Πρόκριμα για ελληνική προμήθεια συστημάτων αυτοπροστασίας στα Leopard 2HEL/A4 η αξιολόγηση του Trophy από την Γερμανία
Πρόκριμα για ελληνική προμήθεια συστημάτων αυτοπροστασίας για τα Leopard 2HEL είναι η δρομολογούμενη προμήθεια του ισραηλινού συστήματος TROPHY της Rafael Advanced Defense Systems από τον γερμανικό Στρατό για τα δικά του Leopard 2.
Σύμφωνα με την εταιρεία Rafael το σύστημα θα δοκιμαστεί επί του άρματος σε συνεργασία με την γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmenn.
Οι πρώτες δοκιμές θα πραγματοποιηθούν το 2019 και θα ολοκληρωθούν το 2021.
Η ισραηλινή εταιρεία πριν δύο μήνες παρουσίασε και το ΓΕΣ το σύστημα στο κέντρο εκπαίδευσης τεθωρακισμένων, στην Αυλώνα.
Αρχικά 17 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 θα εξοπλιστούν με το σύστημα TROPHY με στόχο την πιστοποίηση και εκπαίδευση του προσωπικού. Το ισραηλινό σύστημα θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο το 2023 και θα αξιοποιηθεί στην δύναμη που η Γερμανία θα διαθέσει στην Υψηλής Ετοιμότητας Δύναμη Κρούσης του ΝΑΤΟ (Very High Readiness Joint Task Force [VJTF]).
Σημειώνεται ότι ο γερμανικός Στρατός διαθέτει συνολικά 328 άρματα μάχης Leopard 2A6, 2A6M και 2A7, ενώ η εταιρεία Rafael έχει κατασκευάσει και παραδώσει στον ισραηλινό Στρατό 1.000 συστήματα.
Η επιτυχής αξιολόγηση και πιστοποίηση του ισραηλινού συστήματος ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχη τοποθέτηση του στα ελλην9ικά Leopard 2HEL και Α4, καθώς η απουσία ενός τέτοιου συστήματος πλέον στον σύγχρονο πόλεμο είναι περίπου… εγκληματική.
Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε το pronews.gr έκθεση του ΓΕΣ αναφορικά με το σενάριο μιας αρματικής σύγκρουσης στον Έβρο μεταξύ αρμάτων του ελληνικού και του τουρκικού Στρατού στην οποία χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία τόσο από την Διεύθυνση Πεζικού, όσο και από την Διεύθυνση Τεθωρακισμένων/Ιππικού, αποκαλύπτει ότι τα τουρκικά άρματα μάχης θα επιβίωναν σε ποσοστό 80% μιας προσπάθειας διάβασης του Εβρου, λόγω της ύπαρξης του συστήματος Pulat στον πύργο τους.
Κάτι τέτοιο σημαίνει πλήρη αποτυχία στην αμυντική διάταξη του Έβρου με τα τουρκικά άρματα να πραγματοποιούν εν συνεχεία ουσιαστικά «σκοποβολή» στα ελληνικά τα οποία θα δέχονται καταιγιστικά πυρά υποστήριξης από τα αντιαρματικά μέσα του τουρκικού Στρατού και θα καταστρέφονται κατά δεκάδες,ενώ τα τουρκικά θα επιβιώνουν χάρη στα συστήματα αυτοπροστασίας τους και θα επιτυγχάνουν τους Αντικειμενικούς τους Σκοπούς (ΑΝΣΚ).
Μπορεί το ποσοστό του 80% να φαίνεται και είναι υψηλό, αλλά οι επιμέρου εκθέσεις αναφέρουν ποσοστό επιτυχίας άνω του 90% στα συστήματα αυτοπροστασίας στην έκθεση που έχει υποβληθεί στο ΓΕΣ. Αρα και το 80% είναι… μετριοπαθής εκτίμηση.
Η τοποθέτηση του συστήματος Pulat που είναι η τουρκική έκδοση του ουκρανικού συστήματος Zaslon-L (Light) σε 200 άρματα μάχης, είχε ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2017 και αφορά 120 M-60T, 40 Leopard-2A4 και 40 M-60A3 TTS (Tank Thermal Sight).