Ασφυκτικό είναι το κλίμα στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκιάς, μετά την απέλαση Αζέρου δημοσιογράφου, την αφαίρεση ειδήσεων αλλά και την αλλοίωση δημοσκόπησης ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού. Την ίδια στιγμή την τουρκική κοινή γνώμη απασχολούν έντονα οι νέοι περιορισμοί στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν» αποκαλύπτει ότι ο συντάκτης της αγγλόφωνης έκδοσής της «Today’s Zaman» Μαχίρ Ζεϊνάλοφ (πολίτης του Αζερμπαϊτζάν), απελάθηκε λόγω τα κριτικής που άσκησε στον Τούρκο πρωθυπουργό μέσω μηνυμάτων στο Twitter. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος είχε γράψει ότι «οι εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψη προσώπων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, αλλά οι επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών τους οποίους διόρισε ο πρωθυπουργός Ερντογάν, δεν εφάρμοσαν τις εισαγγελικές εντολές, με αποτέλεσμα να διαφύγουν τα μέλη της Αλ Κάιντα στο εξωτερικό».

Ο δημοσιογράφος πριν από 1,5 χρόνο είχε παντρευτεί με μία Τουρκάλα και είχε άδεια παραμονής, ενώ εργαζόταν εδώ και τέσσερα χρόνια στην Τουρκία.

Η διαδικασία ξεκίνησε όταν υπήρξε καταγγελία προς το πρωθυπουργικό γραφείο, ότι ο δημοσιογράφος «προέβη σε ψευδείς δηλώσεις εναντίον κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων».

Εν τέλει την περασμένη Τρίτη (4 Φεβρουαρίου) το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την απέλαση του δημοσιογράφου.

Σάλος επικρατεί ειδικά στο χώρο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης λόγω της αποκάλυψης τηλεφωνικών συνομιλιών από τις οποίες προκύπτει ότι υπήρξε παρέμβαση του Ερντογάν στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε στις 15 Μαρτίου 2013 η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χαμπέρτουρκ».

Στην πρώτη συνομιλία ο διευθυντής της εφημερίδας συνομιλεί με τον πρόεδρο του ομίλου ΜΜΕ στον οποίο ανήκει η εφημερίδα και στη δεύτερη συνομιλεί ο πρόεδρος με τον γιο του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιλάλ Ερντογάν.

Δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί για λογαριασμό της εφημερίδας έδειχνε μειωμένα τα ποσοστά του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Το αντικείμενο των συνομιλιών ήταν να αφαιρεθούν τρεις μονάδες από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και να προστεθούν στο ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι «τα μέσα ενημέρωσης, ενώ θα έπρεπε να είναι αμερόληπτα και ανεξάρτητα, έχουν γίνει σκλάβοι. Φαίνεται ότι οι δεσμοφύλακες του διαδικτύου έχουν μπει στη σειρά για να εμποδίσουν την ελευθερία ενημέρωσης».

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες είχε αποκαλυφθεί ότι στις 4 Ιουνίου 2013, ο Ερντογάν καθώς ήταν στο Μαρόκο, είχε τηλεφωνήσει στη διεύθυνση του τηλεοπτικού καναλιού του ίδιου ομίλου (Χαμπέρτουρκ) ζητώντας να μην μεταδοθεί δήλωση του Μπαχτσελί σχετικά με τη βία της αστυνομίας στα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει εκείνη την περίοδο σε ολόκληρη την Τουρκία με αφορμή τις διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Τέλος, η υπόθεση των νέων ρυθμίσεων στο Διαδίκτυο προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις οι οποίες υπερψηφίστηκαν προχτές στην τουρκική εθνοσυνέλευση, η αρμόδια «Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών» θα έχει τη δυνατότητα να ζητεί άμεση αφαίρεση περιεχομένου από τις ιστοσελίδες, πράγμα που θα πρέπει να γίνεται μέσα σε τέσσερις ώρες. Θα μπορεί όμως με την ίδια διαδικασία, να κλείνει και την ιστοσελίδα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ