Από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΣ ανακοινώθηκε πως με τη σύνοδο των αρχηγών των ΓΕΣ των χωρών μελών της Finabel, που πραγματοποιήθηκε υπό την ευθύνη του, στην Αθήνα από 7 έως 8 Απριλίου 2009, ολοκλήρωσε τον κύκλο της προεδρίας του, ο οποίος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008.

Από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΣ ανακοινώθηκε πως με τη σύνοδο των αρχηγών των ΓΕΣ των χωρών μελών της Finabel, που πραγματοποιήθηκε υπό την ευθύνη του, στην Αθήνα από 7 έως 8 Απριλίου 2009, ολοκλήρωσε τον κύκλο της προεδρίας του, ο οποίος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008.

 Η Finabel είναι ένας οργανισμός των Στρατών Ξηράς 15 Ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα της Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ισπανίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Κύπρου, Ρουμανίας και Φινλανδίας, ο οποίος ασχολείται με τη σύνταξη μελετών στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

 Με την ανάληψη της προεδρίας της Finabel από την Ελλάδα , το Ελληνικό ΓΕΣ στο πνεύμα πάντα των προηγούμενων αποφάσεων της Συνόδου, θέλοντας να ενισχύσει τη δυναμική του οργανισμού έθεσε  για 1η φορά μία δέσμη στόχων η οποία αποτέλεσε την πυξίδα των δραστηριοτήτων του οργανισμού όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και για το μέλλον . 

H δέσμη αυτή των στόχων, αποσκοπούσε στη διεύρυνση της Finabel με τα λοιπά κράτη – μέλη της ΕΕ, στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις στρατιωτικές δομές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στην έμφαση πάνω σε θέματα διαλειτουργικότητας και διακλαδικότητας των υπό εκπόνηση μελετών, στην εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων των νέων και βελτιωμένων μεθόδων εργασίας, στη συμπλήρωση μελετών που αφορούν σε θέματα EU – Battle Group και στην προβολή του έργου του Οργανισμού.

Στα πλαίσια της διεύρυνσης, καλωσορίστηκε η παρουσία της Βουλγαρίας, η οποία και παρακολούθησε ως παρατηρητής τις εργασίες της συνόδου μας. Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις στρατιωτικές δομές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προχωρά με σταθερούς ρυθμούς,  ήδη στη σύνοδό χαιρετίστηκε η συμμετοχή του Ευρωπαικού Στρατιωτικού Επιτελείου (EUMS), του Ευρωπαικού Αμυντικού Οργανισμού (ΕDΑ), της Ευρωπαικής Αεροπορικής Ομάδας (EAG) και των Αρχηγών των Ευρωπαικών Πολεμικών Ναυτικών (CHENs), γεγονός  που πιστοποιεί και αναβαθμίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης του Οργανισμού.

Η διαλειτουργικότητα και η διακλαδικότητα συνεχίζουν να  αποτελούν τους βασικούς  παράγοντες της ενίσχυσης της λειτουργίας της Finabel. Ήδη  λαμβάνονται υπόψη κατά τη σύνταξη των μελετών από τις ομάδες εργασίας, ώστε να εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο η επικαιρότητα, η χρησιμότητα, και το ουσιώδες του  περιεχόμενου αυτών.

Η εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων των νέων και βελτιωμένων μεθόδων εργασίας ενισχύεται με τη χρήση ιδιαίτερης ιστοσελίδας στο  διαδίκτυο, όπου η επεξεργασία των μελετών κατά τη φάση σύνταξης τους,  καθώς και  η ανάρτηση μετά την ολοκλήρωσή τους,  παρέχει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να λάβουν γνώση και να αντλήσουν στοιχεία από τις υπόψη μελέτες.

Η συμπλήρωση μελετών που αφορούν σε θέματα EU – Battle Group παρέχει τη δυνατότητα στις χώρες μέλη να χρησιμοποιήσουν αυτές τις μελέτες ως εγχειρίδια για τη λειτουργία των Σχηματισμών Μάχης.

Αναφορικά με το θέμα της προβολής του έργου της Finabel, έλαβαν χώρα μία σειρά από πρωτοβουλίες ενημερωτικού χαρακτήρα  σε διάφορα ΜΜΕ καθώς  και πρωτοβουλίες, όπως οι ενημερώσεις στο Battle Group Coordination Conference (BGCC) και στους Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους των Κρατών – Μελών της ΕΕ.

Η σύνοδός ξεκίνησε με το 1ο μέρος των εργασιών, όπου έγινε  απολογισμός των δραστηριοτήτων του οργανισμού, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις μελετών που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και παρουσιάσεις για τις δραστηριότητες των οργανισμών της ΕΕ [European Union Military Staff (EUMS), European Air Group (EAG), European Defence Agency (EDA) και Chiefs of European Navies (CHENS)] που συμμετείχαν στη Σύνοδο.

Συνεχίστηκε με την άτυπη σύσκεψη των Α/ΓΕΣ όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα:

  – Η «Συνολική Προσέγγιση (Comprehensive Approach)» ως  ιδέα που αναπτύχθηκε στους κόλπους της ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί  ικανός συντονισμός σε όλα τα όργανα της ΕΕ, στην αντιμετώπιση είτε μίας κρίσης, είτε μίας επιχείρησης, είτε στο σχεδιασμό διαφόρων επιχειρησιακών προγραμμάτων, στο πνεύμα της πολιτικο – στρατιωτικής συνεργασίας.

  – Ο  «χερσαίος ελιγμός» στον 21ο Αιώνα, εξετάζοντάς  τον υπό το πνεύμα  των αλλαγών που επέρχονται στο σύγχρονο και μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον και ο επηρεασμός αυτού από τις επιχειρήσεις Σταθεροποίησης – Αναδιοργάνωσης (Stabilization and Reconstruction Operations).

  – Η διερεύνηση των πεδίων δραστηριοποίησης (συνεργασιών) μεταξύ των ευρωπαικών οργανισμών και του οργανισμού μας στους Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στις δυνάμεις που αναπτύσσονται στις περιοχές κρίσεων.

  – Η διερεύνηση των τομέων συνεργασίας για κοινές ασκήσεις και εκπαίδευση στα θέματα  Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης.

   – Οι δυνατότητες ανάπτυξης για  Διακλαδική Περισυλλογή Προσωπικού από τις χώρες μέλη της Finabel.

  – Η ανάγκη συμμετοχής των χωρών μελών  σε προγράμματα   εκπαιδευτικών ανταλλαγών χαμηλόβαθμων αξιωματικών με σκοπό την αύξηση του επιπέδου συνεργασίας των χωρών που συμμετέχουν την  αλληλοκατανόηση των στελεχών από τα πρώτα τους βήματα., την ενδυνάμωση των δεσμών , την  ανάπτυξη κοινής ευρωπαικής κουλτούρας σε νεαρή ηλικία., τη δυνατότητα επιτυχούς συνεργασίας κατά τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. και τη  γνώση – πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων χωρών.

  – Η συνεισφορά των ΣΞ μέσα από διακλαδικό πρίσμα σε θέματα σχεδίασης επιχειρήσεων για εκκένωση πολιτών  της ΕΕ, από περιοχές κρίσεων, ως αντικείμενο που απασχολεί άμεσα όλες τις χώρες μέλη της Finabel.

– Οι αντιλήψεις για την αντιμετώπιση απειλών ανορθόδοξου πολέμου στις σύγχρονες μορφές επιχειρήσεων και οι ανάγκες που προκύπτουν για την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων δογμάτων σύμφωνα με τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τις πρόσφατες διεθνείς κρίσεις.

  – Η περαιτέρω εξέλιξη της Finabel, και η αναπροσαρμογή της σε νέες διαμορφούμενες καταστάσεις ως ζωντανού και δραστήριου οργανισμού, ώστε να επέρχεται συνεχής βελτίωσή της.

H Σύνοδος συνέχισε με την έκδοση των κατευθυντήριων οδηγιών   των Α/ΓΕΣ για την περίοδο 2009 – 2010, την υπογραφή του νέου καταστατικού του οργανισμού  και   την παράδοση της προεδρίας από την Ελλάδα στην Γαλλία. Η προεδρία της Ελλάδας χαρακτηρίστηκε ιδιαιτέρως επιτυχημένη διότι ολοκλήρωσε το σύνολο των στόχων που έθεσε και έδωσε την ανάλογη δυναμική για συνέχιση τους στο μέλλον.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ