Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) με αφορμή αναφορές σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο σχετικά με τον πρόσφατο διαγωνισμό των Επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ), εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση παρατίθενται πολλά στοιχεία για τον αντικείμενο, τη συμμετοχή και τις διαδικασίες του πρόσφατου διαγωνισμού, για αυτό και την παραθέτουμε αυτούσια.

«Οι υποβληθείσες αιτήσεις για 2.000 θέσεις ΕΠ.ΟΠ ανήλθαν σε 8.255. Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών από την Επιτροπή Ελέγχου αυτών, κρίθηκαν κατάλληλοι για την επόμενη διαδικασία 7.533 υποψήφιοι τα ονόματα των οποίων κοινοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ  www.army.gr, καθώς και στα γραφεία Ενημέρωσης Κοινού-ΥΕΘΑ ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι. Όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, οι προκηρύξεις περιλαμβάνουν επ’ ακριβώς τη μοριοδότηση, αναλόγως με τα προσόντα του υποψηφίου. Επί παραδείγματι, μερικές από τις μοριοδοτήσεις είναι:

-Κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ-ΤΕΙ λαμβάνουν: 450 μονάδες,

-Σπουδαστές ΑΕΙ-ΤΕΙ περατώσαντες τουλάχιστον το πρώτο (1ο) έτος: 350 μονάδες.

-Απόφοιτοι  ΙΕΚ (ή ισότιμων σχολών εξωτερικού) δημοσίων ή ιδιωτικών αναγνωρισμένων από την αρμόδια κρατική υπηρεσία: 300 μονάδες.

-Απόφοιτοι Λυκείου παντός τύπου (ή ισότιμων σχολών εξωτερικού ): Βαθμός αποφοίτησης Χ  συντελεστή 10,5.

-Απόφοιτοι Β’ τάξης Λυκείου παντός τύπου (ή ισότιμων σχολών εξωτερικού ): 100 μονάδες.

-Χρόνος προϋπηρεσίας στην ειδικότητα, αποδεικνυόμενος με επικυρωμένο αντίγραφο του ασφαλιστικού φορέα (υπολογίζεται ως προϋπηρεσία και η θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις μόνο στην ίδια ή αντίστοιχη ειδικότητα άλλου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων) για προϋπηρεσία τριών μηνών 50 μονάδες, έξι μηνών 100 μονάδες, εννέα μηνών 150 μονάδες, πάνω από δώδεκα μήνες 250 μονάδες.

-Υπηρετούντες ή υπηρετήσαντες ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης στις Ένοπλες Δυνάμεις: 100 μονάδες.

-Υπηρετούντες ή υπηρετήσαντες στις Ειδικές μονάδες: 100 μονάδες

-Γνώση κάθε ξένης γλώσσας σε επίπεδο LOWER ή αντίστοιχο: 80 μονάδες.

-Γνώση κάθε ξένης γλώσσας σε επίπεδο PROFICIENCY ή αντίστοιχο: 160 μονάδες.

-Κατοχή πτυχίου προγραμματιστή Η/Υ:

α. Από Σχολή  AEI-ΤΕΙ: 40 μονάδες

β. Από ΙΕΚ: 25 μονάδες

γ. Από ΤΕΕ: 20 μονάδες

-Διαδικασία συνεντεύξεως μέχρι 200 μονάδες.

Αναλυτικότερα τα κριτήρια επιλογής φαίνονται στις δύο προκηρύξεις.

 Για την διαδικασία της συνέντευξης  το Γενικό Επιτελείο Στρατού  έχει συστήσει επτά (7) πενταμελείς  επιτροπές συνεντεύξεων, τα μέλη των οποίων έχουν τις ικανότητες αξιολόγησης/βαθμολόγησης  των  υποψηφίων. 

Οι παραπάνω επιτροπές βαθμολογούν και αξιολογούν την εμφάνιση, την παράσταση, την ικανότητα αντίληψης, τις γνώσεις, την ικανότητα έκφρασης και διατύπωσης απλών σκέψεων,  τις δεξιότητες που είναι συναφείς με το στρατιωτικό επάγγελμα και την ικανότητα προσαρμογής στο στρατιωτικό περιβάλλον. Επιπλέον η διαδικασία της συνέντευξης περιλαμβάνει λεκτική και νοομετρική (Matrix Test) δοκιμασία.

Όσον αφορά το θέμα των ερωτήσεων, έχει συνταχτεί από ειδική επιτροπή συγκεκριμένος πίνακας ερωτήσεων που καλύπτουν ένα ικανό εύρος θεμάτων, τον οποίο χρησιμοποιούν οι επιτροπές των συνεντεύξεων. Ανάμεσα σε αυτές έχουν επιλεγεί και απλές ερωτήσεις, με σκοπό να απαλλάξουν τον υποψήφιο από πιθανό άγχος, δημιουργώντας  έτσι ένα καλύτερο κλίμα επικοινωνίας του υποψήφιου με την επιτροπή, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει καμία επαφή με το στρατιωτικό περιβάλλον.

Οι ερωτήσεις που αναφέρθηκαν σε πρόσφατα ρεπορτάζ ότι ερωτήθηκαν στους υποψηφίους, όπως «τι ομάδα είσαι;», «εάν το χωριό σου βγάζει καλό λάδι ή τυρί;» κ.λ.π., δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα ερωτήσεων. Σχετικά με το είδος των  ερωτήσεων, κατά την διάρκεια της συνέντευξης, υπάρχει μια προοδευτική, ποιοτική  κλιμάκωση σε σχέση με τον βαθμό δυσκολίας τους.

Η διαδικασία της συνέντευξης έχει προβλεφθεί στο Π.Δ. 65/2005 καθώς και η ανάλογη κλίμακα βαθμολογίας (μέχρι 200 μονάδες). Η κλιμάκωση των ερωτήσεων διευκολύνει την προσέγγιση της προσωπικότητας κάθε υποψηφίου σε σχέση  με  τα αξιολογούμενα κριτήρια και την ανάλογη βαθμολόγηση.

Η προσωπική συνέντευξη είναι πρακτική που εφαρμόζεται από όλους τους οργανισμούς-επιχειρήσεις με σκοπό να γνωρίσουν τον υποψήφιο.

Η διαδικασία των συνεντεύξεων  άρχισε  την 6 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την 27 Σεπτεμβρίου 2006.

Στο επόμενο στάδιο επιλογής προβλέπεται η υγειονομική εξέταση από επιτροπή απαλλαγών καθώς και η ψυχοτεχνική  εξέταση των υποψηφίων από κατάλληλη επιτροπή (ψυχίατρος, ψυχολόγος κ.λ.π.) ώστε να  διαπιστωθεί η καταλληλότητα των υποψηφίων να ενταχθούν στις ιδιαίτερες συνθήκες του στρατού. Διευκρινίζεται ότι στην παραπάνω διαδικασία συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι που μετείχαν στη διαδικασία της συνέντευξης.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα περί αντικατάστασης μελών των επιτροπών, διευκρινίζεται ότι δεν υπήρξε αντικατάσταση μελών αλλά αναπλήρωση για υπηρεσιακούς λόγους (μεταθέσεις, συμμετοχή σε ασκήσεις κλπ), από αναπληρωματικά μέλη, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην αρχική συγκρότηση των επιτροπών.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται με απόλυτη νομιμότητα και πλήρη διαφάνεια. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ευχαριστεί τις χιλιάδες νέες και νέους, που επέλεξαν και εμπιστεύτηκαν το Στρατό Ξηράς για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία».  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ