J-10: Το Πακιστάν παρέλαβε τα δύο πρώτα κινεζικά μαχητικά
Tα πρώτα κινεζικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τύπου J-10 για την Αεροπορία του Πακιστάν (PAF) έκαναν την εμφάνισή τους στην Κίνα, που σημαίνει πως οι δεσμοί των δύο χωρών γίνονται ακόμα πιο στενοί.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυκλοφορήσει εικόνες τουλάχιστον ενός μαχητικού αεροσκάφους τύπου J-10, πιθανότατα στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Chengdu, φέροντας το σήμα της πακιστανικής Αεροπορίας.
Από τις εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν, φαίνεται πως το αεροσκάφος διαθέτει έναν κινεζικής κατασκευής κινητήρα τύπου WS-10B, αντί για ένα ρωσικής κατασκευής κινητήρα τύπου AL-31F, ο οποίος χρησιμοποιείται στις εκδόσεις J-10A και J-10B. Αυτό σημαίνει ότι το Πακιστάν αγοράζει την έκδοση J-10C, που είναι όχι μόνο η πιο αναβαθμισμένη αλλά ακόμα «γλιτώνει» το Ισλαμαμπάντ από το να ζητήσει την έγκριση της Μόσχας για περαιτέρω εξαρτήματα και ανταλλακτικά για τον εκσυγχρονισμό του.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στα ΜΜΕ, ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η PAF επρόκειτο να αποκτήσει τα εν λόγω μαχητικά και ανέφερε ότι 25 τέτοια αεροσκάφη θα συμμετέχουν στην παρέλαση για την Ημέρα της Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου.
Αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι το εύρος της αρχικής παραγγελίας, αν και άλλες αναφορές κάνουν λόγο για παραγγελία συνολικά 36 μαχητικών.
Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την προμήθεια των μαχητικών από το Πακιστάν, αν και είναι σύνηθες οι κινεζικές στρατιωτικές προμήθειες και νέα τεχνολογικά επιτεύγματα γίνονται γνωστά πρώτα, μέσα από ανεπίσημες εικόνες.
Το J-10C θεωρείται επίσης ένα από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη του στόλου της PAF, στην οποία υπηρετούν ακόμα αεροσκάφη τύπου Mirage III και Mirage 5, εκ των οποίων αρκετά χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960.
Το άλλο σημαντικό μαχητικό αεροσκάφος της είναι το F-16, το οποίο αποκτήθηκε από τις ΗΠΑ, αν και οι παραδόσεις τους διακόπηκαν λόγω του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε ως απάντηση στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Πακιστάν. Έκτοτε, έχουν παραδοθεί κάποια προηγμένα αεροσκάφη F-16C/D Block 52, αλλά εν τω μεταξύ, το Πακιστάν έχει δημιουργήσει όλο και πιο στενούς στρατιωτικούς δεσμούς με την Κίνα.
Rafale Ινδίας εναντίον J-10 του Πακιστάν
Η αγορά του J-10 θα εκσυγχρονίσει την PAF, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με τον σημαντικότερο περιφερειακό αντίπαλο του Πακιστάν, την Ινδία. Η ινδική Αεροπορία θα παραλάβει πολύ σύντομα το τελευταίο από τα 36 Dassault Rafales που έχει παραγγείλει από τη Γαλλία και ενδέχεται να παραγγείλει περισσότερα.
Το Rafale προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με το J-10, όπως εξαιρετικά προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και μια δυνητικά ευρύτερη γκάμα όπλων, καθώς και ανώτερες επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, το κινεζικό μαχητικό δείχνει ότι η PAF παλεύει να μην «μείνει πίσω» στην κούρσα εξοπλισμών και σε αεροπορικές δυνάμεις που χαρακτηρίζονται ως 4++ γενιάς.
Αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων παρατηρητών της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας και ειδικότερα του αεροπορικού κλάδου, υποδεικνύουν ότι τα δύο πρώτα μαχητικά αεροσκάφη τύπου J-10 έφτασαν από την Κίνα σε άγνωστη αεροπορική βάση στο Πακιστάν.
Πάντως επί της ουσίας, οι ΗΠΑ θα έχουν μεγάλο πρόβλημα στην λεγόμενη ινδική υποήπειρο, καθώς όλες οι μεγάλες δυνάμεις της περιοχής, έχουν στενούς γεωστρατηγικούς δεσμούς είτε με την Ρωσία είτε με την Κίνα.