Η Τουρκία προχώρησε στην υλοποίηση της option για επιπλέον οκτώ αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας με την ιταλική Alenia Aermacchi, παρά τα προβλήματα που αντιεμτωπίζει με το σύστημα διαχείρισης αποστολής της Thales AMASCOS (Airborne Maritime Situation & Control System) και πλέον η κατάσταση σε ότι αφορά τον τομέα των AΦΝΣ γίνεται “αφόρητη” για τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή του Αιγαίο και της Α.Μεσογείου.   

Το συμβόλαιο για το πρόγραμμα «Meltem III» αφορά δύο ATR 72-600 TMUA γενικής χρήσεως και έξι ATR 72-600 TMPA για το τουρκικό Ναυτικό. Τα δύο γενικής χρήσης αεροσκάφη που θα χρησιμοποιηθούν για μεταφορές υλικού και προσωπικού θα παραδοθούν άμεσα, μέχρι τον Ιούλιο.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω προγράμματος συμπαραγωγής της Alenia Aermacchi και την Turkish Aerospace Industry (TAI). Η ορtion έρχεται μετά την αρχική πώληση-παράδοση 10 αεροσκαφών ανυποβρυχιακών ATR 72-500 ASW στο τουρκικό Ναυτικό.

Με το νέο συμβόλαιο υιοθετείται η έκδοση -600 των ATR 72, με έγχρωμες ψηφιακές οθόνες (glass cockpit), πιο ισχυρούς κινητήρες,

Το αεροσκάφος θα ενσωματώνει νέο σύστημα επικοινωνιών, σύστημα Link 16 που θα δίνει τη δυνατότητα μετάδοσης εικόνας σε πραγματικό χρόνο στους σταθμούς εδάφους και στα κέντρα επιχειρήσεων.

Το πρώτο ATR 72TMPA θα παραδοθεί στο τουρκικό Ναυτικό τον Φεβρουάριο του 201 αφού πρώτα πιστοποιηθεί στην Ιταλία από την κατασκευάστρια Alenia Aermacchi. Τα υπόλοιπα πέντε θα παραδοθούν το 2018.

Με 16 ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη, συν τα CN-325, που εκτελούν και αυτά αποστολές ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών, η κατάσταση για το Πολεμικό Ναυτικό, στο τομέα των υποβρυχιακών αποστολών ή της επιτήρησης τεάστιων θαλάσσιων περιοχών, γίνεται μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Θεωρούμε ότι τα 4 ΑΦΝΣ, ATL-2 είναι πολύ λίγα και ίσως είναι σωστό να προστεθούν σε αυτή την δύναμη και AΦΝΣ P-3C από αυτά που δέησαν εν τέλει να προσφέρουν οι ΗΠΑ από τα αποθέματά τους. Έτσι ή αλλιώς η δεύτερη παρτίδα των ATR 72-600 TMPA εμφανίζεται τεχνολογικά υπέρτερη από τα παραπάνω υποψήφια ΑΦΝΣ για το ΠΝ…

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ