Η δημοφιλία της προσπάθειας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί κατακόρυφα μέσα στην τελευταία δεκαετία, όπως δείχνει μια σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, καθώς ενώ το 2004 ένα 73% όσων είχαν ερωτηθεί σχετικά απάντησε ότι η εισδοχή της χώρας στην ΕΕ θα αποτελούσε μια «καλή εξέλιξη», το ποσοστό όσων θεωρούν το ίδιο σήμερα κατακρημνίστηκε στο 44%.

Το στοιχείο αυτό περιέχεται στην έρευνα Διατλαντικές Τάσεις 2013 (ή 2013 Transatlantic Trends) του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, ενός ινστιτούτου μελετών στις ΗΠΑ το οποίο προωθεί τις αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις. Για την έρευνα υποβλήθηκαν ερωτήματα σε πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Τουρκίας και 11 κρατών μελών της ΕΕ, που μεταδίδει το ΑΠΕ.

Εξάλλου μόλις το 20% όσων ερωτήθηκαν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απάντησαν ότι τάσσονται υπέρ της εισδοχής της Τουρκίας στον 28μελή αυτό διεθνή οργανισμό, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στην Άγκυρα επιδεινώθηκαν εκ νέου πρόσφατα, εξαιτίας και της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το καλοκαίρι.

Εδώ και τρία χρόνια δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στην ενταξιακή διαδικασία, η οποία έχει αρχίσει από το 2005, κυρίως λόγω των γαλλικών και των γερμανικών ενστάσεων και των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ.

Τον Ιούνιο η ΕΕ συμφώνησε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά όχι πριν εκδώσει την επόμενη έκθεση αξιολόγησης για την πρόοδο της Άγκυρας στην προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, τον Οκτώβριο.

Τον Μάιο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε εκτιμήσει ότι η αυξανόμενη ξενοφοβία στην Ευρώπη μπορεί να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια της χώρας του, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι, να ενταχθεί εντέλει στην ΕΕ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ