Βίντεο: Πώς λειτουργεί η ρωσική αντιαρματική νάρκη PTKM-1R
Η ρωσική αντιαρματική νάρκη κατακόρυφης προσβολής PTKM-1R ανήκει σε μια νέα γενιά αντιαρματικών πυρομαχικών. Σύμφωνα με την ρωσική επιχείρηση Rosoboronexport, μπορούν να χτυπήσουν στα πιο ευάλωτα σημεία των αρμάτων μάχης ή συστημάτων αυτοκινούμενων πυροβόλων: τις οροφές των πύργων ή των σκαφών τους.
Εξωτερικά, οι νάρκες αυτές είναι αρκετά διαφορετικές από τα ήδη γνωστά μέσα καταστροφής παρόμοιων αποστολών – είναι κατασκευασμένες υπό την μορφή φορητών και εκτοξευόμενων φορέων εξοπλισμένων με ακουστικούς και σεισμικούς αισθητήρες για την αναζήτηση των στόχων. Επίσης, μέσα στα στοιχεία μάχης υπάρχουν αισθητήρες υπέρυθρων και ραδιοεντοπισμού.
Η PTKM-1R τοποθετείται με τα χέρια σε απόσταση πέντε ως δεκαπέντε μέτρων από τις προσβάσεις που πρόκειται να διέλθουν δυνάμεις τεθωρακισμένων. Αυτό θεωρείται πως δυσχεραίνει σημαντικά τον εντοπισμό τους.
Όταν τα εχθρικά στρατιωτικά οχήματα πλησιάζουν, προσβάλλονται μόνο αυτά που πληρούν τις καθορισμένες παραμέτρους σύμφωνα με τις επίγειες και ηχητικές δονήσεις αναφέρει το proelasi.com.
Τα στοιχεία μάχης της νάρκης εκτοξεύονται και ίπτανται κατά μήκος μιας βαλλιστικής τροχιάς, καθώς οι αισθητήρες θερμότητας και ραδιοεντοπισμού σαρώνουν το πεδίο. Όταν εντοπιστεί ο στόχος, η πολεμική κεφαλή εκρήγνυται και, κατά συνέπεια, προσβάλει τον στόχο από ψηλά.
Το ύψος της νάρκης είναι 510 χλστ. Η διάμετρος του σώματος μάχης είναι 220 χλστ. Το βάρος της νάρκης είναι 19,9 μέτρα. Το βάρος του εκρηκτικού γεμίσματος είναι 2,8 κιλά. Η διατρητική ικανότητα της είναι όχι λιγότερη από 70 χλστ χάλυβα. Το πυρομαχικό είναι προγραμματισμένο να αυτοκαταστρέφεται και η λειτουργία μάχης είναι απο μια έως δέκα ημέρες.
Είναι γνωστό ότι τη δεκαετία του 1980, η αντιαρματική νάρκη TM-83 που κατασκευάστηκε στην Σοβιετική Ένωση, χτυπούσε τα άρματα μάχης με τα επονομαζόμενα «πλήγματα πυρήνων» στις πλευρικές τους θωρακίσεις