Σύστημα Η-1: Γιατί η Τσεχία προτίμησε να αντικαταστήσει τα Mil-35 με Viper και Venom και όχι με Η145Μ
Η λύση που δεν ακολούθησε η Εθνική Φρουρά
Σε μια παρόμοια θέση με την Κύπρο βρέθηκε η Τσεχία όταν διαπίστωσε την ανάγκη για την αντικατάσταση 17 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24V (Mi-35).
Η έλλειψη ανταλλακτικών και συντήρηση επέβαλε την αγορά ενός νέου τύπου. Αντί όμως της αγοράς ενός πολιτικού ελικοπτέρου στην στρατιωτικοποιημένη του έκδοση (EC145/Η145Μ) όπως έκανε η Κύπρος, η Τσεχία αποφάσισε να πάει προς ένα δοκιμασμένο τύπο και σχεδιασμένο αποκλειστικά για επιθετικές αποστολές: Το AH-1Z Viper.
Έτσι το 2019 η Τσεχία παράγγειλε αρχικά 4 ΑΗ-1Ζ και στη συνέχεια ακόμη 6 προκειμένου να τα αξιοποιήσει σε συνδυασμό με τα 10 UH-1Y Venom, που επίσης είχε παραγγείλει το 2019 στα πρότυπα των Αμερικανών Πεζοναυτικών.
Τα πρώτα δύο ΑΗ-1Ζ παραδόθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, ενώ τον Σεπτέμβριο παραδόθηκαν ακόμη δύο ΑΗ-1Ζ και τα πρώτα δύο Venom.
Οι Τσέχοι ονομάζουν τη συνδυασμένη αυτή δύναμη ως σύστημα «Η-1». Και τα δύο ελικόπτερα είναι εξοπλισμένα με ψηφιακές οθόνες απεικόνισης, αυτόματο σύστημα ελέγχου πτήσης, με ολοκληρωμένη δορυφορική ναυτιλία ενώ μοιράζονται τους ίδιους κινητήρες, τους ρότορες και τα ηλεκτρονικά, κάτι που θα επιτρέπει στους πιλότους να πετούν και τους δύο τύπους ενώ και οι μηχανικοί να ανταλλάσουν ανταλλακτικά μεταξύ των δύο τύπων, εάν παρίσταται ανάγκη.
Αυτό, όπως εξηγούν οι Τσέχοι θα επιτρέψει την απλοποίηση της υποστήριξης των δύο τύπων.
Τα Viper διαθέτουν ένα περιστρεφόμενο πυροβόλο των 20 χλστ. στο ρύγχος, με αναχορηγία 650 βολίδων. Διαθέτουν έξι συνολικά σημεία ανάρτησης εξωτερικού φορτίου ικανά να μεταφέρουν έως και 16 βλήματα Hellfire, ή έως και 76 ρουκέτες HYDRA ή έως 28 ρουκέτες AGR-20 με κατεύθυνση λέιζερ ή τέλος έως και έξι βλήματα αέρος-αέρος AIM-9 SIDEWINDER.
Οι πιλότοι τόσο των Viper όσο και των Venom θα διαθέτουν σκοπευτικά επί κράνους TopOwl, στα οποία θα προβάλλεται η εικόνα του Παράθυρου Δεδομένων (HUD), ενώ στην εικόνα του σκοπευτικού παρέχονται και πληροφορίες για το οπλικό φορτίο.
Το σύστημα αυτοπροστασίας (AN/AAR-47 (V)2, AN/AVR-2A, AN/ALE-47 και AN/APR-39) είναι αυτόματης λειτουργίας και έτσι ο εντοπισμός των απειλών και η απελευθέρωση αντιμέτρων είναι εντελώς αυτόματη, επιτρέποντας στον πιλότο να συγκεντρώνεται πλήρως στην πτήση.
Και τα δύο ελικόπτερα διαθέτουν σύστημα οπτικής στόχευσης. Το Viper διαθέτει το AN/AAQ-30A με 10 χλμ. εμβέλεια στο υπέρυθρο φάσμα και 12 χλμ. στο οπτικό με κάμερα υψηλής ευκρίνειας, ενώ το Venom διαθέτει το AN/AAQ-22E Brite Star II με ικανότητα κατάγαυσης στόχου με λέιζερ έως τα 20 χλμ.
Οι ρότορες και των δύο ελικοπτέρων μπορούν να αντέξουν σε πλήγμα βολίδας των 23 χλστ. και να συνεχίζουν να περιστρέφονται κανονικά.
Viper και Venom μπορούν να πετούν με 300 χ.α.ω. την ώρα και να φτάνουν σε υψόμετρο 6.000 μ. με πολύ καλό βαθμο ανόδου (14,2 μ./δευτ. για το Viper και 12,8 για το Venom.
To Venom μπορεί να φέρει οπλισμό έως και 14 ρουκέτες HYDRA των 70 χλστ. ή ισάριθμες AGR-20 με εμβέλεια έως 5 χλμ. και πλευρικό πυροβόλο θύρας M240, GAU-21 ή GAU-17/A.
Από την άλλη πλευρά η Εθνική Φρουρά επέλεξε ένα στρατιωτικοποιημένο πολιτικό τύπο ως το νέο επιθετικό ελικόπτερο μην εξετάζοντας τον συνδυασμό Viper/Venom και τι αυτός θα μπορούσε να αποδώσει.
Είναι σίγουρο ότι η ΕΦ στηρίχθηκε για την επιλογή του Η145Μ στο ότι πρόκειται για ένα ελικόπτερο όχι «επιθετικό», κάτι που θα μετρίαζε τις όποιες τουρκικές αντιδράσεις και στο γεγονός ότι μπορεί να φέρει τον Α/Τ πύραυλο SPIKE-ER.
Δεν φέρει περιστρεφόμενο πυροβόλο ρύγχους, μπορεί όμως να εξοπλιστεί με ατρακτίδια για πολυβόλα FN MAG ή M134 minigun ή μεγαλύτερου διαμετρήματος.
Το ελικόπτερο διαθέτει το ολοκληρωμένο σύστημα σκόπευσης και οπλισμού HForce. Αυτό διαθέτει, ένα κεντρικό επεξεργαστή για υπολογισμό βολής, σύστημα σκόπευσης επί κράνους για πιλότο και πυροβολητή, Ε/Ο σύστημα για στόχευση και εξωτερικά σημεία ανάρτησης οπλισμού για πυροβόλα 12,7 ή και 20 χλστ., ρουκέτες των 70 χλστ. και Α/Τ πυραύλους.