H Tουρκία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την συμφωνία ΜΤCR – Μπαίνει στην παραγωγή όπλων μακρού βεληνεκούς
ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΒΛΗΜΑ CRUISE
Ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Φικρί Ιζίκ, ποκάλυψε ότι η Τουρκία πλέον καθίσταται αυτάρκης στην κατασκευή πολεμικών κεφαλών για όλα τα ήδη των πυρομαχικών, των αεροπoρικών βομβών και των πλαστικών εκρηκτικών υλών!
“Φέτος είναι η χρονιά που η Τουρκία θα κατασκευάσει, σε δικά της εργοστάσια, το σύνολο των αναγκών της σε πολεμικές κεφαλές, αεροπορικές βόμβες και πλαστικές εκρηκτικές ύλες”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, συμπληρώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό η Τουρκία “θα πάψει να εξαρτάται από το εξωτερικό, όσον αφορά αυτούς του τύπους πυρομαχικών”.
Το εργοστάσιο που θα τα παράγει θα κατασκευαστεί δίπλα σε ένα ήδη υπάρχον, στην κεντρική Ανατολία. Μόνο σε πλαστικές εκρηκτικές ύλες, η παραγωγή του θα φτάσει τους 600 τόνους.
“Ο ειδικός εξοπλισμός των βιομηχανιών παραγωγής πυρομαχικών υπάγεται στο καθεστώς της συμφωνίας Missile Technology Control Regime (MTCR) και οι αγοραστές χρειάζονται την άδεια των κατασκευαστριών χωρών για να αποκτήσουν αυτά τα υλικά. Αυτό πλέον δεν θα το χρειάζεται η Τουρκία”, είπε ο Ιζίκ, αναγγέλλοντας ουσιαστικά την αποχώρηση της Τουρκίας από την συνθήκη MTCR! Διαφορετικά δεν υπήρχε λόγος κάνοντας την σχετική δήλωση να αναφερθεί ειδικά στην MTCR
“Σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που και η Τουρκία έχει υπογράψει πρέπει να εξασφαλίζουμε άδεια εξαγωγής από την κατασκευάστρια χώρα, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πολεμικές κεφαλές και βόμβες. Έτσι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, αν η κατασκευάστρια χώρα δεν επιτρέψει την εξαγωγή στην κατασκευάστρια εταιρεία. Σκοπεύουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό, παράγοντας τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε μόνοι μας” κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.
Η συμφωνία MTCR είναι μια άτυπη συμφωνία μεταξύ 34 χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι οι ΗΠΑ, η Τουρκία το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ελλάδα και η Ιαπωνία, που αποσκοπεί στην απαγόρευση της χρήσης μη επανδρωμένων αεροχημάτων, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise, αλλά και ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.
Η παραγωγή, εμπορία και επιχειρησιακή χρήση όχι μόνο των όπλων αυτών καθαυτώνν, αλλά και των υλικών και των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους απαγορεύεται ρητά.
Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία το 1997 και πριν λίγες ώρες ανακοίνωσε ότι πλέον δεν έχει καμία ανάγκη από το εξωτερικό για ανάπτυξη τέτοιων όπλων.
Υπενθυμίζεται ότι ο τουρκικός Στρατός έχει υπό πλήρη ανάπτυξη πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων με παραγωγή μέχρι σήμερα των Yildirim I/II με κινεζική τεχνολογία.
Στην περίπτωση αυτή είναι απλά θέμα βάρους κεφαλής, ειδικά στην περίπτωση των Ylidirim II να περάσουν τα 500 χλμ. ακτίνα δράσης, ενώ στο νέο βλήμα που ετοιμάζουν υπολογίζεται ότι η ακτίνα δράσης των βλημάτων θα φτάσει τα 1000 χλμ.!
Αυτό δεν είναι τίποτα, όμως μπροστά στην διακηρυγμένη πρόθεση δια χειλέων του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ.Ερντογάν για ανάπτυξη βαλλιστικού βλήματος ακτίνας.δράσης 2.500 χλμ.
Επίσης έχουν αναπτύξει κι έναν πύραυλο cruise τον SOM με ακτίνα δράσης 800 χλμ. για τον οποίο αντιμετώπιζαν πρόβλημα εύρεσης πυροκεφαλής ακριβώς γιατί παραβαίνει την συνθήκη MTCR.
Μήπως λοιπόν η Τουρκία πηγαίνει σε κατασκευή όπλων που αντίκεινται στην συνθήκη MTCR δηλαδή κατασκευής βαλλιστικών όπλων και βλημάτων cruise άνω των 500 χλμ. ακτίνας δράσης και δεν θέλει να υπόκειται σε δεσμεύσεις και περιορισμούς;
Η δήλωση έκανε μεγάλη αίσθηση ακόμα και στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες: «Δεν γνωρίζουμε τι είδους πυρομαχικά προτίθεται η Τουρκία να κατασκευάσει και γιατί ελπίζει ότι θα παρακάμψει τη συμφωνία MTCR», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Γιατί δεν ρωτάνε ευθέως το “αγαπημένο τους παιδί” για να τους απαντήσει;
«Η Τουρκία πρόκειται να κατασκευάσει πολεμικές κεφαλές που δεν διέθετε πριν. Η συμφωνία MTCR αφορά τόσο τους πυραύλους, όσο και την ποσότητα των εκρηκτικών που μεταφέρουν, αλλά και το βεληνεκές τους. Η δήλωση του Τούρκου υπουργού μπορεί να σημαίνει ότι πράγματι η Τουρκία επιδιώκει να παρακάμψει τη Συνθήκη, γεγονός που θα προβληματίσει πολλές χώρες», δήλωσε Βρετανός ειδικός αναλυτής.
Το τι θα σημαίνει για την Ελλάδα – δεδομένης και της στρατηγικής ανυπαρξίας της χώρας λόγω Μνημονίων – η ανάπτυξη από την Τουρκία τέτοιων όπλων είναι ευνόητο.
Πλήρης στρατηγική ομηρεία της Αθήνας (την μερική την βιώνουμε ήδη), αλλά και επέκταση της ένοπλης απειλής της Τουρκίας σε μια μεγάλη περιοχή που ξεκινά από την Ινδία και φτάνει μέχρι την Μόσχα…
Δείτε και το βίντεο που απεικονίζει προσβολή από τουρκικής κατασεκυής βλήμα cruise SOM των S-300PMU-1 στην Κρήτη…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr