Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως τον ερχόμενο Αύγουστο να διεκδικήσει την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας, φιλοδοξώντας να γίνει ο πρώτος, άμεσα εκλεγμένος, πρόεδρος της Τουρκίας.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως θα είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για το πολιτικό μέλλον της χώρας αφού ενδέχεται να ενσκήψει μια μίνι… συνταγματική «κρίση», σύμφωνα με τον Ταρχάν Ερντέμ, από τους γνωστότερους Τούρκους δημοσκόπους, επικεφαλής της εταιρίας έρευνας της κοινής γνώμης Konda.

«Ο Ερντογάν δεν είναι συμβατός με την αποστολή που, βάσει του συντάγματός μας, ορίζεται για τον εκάστοτε πρόεδρο της Τουρκίας. Το σύνταγμα είναι σαφές: τα περιθώρια δράσης του προέδρου είναι εξαιρετικά περιορισμένα», σημειώνει ο Ερντέμ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ.

Και αναρωτιέται κατά πόσον «ο Ερντογάν θα καταφέρει να ακολουθήσει τη γραμμή αυτή και να παραμείνει σιωπηλός, όπως ορίζει το σύνταγμα, χωρίς να εμπλέκεται σε διάφορα κοινωνικά θέματα, για τα οποία οι άνθρωποι γύρω του θα ζητούν διαρκώς την γνώμη ή την επέμβαση του. Γιατί το σύνταγμα είναι σαφές: ουδείς πρόεδρος της χώρας επιτρέπεται να παρεμβαίνει σε καθημερινά ζητήματα που αφορούν στη διακυβέρνηση της Τουρκίας».

Τον Αύγουστο ο τουρκικός λαός θα κληθεί για πρώτη φορά να εκλέξει τον πρόεδρο της χώρας. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα επιχειρήσει να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα σε προεδρικό, φροντίζοντας να ενισχυθούν οι προεδρικές εξουσίες.

Επίσης, ένα ακόμη σενάριο που εξετάζεται είναι μια εναλλαγή προσώπων, δηλαδή ανάμεσα στον Ερντογάν και τον νυν πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιούλ στα ρωσικά «πρότυπα» του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Δηλαδή, εφόσον ο Ερντογάν εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας, ο πρόεδρος Γκιούλ να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματισθεί για το 2015.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ