Περίπου οι μισές από όλες τις διεθνείς εταιρίες που δραστηριοποιούνται εμπορικά στη περιοχή του Β. Ιράκ είναι τουρκικές.

Αυτό προκύπτει από επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και φανερώνουν ότι η οικονομική αυτή διείσδυση έχει επιτευχθεί καθώς η Τουρκία έχει πετύχει να κατέχει ποσοστό 47,87% της εμπορικής δραστηριότητας του Β. Ιράκ, ενώ οι υπόλοιπες εταιρίες που έχουν αναπτυχτεί από άλλες χώρες βλέπουν την Τουρκία, ως το «παράθυρο» τους στον έξω κόσμο.

Το ισοζύγιο εμπορικής αξίας αυξάνεται καθημερινά υπέρ των τουρκικών εταιριών, καθώς στην Τουρκία αντιστοιχούσε το ποσό των 4 δισ $ πριν από μόλις 4 χρόνια ενώ σήμερα το νούμερο έχει εκτιναχθεί στα 12 δισ $.

Αντίστοιχα από τις 480 τουρκικές εταιρίες που λειτουργούσαν στο Β. Ιράκ το 2009 σήμερα έχουν φτάσει τις 1.148 με δραστηριότητα στον τομέα του εμπορίου με μεταφορές μέσω Τουρκίας.

Συνολικά οι επενδύσεις τουρκικών εταιριών στο Β. Ιράκ αγγίζουν τα 700 εκ $ ενώ ακολουθεί το Ιράν το οποίο επίσης επιχειρεί οικονομική διείσδυση στην περιοχή η οποία διαθέτει μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα.

Απώτερος στόχος της εμπορικής διείσδυσης είναι η σταδιακή διαχείριση των πλούσιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων του βορείου Ιράκ βρίσκονται, άλλωστε, στο επίκεντρο της διαμάχης ανάμεσα στους Κούρδους και την κεντρική κυβέρνηση.

Στην υπόθεση, όπως είναι προφανές, εμπλέκεται άμεσα και η Τουρκία, η οποία ανέκαθεν θεωρούσε το βόρειο Ιράκ «ζωτικό χώρο» γι’ αυτήν.

Όμως, η τακτική αυτή ανησυχεί πολλούς και ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, οι οποίοι, εμμέσως πλην σαφώς, προσάπτουν στην Τουρκία ότι υποθάλπει και ενισχύει τη διχοτόμηση του Ιράκ, ενώ παράλληλα σπρώχνει τον πρωθυπουργό του, Νούρι αλ-Μαλίκι, στην αναζήτηση υποστήριξης από την Τεχεράνη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ