Με τις σφοδρές επιθέσεις των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων και τα αντίποινα της Χαμάς να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε μια ακραία δήλωση εναντίον του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως η αντίληψη του Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους δεν είναι διαφορετική από τη νοοτροπία του Αδόλφου Χίτλερ, κατηγορώντας παράλληλα το Ισραήλ ότι διαπράττει «συστηματική θηριωδία» εναντίον των Παλαιστινίων από το 1948.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως και την ισραηλινή βουλευτή Αγιελέτ Σακέντ του υπερεθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία.

«Μια Ισραηλινή είπε ότι οι Παλαιστίνιες μητέρες πρέπει επίσης να σκοτώνονται. Και αυτή είναι μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτής της νοοτροπίας και του Χίτλερ», ρώτησε ρητορικά ο Ερντογάν.

Μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησαν την Σακέντ για υποκίνηση της βίας αφότου ανήρτησε στη σελίδα της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook απόσπασμα από την αναφορά ενός ισραηλινού δημοσιογράφου, ο οποίος είχε γράψει ότι «οι μητέρες των μαρτύρων» πρέπει επίσης να θανατώνονται, αναφερόμενος στις μητέρες των παλαιστινίων βομβιστών-καμικάζι.

«Θα έπρεπε να ακολουθήσουν τους γιους τους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό από αυτό. Πρέπει να φύγουν. . . Αλλιώς, θα μεγαλώσουν κι άλλα μικρά φίδια εκεί», ανέφερε η ανάρτηση.

Σήμερα η εκπρόσωπος της βουλευτίνας επιβεβαίωσε την ανάρτηση της πολιτικού, αλλά αρνήθηκε ότι η Σακέντ μέσω αυτής είχε στόχο να υποκινήσει σε βία. «Είναι παράλογο να υποστηριχθεί ότι η Σακέντ, μέλος της Κνεσέτ, ζήτησε να γίνει κακό σε αθώους. Η βουλευτίνα καταδικάζει κάθε μορφής βίας», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Τα σχόλια του Ερντογάν είναι πιθανό να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών, που είχαν φθάσει στο ναδίρ τους το 2010, όταν ισραηλινοί κομάντος επέδραμαν στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το οποίο συμμετείχε σε έναν στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια που αποπειράθηκε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας που επιβάλλει το Ισραήλ. Δέκα άνθρωποι είχαν χάσει τότε τη ζωή τους.

Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι αρκετό και πως θα πρέπει το Ισραήλ άμεσα να άρει το εμπάργκο στην Παλαιστίνη.

Ο Ερντογάν τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα φέρει τέλος στις δολοφονίες αθώων παιδιών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί πως σύσσωμος σχεδόν ο ευρωπαϊκός Τύπος στέκεται με σκεπτικισμό στην πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της γαλλική Le Figaro.

Επικαλούμενη μια ρήση του Σαρλ ντε Γκολ, υποστηρίζει ότι «οι κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές συνιστούν δηλητήριο που δρα αργά για το ηθικό της ισραηλινής κοινωνίας και το διεθνές κύρος του ισραηλινού κράτους. Δεν είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι 4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε μια απαράδεκτη κατάσταση αιχμαλωσίας. Δεν είναι δυνατόν να κρατήσει κανείς αιώνια αποκλεισμένο έναν νεανικό πληθυσμό, ο οποίος είναι μορφωμένος, διεκδικητικός και πολιτικά απεγνωσμένος. Κάθε φορά που ένα μαχητικό αεροσκάφος με το αστέρι του Δαβίδ καταστρέφει ένα παλαιστινιακό σπίτι, το Ισραήλ δημιουργεί εκατοντάδες νέους ανυποχώρητους εχθρούς… Αυτό που λείπει από το Ισραήλ είναι ένα όραμα μακράς πνοής», εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ