H Σερβία σχεδιάζει να αποκτήσει τα κυπριακά επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-35 και η Λευκωσία διαρρέει πως ήδη έχει κλείσει συμφωνία με το Βελιγράδι.

Αυτό εξηγεί βεβαίως και την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει οπλικά συστήματα από την σερβική αγορά.

Το σερβικό υπουργείο Άμυνας θέλει να αυξήσει τον αριθμό των επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 που η Σερβία διαθέτει, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστική επιλογή, τουλάχιστον επισήμως.

Μιλώντας στο «Tango Six», ο υφυπουργός Άμυνας Νέναντ Μιλοράντοβιτς υποστήριξε ότι η ενδεχόμενη επιλογή των Mi-35 της Κύπρου θεωρείται μια τέτοια περίπτωση και εξακολουθεί να είναι υπό εξέταση.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως τα κυπριακά ελικόπτερα συνοδεύονται από κάποια οφέλη για τη Σερβία, ωστόσο, επανέλαβε ότι η περίπτωσή τους ακόμη αναλύεται.

Το σενάριο απόκτησης των κυπριακών Mi-35 εμφανίστηκε τον Αύγουστο σε κυπριακά ΜΜΕ, τα οποία πρόσθεσαν ότι επιτροπή των Σέρβων έχει εξετάσει ήδη την κατάστασή τους. Όπως το δημοσίευμα όμως αναφέρει κανείς από το σερβικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα μέχρι τώρα στο κυπριακό σενάριο. Η Σερβία έχει τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 που απέκτησε καινούργια από τη Ρωσία.

Οι Κύπριοι όμως αναφέρουν πως η συμφωνία έχει κλειστεί και τα ελικόπτερα θα παραδοθούν στην Σερβία.

Συγκεκριμένα, το sigmalive αναφέρει για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνοφρουράς:

1. Μερική αναπλήρωση των παλαιών συστημάτων αεράμυνας με την αγορά των γαλλικών «Mistral» νέας γενεάς, που έχουν βεληνεκές 8 χιλιόμετρα,  δηλαδή περί τα 21.000 πόδια. Σημειώνεται ότι τα τουρκικά drones  «μπαϊρακτάρ» μπορούν να πετούν μέχρι τις 22 με 23 χιλιάδες πόδια. 

2. Προγραμματίζεται η αγορά πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων από τη Σερβία με βεληνεκές περί τα 40 χιλιόμετρα. Οι εν λόγω εκτοξευτές μπορούν να χρησιμοποιούν και έξυπνα βλήματα, όπως ονομάζονται, τύπου ομπρέλας, που στρέφονται σε βάρος αρμάτων στο πεδίο της μάχης. Έχουν ήδη αγοραστεί δύο Μοίρες αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλιοστών τύπου «Νόρα». Η Σερβία αποτελεί φθηνή και αξιόπιστη αγορά. 

3. Έχουν προκηρυχθεί ήδη προσφορές για την αγορά σύγχρονων πολεμικών ελικοπτέρων. Μέχρι στιγμής στις προσφορές συμμετέχουν γαλλικές και ιταλικές εταιρείες.  Δεν αποκλείεται να αγοραστούν ελικόπτερα από τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά να προτιμηθούν και πύραυλοι από την ισραηλινή αγορά λόγω αξιοπιστίας αλλά και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ήδη, τα ρωσικά ελικόπτερα Mi-35P  έχουν πωληθεί στη Σερβία κατόπιν σύμφωνης γνώμης και της κατασκευάστριας εταιρείας.

4. Έχει κλείσει συμφωνία με τη Γαλλία για την προμήθεια των σύγχρονων «Exocet» με βεληνεκές 180 χιλιόμετρα κατά τρόπον ώστε να καλύπτεται η Κυπριακή ΑΟΖ. Αναμένεται να παραδοθούν και να είναι σε επιχειρησιακή δυνατότητα ώς το 2023.  

5. Υπάρχει προγραμματισμός για την επισκευή των ρωσικών αρμάτων τύπου Τ-80. Γενικότερα το σύνολο των οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς θέλει λόγω γήρατος ανανέωση και επισκευή, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την άμυνα προκειμένου να αισθάνεται ο πολίτης μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τουρκικής απειλής.

Στο μεταξύ όμως η Κύπρος θα μείνει χωρίς επιθετικά ελικόπτερα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ