Ο πολιτικός αναλυτής Εκρέμ Εντί Γκιουτζέλντερε θεωρεί πως η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ εξαιτίας των έντονων κοινωνικών ταραχών, της διαφθοράς και του ελέγχου των κοινωνικών δικτύων.

Η επόμενη ημέρα στην Τουρκία βρίσκει τον Ταγίπ Ερντογάν νικητή παρά το κύμα αποκαλύψεων για κυβερνητική διαφθορά που απείλησε να ανατρέψει την παντοδυναμία του τους τελευταίους μήνες.

Η αμείλικτη μάχη ανάμεσα στον Ερντογάν και τον ισλαμιστή ηγέτη Γκιουλέν ανέδειξε, μέσω των δημοτικών εκλογών, τον Ερντογάν καθαρό νικητή, αλλά και ειδικότερα νικητή έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί αρκετά την ευκαιρία ώστε να πάρει το πάνω χέρι στην πολιτική ζωή του τόπου μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένης πολιτικής έντασης.

Ο τούρκος πολιτικός επιστήμονας στην απάντηση εάν η Τουρκία γίνει τώρα περισσότερο αυταρχική απαντά:

«Η ομιλία του (σσ: Eρντογάν) κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτιμάται ότι θα γίνουν μαζικές συλλήψεις μελών του κινήματος Γκιουλέν, καθώς και οικονομικών παραγόντων που στήριξαν το κίνημα Γκιουλέν».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμφισβήτητα έχει σφραγίσει την πολιτική της χώρας του. Στα έντεκα χρόνια διακυβέρνησης έχει συμβάλει από τη μια πλευρά στην οικονομική ανάπτυξη, στην ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή και έχει δώσει ένα καινούργιο πρόσωπο στη χώρα του. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για δικτατορική συμπεριφορά, για διαφθορά και νεποτισμό.

Ο πολιτικός αναλυτής Εκρέμ Εντί Γκιουτζέλντερε παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle μετά τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες θεωρήθηκαν ως μια σοβαρή δοκιμασία για τον τούρκο πρωθυπουργό, την οποία πάντως κατάφερε να περάσει με μεγάλη επιτυχία.

Τι είναι όμως αυτό που κρατά τόσα χρόνια τον Ερντογάν στην εξουσία;

«Το πιο αποφασιστικό στοιχείο συνεχίζει να είναι ο οικονομικός παράγοντας για τους περισσότερους ανθρώπους και για τους περισσότερους Τούρκους, ειδικότερα, τα πράγματα είναι καλά. Επίσης οι άνθρωποι θυμούνται τις προηγούμενες κυβερνήσεις που ήταν πριν στην εξουσία και το πολιτικό και οικονομικό χάος της δεκαετίας του 1990, για το οποίο ευθύνονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο θέμα της διαφθοράς πολλοί Τούρκοι είναι ρεαλιστές και λένε πως όλοι οι πολιτικοί κλέβουν και πως το AKP επίσης κλέβει, αλλά κάνει και κάτι. Όσο δεν πάνε άσχημα τα πράγματα για την οικονομία, δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλά».

Η Τουρκία παρουσιάζει και πάλι εικόνα πόλωσης με τα παράλια να πηγαίνουν στην αντιπολίτευση και με την κεντρική Τουρκία και τον Πόντο, στους Ισλαμιστές του Ερντογάν.

Κερδισμένος, όμως, δεν ήταν μόνον ο Ερντογάν αλλά και οι Κούρδοι που μέσω των κομμάτων τους σταθεροποίησαν την παρουσία τους στην τοπική αυτοδιοίκηση στις ΝΑ επαρχίες της Τουρκίας. Οι Κούρδοι, που συνομιλούν εδώ και καιρό με την κυβέρνηση ζητώντας αυτονομία και δικαιώματα, κράτησαν ουδέτερη στάση κατά την τελευταία κρίση, αλλά τώρα θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της για επίλυση του Κουρδικού.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, με ανανεωμένη εντολή, είναι αποφασισμένος να καταδιώξει τους αντιπάλους του μέχρις εσχάτων, πράγμα που μας προετοιμάζει για μια νέα φάση έντασης, διώξεων, μέτρων καταστολής αλλά και πιθανών νέων αποκαλύψεων μέχρι τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Αυγούστου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ