Αντίθετα με τις προβλέψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων γεωπολιτικών αναλυτών “του αέρος”, στην Τουρκία η στήριξη στον Ρ.Τ.Ερντογάν εξακοκολουθεί είναι εξαιρετικά υψηλή και δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου από τα σκάνδαλα. Kάτι που μόνο το defencenet.gr, είχε προβλέψει και αναλύσει με στοιχεία.

Και πώς να μην λατρεύουν οι Τούρκοι τον Ρ.Τ.Ερντογάν αφού του χρωστάνε μια τεράστια ανάπτυξη και μια πολύ ισχυρή στρατιωτικά χώρα;

Έτσι το 47% των Τούρκων ψηφοφόρων εξακολουθεί να υποστηρίζει το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην χώρα μετά το Νοέμβριο.

«Οι Τούρκοι ψηφοφόροι σκέφτονται ορθολογικά, σκέφτονται ότι η οικονομία είναι η πρώτη προτεραιότητα, δεν θέλουν να βλάψουν την οικονομική σταθερότητα», σχολίασε η αρθρογράφος της Milliyet, κα Ασλί Αϊντίνταμπας, για να εξηγήσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Η κοινή γνώμη θεωρεί «αναπόφευκτη» την διαφθορά αξιωματούχων του κυβερνητικού κόμματος, αλλά και «πιθανή», δεδομένης της βαθιάς και ιστορικής εμπλοκής του κράτους στη οικονομική διαδικασία. Δηλαδή οι Τούρκοι ψηφοφόροι είναι … ώριμοι; Φαίνεται πώς, ναι! Και πολύ ωριμότεροι από κάποιους στα δυτικά τους...

Αλλά παρά την ηθική καταδίκη και αποστροφή, δεν θα ήθελε –στο όνομα του πολέμου κατά τη διαφθοράς– να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα και την ευημερία που σήμερα απολαμβάνει η τουρκική κοινωνία μετά από ατέλειωτες δεκαετίες περιπετειών.

Η διάψευσή των βαθύτερων επιθυμών της αντιπολίτευσης, οφείλεται εν μέρει στις πολιτικές ικανότητες του πρωθυπουργού. «Ο κ. Ερντογάν είναι εκπληκτικός ρήτορας. . . Κατόρθωσε να εκτρέψει το δημόσιο διάλογο από την επιχείρηση κατά της διαφθοράς, στη «παράλληλη δομή» που απειλεί τη δημοκρατία», λέει η κα Ασλί Αϊντίνταμπας. «Πολλές ανορθολογικές αναλύσεις από την περίοδο των γεγονότων του Γκεζί μιλούσαν για τη κατάρρευση του κυβερνητικού κόμματος, κατάρρευση που ακόμα δεν έχει καταγραφεί», επισημαίνει ο Ρασίμ Οζάν Κιουταχιαλί. 

Ο ίδιος διατείνεται ότι ακόμα και η σύγκρουση με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, το Χιζμέτ («Έργο») δεν θα επηρεάσει αρνητικά το κυβερνητικό κόμμα.

«Οι Γκιουλενιστές θα έχουν τη τύχη των στρατιωτικών που ήταν κεντρικός πολικός παίκτης μέχρι το 2011, και σήμερα δεν υπάρχουν πουθενά», προβλέπει αναφερόμενος στο θρησκευτικό τάγμα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα, το οποίο ως πρόσφατα ήταν σύμμαχος της κυβέρνησης. «Τα μη δημοκρατικά μέσα δεν μπορούν να επηρεάσουν πλέον την Τουρκία» λέει και προβλέπει ότι το «Έργο» θα βγει πολύ αποδυναμωμένο από τη σύγκρουση του με τον πρωθυπουργό Ερντογάν. «Σε δυο χρόνια, το 2016 , κανένας δεν πρόκειται να υπολογίζει το “Έργο” ως πολιτικό παράγοντα», λέει. «Η οργάνωση (του) Γκιουλέν μέσα στο κράτος, στο οποίο σήμερα έχει ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή, θα έχει περιθωριοποιηθεί. . . θα υπάρχει μόνο σαν κίνημα της κοινωνίας των πολιτών», λέει.

Τμήμα ειδήσεων defencdenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ