκδοση BMPT-72 «Terminator 2» με πλήρωμα μάχης 3 άτομα και αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά.

Ο οπλισμός αποτελείται από 4 υπερηχητικούς πυραύλους Ataka-T διπλής κεφαλής με δυνατότητα διάτρησης 800mm RHA μετά την ενεργητική θωράκιση, και εμβέλεια 5 χλμ., καθοδήγηση τύπου λέιζερ SACLOS ενώ μπορεί και να λάβει έκδοση κεφαλής θερμοβαρικού τύπου.

Ο πύργος περιστρέφεται κατά 360 μοίρες και σε ανύψωση -5° / +25°. Το όχημα φέρει συζυγές πολυβόλο των 7,62mm με 2.000 σφαίρες αναχορηγία, και 2 πυροβόλα 2A42 των 30mm με αναχορηγία 900 βλημάτων.

Το σύστημα έχει ικανότητα προσβολής 3 στόχων ταυτόχρονα καθώς έχει ανεξάρτητα συστήματα σκόπευσης. Το όχημα έχει ψηφιακό ΣΕΠ και δυνατότητες Hunter-Killer ενώ φέρει και αισθητήρα καιρού. Το σύστημα ναυτιλίας βασίζεται στο GPS/GLONASS.

Η προμήθεια ενός αριθμού οχημάτων στον ΕΣ (περίπου 6 ανά ΑΔΤΕ) θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα υπέρ ημών, ειδικά υπό το πρίσμα της απόκτησης και των ΤΟΜΑ BMP-2.

Έτσι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν συγκροτήματα μάχης με συνδυασμό αυτών των δύο και με σκοπό να δράσουν ως δύναμη ταχείας επέμβασης σε όποιο σημείο των νησιών χρειαστεί. Το δε ίδιο πυροβόλο των 30mm θα επιτρέψει την ευκολία συνδυασμού πυρομαχικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ