Βόρεια Κορέα: Τύμπανα πολέμου ή επίδειξη ισχύος;
Η Πιονγκγιανγκ κλιμακώνει τη σκληρή της ρητορική εκτοξεύοντας απειλές εναντίον της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, που πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις στα σύνορά της, ενώ η Μόσχα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Komersant.ru.
Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώθηκε τα ξημερώματα της 30ης Μαρτίου 2013. Σύμφωνα με τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων, η Β.Κορέα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε «κατάσταση πολέμου» με τη Νότια Κορέα και είναι έτοιμη να αντιδράσει άμεσα και με τον κατάλληλο τρόπο στις προκλήσεις της Ουάσιγκτον και της Σεούλ, χωρίς να αποκλείει και το πυρηνικό χτύπημα.
Οι ειδικοί ωστόσο, τονίζουν ότι πρόκειται για ρητορικές-πολιτικές απειλές και δεν αφορούν κάποια πιθανή έναρξη πραγματικών πολεμικών ενεργειών.
O επικεφαλής του τμήματος Κορέας και Μογγολίας, του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Αλεξάντρ Βοροντσόφ εκτιμά ότι «η βορειοκορεατική ανακοίνωση δεν αποτελεί μια άμεση κήρυξη πολέμου και έναρξη εχθροπραξιών. Είναι μάλλον μια δήλωση από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ, ότι έληξε η κατάσταση εκεχειρίας (άρση της ανακωχής). (Η Βόρεια και η Νότια Κορέα, δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης μετά τη λήξη του πολέμου στην κορεατική χερσόνησο το 1953, αλλά υπέγραψαν ανακωχή, σ.σ.). Η κίνηση αυτή, δεν αποτελεί εξαγγελία της πρόθεσης του Βορρά για να εμπλακεί σε πολεμικές συγκρούσεις, αλλά μια επίδειξη της αποφασιστικότητας της Πιονγκγιάνγκ να απαντήσει σε κάθε προβοκατόρικη ενέργεια και πιθανές προκλήσεις».
Ωστόσο, ο κ. Βοροντσόφ παραδέχεται πως το επίπεδο των σημερινών ανακοινώσεων είναι άνευ προηγουμένου. Η τελευταία φορά που καταγράφηκαν τέτοιες εντάσεις και αντιπαραθέσεις στη χερσόνησο ήταν στη δεκαετία του 1960, όταν η Βόρεια Κορέα κατέλαβε αμερικανικό πολεμικό πλοίο που έπλεε στα χωρικά της ύδατα. Τελικά, το ζήτημα επιλύθηκε δια της διπλωματικής οδού, αλλά η διαδικασία κράτησε ένα χρόνο.
Τα πιθανά σενάρια
Το χειρότερο πιθανό σενάριο, είναι να κορυφωθεί η ένταση και να οδηγηθούμε σε ένα πραγματικό πόλεμο με απρόβλεπτες εξελίξεις. «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η κορεατική σύγκρουση θα απομονωθεί σε τοπικό επίπεδο και δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω» σημειώνει ο κ. Βοροντσόφ συμπληρώνοντας, ότι αυτή η εκδοχή του σεναρίου, μπορεί να μεταφέρει την απειλή και στα ρωσο-κορεατικά σύνορα.
Βάσει του πιο αρνητικού σεναρίου, θα απειληθεί και η περιοχή Πριμόριε της Ρωσίας. Υπάρχει ο κίνδυνος μιας περιβαλλοντικής καταστροφής, καθώς τόσο στο Βορρά, όσο και στο Νότο της B.Κορέας, βρίσκονται 30 πυρηνικοί αντιδραστήρες οι οποίοι «θα γίνουν 10 Τσερνόμπιλ και Φουκουσίμα μαζί» προειδοποιεί ο Βοροντσόφ. Η ροή των προσφύγων θα κατευθυνθεί στην Κίνα, θα την προσπεράσει και στη συνέχεια θα φθάσει στη Ρωσία, η οποία διαθέτει κοινά σύνορα με τη Βόρεια Κορέα μήκους 17 χιλιομέτρων.
«Ελπίζω, ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει και η κατάσταση δεν θα φύγει εκτός ελέγχου. Ότι δεν θα εφαρμοστούν σχέδια που προβλέπουν ένα αιφνιδιαστικό πρώτο χτύπημα από τη Βόρεια Κορέα, διατηρώντας όμως το δικαίωμα του απαντητικού πλήγματος για τη χώρα. Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον, επίσης, αντιδρούν με υπεύθυνο τρόπο στην κατάσταση, και δεν θα ξεπεράσουν, ελπίζω, την κόκκινη γραμμή».
Η Ρωσία, που έχει επανειλημμένα ενεργήσει ως μεσολαβητής για την επίλυση της σύγκρουσης στην Κορέα, στην τρέχουσα φάση θεωρεί καλύτερο τρόπο διευθέτησης του προβλήματος, τη γλώσσα της διπλωματίας.
Ωστόσο η υπερβολική συσσώρευση στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, δεν θα συμβάλει στην έναρξη του διπλωματικού διαλόγου, οπότε η Ρωσία «πρέπει να βρει μια ισορροπία, ενεργώντας προσεκτικά και εξισορροπώντας καταστάσεις» σύμφωνα με τον κ. Βοροντσόφ.
Ο επικεφαλής του Κέντρου πολιτικής συγκυρίας, Αλεξέι Τσεσνακόφ, σημειώνει ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει σαφές, αν θα συνεχιστεί η κλιμάκωση της έντασης που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή, ή αν θα μπορέσει η Βόρεια Κορέα να βρει ‘εναλλακτικές διαδρομές’ για την επίλυση της κρίσης».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως κατά τον κ. Τσεσκανόφ, δεν πρόκειται να μετατοπιστεί έτσι απλά, το πρόβλημα στο μέλλον. Όπως αναφέρει «την ευθύνη για την επίλυση του βορειοκορεατικού ζητήματος δεν έχουν μόνο οι δύο χώρες της χερσονήσου, αλλά και όλες εκείνες οι δυνάμεις που εμπλέκονται στη διαδικασία των εξαμερών διαπραγματεύσεων» ενώ τονίζει πως η Ρωσία πρέπει να εμπλακεί εγκαίρως στη διαδικασία για την άμβλυνση της έντασης.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, συνδέει τις ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ με τις πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησαν από κοινού η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Όσο για τις ανακοινώσεις της Πιονγκγιάνγκ, ο Πουσκόφ τις θεωρεί πρωτίστως σαν ένα σήμα προς τις ΗΠΑ.
«Οι βορειοκορεάτες έχουν πάρει μάθημα από τον πόλεμο στο Ιράκ. Τότε, ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν ήταν προετοιμασμένος και δεν μπορούσε να χτυπήσει στο έδαφος του εχθρού. Η Βόρεια Κορέα, απειλεί τις ΗΠΑ, τις αμερικανικές βάσεις και τις βάσεις των συμμάχων της. Προειδοποιεί την Αμερική ότι δεν θα μπορέσει να κάνει σ’ αυτή, ότι έπραξε με το Ιράκ. Μην μας αγγίξετε, γιατί δεν εγγυούμαστε για τον εαυτό μας. Και οι δυνατότητες για ένα απαντητικό χτύπημα, υπάρχουν» σχολιάζει ο βουλευτής.
Και ενώ στη διεθνή κοινότητα μια τέτοια συμπεριφορά θεωρείται ως υστερική, οι βορειοκορεάτες έχουν καταφέρει, ώστε οι Αμερικανοί να εκλαμβάνουν τις ανακοινώσεις τους στα σοβαρά, εξηγεί ο Πουσκόφ. Έτσι τώρα, η Αμερική θα λαμβάνει υπόψη τη θέση της Πιονγκγιάνγκ, καθώς θα σκέφτεται το επόμενο βήμα.
«Η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση κι ανησυχεί πολύ με αυτή, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. Είναι άλλο πράγμα η άσκηση πολιτικής πίεσης και άλλο να αποφασίσεις να λύσεις το πρόβλημα με στρατιωτικά μέσα. Αυτό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» κατέληξε ο επικεφαλής της Επιτροπής για τις Διεθνείς Υποθέσεις της Δούμας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr