Από την στιγμή που τα άρματα μάχης έχουν ξεκινήσει να εφοδιάζονται με συστήματα ενεργητικής άμυνας, είναι σαφές ότι και τα αντιαρματικά συστήματα πρέπει να εξελιχθούν κατά τέτοιο τρόπο που να μπορούν να πετυχαίνουν τον στόχο τους, που είναι η καταστροφή ή τουλάχιστον η εξουδετέρωση του εχθρικού άρματος μάχης.

Η αναβάθμιση του ρωσικού πανίσχυρου αντιαρματικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στον κόσμο, γνωστού ως  Khrizantema, σε επίπεδο S, θα του δίνει την ικανότητα διάτρησης τεθωρακισμένων στόχων και εχθρικών οχημάτων μάχης, ακόμα και αν αυτά είναι εξοπλισμένα με συστήματα ενεργητικής άμυνας είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής.

Αυτό που θα ξεχωρίζει το αναβαθμισμένο αντιαρματικό σύστημα είναι πως θα χρησιμοποιεί υπερηχητικό πύραυλο ιδιαίτερα αυξημένης ταχύτητας που σημαίνει πως πρακτικά θα είναι αδύνατο να σταματηθεί από τα υπάρχοντα συστήματα ενεργητικής θωράκισης.

Δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα ενταχθεί σε υπηρεσία το αναβαθμισμένο αντιαρματικό σύστημα, στη αρχή του έτους υπήρχαν πληροφορίες ότι θα το αποκτούσε η Μεραρχία του Taman της Δυτικής Στρατιωτικής Διοίκησης μέχρι το τέλος του 2021.

Είναι σαφές ότι η Μόσχα θα το ήθελε άμεσα σε υπηρεσία σε περίπτωση που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί «εκτάκτως» στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Λιτόβκιν εξήγησε πως: «Η πολεμική κεφαλή του πυραύλου θα εκσυγχρονιστεί και θα αναβαθμιστεί και έτσι [ο Khrizantema] θα μπορεί να χτυπήσει αποτελεσματικά θωρακισμένους στόχους, ενώ εξετάζεται η ενίσχυση του ήδη ταχύτατου πυραύλου, ώστε να είναι ικανός να αναπτύσσει υπερηχητικές ταχύτητες που θα καταστρέφουν τον στόχο, ακόμα κι αν διαθέτει συστήματα ενεργητικής προστασίας».

Ακόμα πρόσθεσε πως: «Το πιο σημαντικό είναι ότι το σύστημα εκτοξεύει έναν υπερηχητικό πύραυλο, τον οποίο τα συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς συνήθως δεν μπορούν να εντοπίσουν» ενώ οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ο αντιαρματικός πύραυλος Khrizantema στο πεδίο της μάχης πολλαπλασιάζονται αν ενσωματωθεί στο ωφέλιμο φορτίο ενός επιθετικού ελικοπτέρου.

Και στο πλαίσιο αυτού του συγκεκριμένου σεναρίου, υπογράμμισε:

«Σε μικρές αποστάσεις, ένα επιθετικό ελικόπτερο, όπως το Mil Mi-28NM, εξοπλισμένο με τους Khrizantema θα είναι ικανό να διαλύσει και να εξαφανίσει την εχθρική αεράμυνα, δίχως να εισέλθει στην εμπλεκόμενη ζώνη».

Τέλος, ο Ντμίτρι Λιτόβκιν δήλωσε ότι τα εχθρικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη λειτουργία του αναβαθμισμένου αντιαρματικού πυραύλου, δεν θα μπορούν ούτε να τον αναχαιτίσουν ούτε να τον μπλοκάρουν, χαρακτηρίζοντας τον ως «stealth» στα ραντάρ του αντιπάλου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ