Τα μονοκινητήρια ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior έχουν ως βασικές τους αποστολές την ανάληψη αποστολών επιτήρησης, επιθετικής αναγνώρισης (εύρεση και κατάδειξη στόχων και προσβολής τους όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν) , υποστήριξης αεροκίνητων και αμφίβιων επιχειρήσεων (με την ταυτόχρονη παρουσία τους πάνω από την υπό κατάληψη περιοχή) καθώς και προκεχωρημένης εκπαίδευσης των χειριστών της Αεροπορίας Στρατού.

Ο ΕΣ παρέλαβε το 2019 τα 70 ελικόπτερα με συνολικό κόστος 46.703.524 $ το οποίο  καλύπτει τη μεταφορά και την αρχική μόνο υποστήριξή τους.  

Τα Kiowa Warrior αποτελούν «στρατιωτικοποιημένες» εκδόσεις των πολιτικών ελικοπτέρων Bell Model 406 και τα έτη κατασκευής τους κυμαίνονται από το 1991 έως το 2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης τους είναι 5.800 ώρες.

Τα τριάντα έξι από τα 70 ΟΗ-58D, που χρησιμοποιούνται  για την ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών, (αν και ο αριθμός των επιχειρησιακών ελικοπτέρων είναι άγνωστος προς το παρόν) διαθέτουν πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας -ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων.

Είκοσι τέσσερα θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά και θα έχουν βασικό εξοπλισμό επικοινωνιών και ναυτιλίας, ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα τελευταία δέκα αποτελούν εναλλακτική πηγή ανταλλακτικών, για το χρόνο κτήσης και αξιοποίησης των υπολοίπων ελικοπτέρων ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες.

Τα ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior διαθέτει τα ακόλουθα συστήματα:

    Σύστημα προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων AN/AAR-57 (CMWS)

    Σύστημα IFF, AN/APX-118

    Σύστημα εντοπισμού ακτινοβολίας radar AN/APR-39A(V)1/4 (RWR)

    Παρεμβολέα υπερύθρων AN/ALQ-144 (IRCS)

    Σύστημα προειδοποίησης εκπομπής δέσμης Laser AN/AVR-2B (LWR)

    Σύστημα ναυτιλίας ντόπλερ ASN-157

    Σύστημα αναφοράς στάσης και κατεύθυνσης

    Σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας σταθερής στήριξης

    Σύστημα αυτόματης μεταβίβασης στόχων

    Σύστημα καταγραφής δεδομένων PC-DTS-V

    Δύο οθόνες Πολλαπλών Λειτουργιών

    Σκοπευτικό σύστημα MMS τοποθετημένο επί ιστού το οποίο περιλαμβάνει μια τηλεοπτική κάμερα ημέρας υψηλής ανάλυσης, αισθητήρα θερμικής απεικόνισης, σύστημα Laser αποστασιομέτρησης και σήμανσης στόχων επεξεργαστή συστήματος, σύστημα παροχής ισχύος, και προστατευτικό κάλυμμα

Η Αεροπορία Στρατού θα παραλάβει παραπάνω κινητήρες από το αρχικά προβλεπόμενο πακέτο, και τελικά θα διαθέτει ένα στοκ 67 κινητήρων.

Ο βασικός αισθητήρας των Kiowa είναι το σύστημα Mast Mounted Sight (ΜMS), ο περιστρεφόμενος δηλαδή πύργος – σήμα κατατεθέν που διαθέτουν πάνω από τους έλικές τους.

Ο πύργος προσφέρει εικόνες υψηλής  ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα και αισθητήρες θερμικής απεικόνισης, εργαλεία που τους επιτρέπουν να επιχειρούν ημέρα και νύχτα.

Το ΜΜS όχι μόνο διευκολύνει τις βολές πυραύλων και με τη χρήση κατάδειξης laser.

Στον τομέα του οπλισμού περιλαμβάνεται η δυνατότητα τοποθέτησης πολυβόλου M3P των 12,7 χλστ. ή ατρακτιδίου πολυβόλου M296 ίδιου διαμετρήματος στην αριστερή πλευρά παρέχοντας μέγιστο βεληνεκές 2 χλμ. και δραστικό 1000 μ. ή εξάκαννο minigun M134DH των 7,62 χλστ.  σε πλευρική θύρα.

Αναβάθμιση ρουκετών Hyfdra 70: ένα αναγκαίο βήμα για τα OH-58 και τα Apache

Το OH-58D μπορεί να μεταφέρει δύο κάλαθους ρουκετών LAU-68 που φέρουν 7 ρουκέτες Hydra των 70 χλστ. με μέγιστο βεληνεκές 9 χλμ. και δραστικό βεληνεκές 4 χλμ. ή τέσσερα βλήματα Hellfire.

Θεωρητικά μπορούν να και τέσσερα βλήματα ATAS (Air-To-Air Stinger ή AIM-92) με «φάκελο» εμπλοκής 1-4 χλμ. αλλά στον ΕΣ δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιος οπλισμός.  

Πρακτικά ο κύριος οπλισμός των ελικοπτέρων αναμένεται να είναι οι ρουκέτες Hydra 70 καθώς το απόθεμα των Hellfire δεν είναι μεγάλο για να μοιραστεί και στα OH-58.

Για την ενίσχυση των συγκεκριμένων ρουκετών θα μπορούσε υπάρξει ένα πρόγραμμα μετατροπής τους σε «έξυπνες», τόσο για τα Kiowa Warrior όσο και για τα Apache.

Ένα πρόγραμμα είναι το APKWS της BAE Systems το οποίο μετατρέπει τις ρουκέτες σε όπλα ακριβείας καθοδήγησης laser με την τοποθέτηση ενός αισθητήρα DASALS  (Distributed Aperture Semi-Active Laser Seeker) δίνοντας στην ρουκέτα ικανότητα ακρίβειας προσβολής στόχου σε αποστάσεις έως και 5 χλμ. από ελικόπτερα ή 11 χλμ. όταν η ρουκέτα χρησιμοποιείται από αεροσκάφη.

Ένα άλλο πρόγραμμα είναι το DAGR (Direct Attack Guided Rocket) το οποίο έχει αναπτύξει η Lockheed Martin. Και σε αυτή την περίπτωση η καθοδήγηση της ρουκέτας είναι μέσω ακτινοβολίας laser χρησιμοποιώντας και τους εκτοξευτές M299  των βλημάτων Hellfire.

Η καθοδήγηση είναι του τύπου SALH (Semi-active laser homing) και επιτρέπει τον εγκλωβισμό του στόχου πριν την εκτόξευση.

Ανάλογο πρόγραμμα και ίδιας καθοδήγησης ακριβείας είναι και το GATR (Guided Advanced Tactical Rocket) το οποίο αναπτύσσουν η Orbital ATK και η Elbit.

Πάντως για τις ελληνικές συνθήκες, μάλλον θα ταίριαζε περισσότερο κάποιο πρόγραμμα που θα εφοδίαζε τις ρουκέτες Hydra 70 με υπέρυθρο ερευνητή, κάτι που θα τους προσέφερε τη δυνατότητα αυτόνομου εντοπισμού του στόχου και καθοδήγησης προς αυτόν από το MMS.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για «διαστημική» τεχνολογία και θα ήταν εύλογο να αναζητηθούν λύσεις αναβάθμισης των ρουκετών από την ελληνική αμυντική βιομηχανία αρκεί να υπάρξει και ανάλογο αίτημα από το ΥΠΕΘΑ. Θα υπάρξει όμως;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ