Κύπρος: Mετά από πολλά χρόνια ρυθμίστηκε το ωράριο για τα στελέχη της Εθνοφρουράς
Ομόφωνα ψηφίστηκαν σήμερα οι Κανονισμοί για την Ρύθμιση Ωραρίου των μελών του Στρατού, μετά από πολυετή καθυστέρηση.
Οι κανονισμοί ρυθμίζουν πλέον και νομοθετικά ένα πάγιο αίτημα των στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες να σημειωθεί ήταν μέχρι τώρα η μόνη υπηρεσία χωρίς θεσμοθετημένο ωράριο αφού λειτουργούσαν στη βάση εσωτερικών διαταγών του εκάστοτε Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ).
To κυπριακό Defenceredefined επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αξιωματικών του Κυπριακού Στρατού (ΣΑΚΣ), Τχη (ΠΖ) Ιωάννη Μαλιώτη ο οποίος μας επιβεβαίωσε τις εξελίξεις με την ευόδωση των άοκνων προσπαθειών του ΣΑΚΣ αλλά και του αντίστοιχου Συνδέσμου Υπαξιωματικών του Κυπριακού Στρατού (ΣΥΚΣ).
Ο κ. Μαλιώτης δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του στις Κοινοβουλευτικές ομάδες που ψήφισαν τους Κανονισμούς, τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στο να γίνει αυτό πραγματικότητα.
Τι προβλέπεται σε Κανονισμούς
Οι υπόψη κανονισμοί προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος υπηρεσίας των μελών του στρατού ανέρχεται στις 37,5 ώρες, είτε εφαρμόζουν κανονικό είτε ειδικό ωράριο εργασίας (π.χ σύστημα βάρδιας από Δευτέρα μέχρι και Κυριακή).
Καθορίζεται ωστόσο ότι ο μέγιστος χρόνος εργασίας ανά εβδομάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου εργασίας για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων (π.χ υπηρεσίες) αλλά αυτό εντός περιόδου αναφοράς έξι μηνών και όχι για μια μεμονωμένη εβδομάδα. Στην περίοδο αναφοράς των έξι μηνών, για υπολογισμό του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας δεν λαμβάνονται υπόψη οι περίοδοι της δικαιούμενης ετήσιας άδειας ανάπαυσης και ασθενείας, οι αργίες, τα υπηρεσιακά ταξίδια και ο χρόνος εργασίας κατά τη διάρκεια επιφυλακής. Η έννοια του όρου “επιφυλακή” ωστόσο σημαίνει τη συνεχή παρουσία μελών του Στρατού σε καθορισμένο χώρο για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων.
Τα μέλη του στρατού δεν απαλλάσσονται καμίας υποχρέωσης για συμμετοχή σε ασκήσεις, παρουσιάσεις εφέδρων και εθνοφυλάκων, εκτέλεση υπηρεσιών για εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, εκπαιδευτές σε Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) και συμμετοχή σε κοινωνικές ή άλλες εκδηλώσεις.
Για την εκτέλεση των ειδικών καθηκόντων ( όπως αναφέρονται σε παραπάνω παράγραφο) ή συμμετοχής σε νυκτερινή εκπαίδευση πέραν των 8 ωρών μηνιαίως θα παραχωρείται αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης που ποικίλει ανάλογα με την δραστηριότητα. Για παράδειγμα για υπηρεσία που εκτελείται Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, επίσημη αργία ή ημέρα που προηγείται επίσημης αργίας παραχωρείται μια ημέρα ανάπαυσης εντός 15νθημέρου. Στα μέλη του Στρατού που εκτελούν υπηρεσίες διανυκτέρευσης σε εργάσιμες ημέρες, καθορίζεται επίσης η προσέλευση για ανάληψη υπηρεσίας στις 13:00.
Το ιστορικό του θέματος
Οι νέοι Κανονισμοί για Ρύθμιση του Χρόνου Εργασίας είχαν κατατεθεί στην Βουλή για συζήτηση από τον περασμένο Μάρτιο.
Η απουσία θεσμοθετημένου ωραρίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ένα ζήτημα που απασχολούσε από το 2008 τους επαγγελματικούς συνδέσμους Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Κυπριακού Στρατού (ΣΑΚΣ και ΣΥΚΣ αντίστοιχα).
Το 2015 οι τότε κανονισμοί για ρύθμιση του Ωραρίου Εργασίας των Μελών του Κυπριακού Στρατού αποσύρθηκαν την ύστατη προ της ψήφισης τους -από τον τότε Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη- και αφού είχε προηγηθεί τροποποίηση των άρθρων τους από Βουλή, κατόπιν προσπαθειών των δύο επαγγελματικών συνδέσμων.
Η τότε αιτιολόγηση από τον Υπουργό Άμυνας και Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη ήταν ότι με τις αλλαγές που επήλθαν επηρεαζόταν η επιχειρησιακή λειτουργία της Ε.Φ.
Οι κανονισμοί ωραρίου σημειώνεται ότι δεν θα έχουν εφαρμογή για τους Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ) αφού αυτοί δεν συμπεριλαμβάνονται στα μόνιμα στελέχη του Κυπριακού Στρατού. Η ρύθμιση ωστόσο των θεμάτων που αφορούν το ωράριο και τα καθήκοντα των ΣΥΟΠ θα συνεχίσει να ρυθμίζεται από τον αρχηγό της Ε.Φ ως ίσχυε μέχρι σήμερα.