Βίντεο με τον νέο τουρκικό δορυφόρο και το σεληνιακό διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας
Δημοσιεύτηκε βίντεο από τον νέο τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής δορυφόρο RASAT ο οποίος πρόκειται σύντομα να εκτοξευτεί με ένα ρωσικό πύραυλο φορέα SS-18 Dnepr. Ο δορυφόρος κατασκευάστηκε από το ερευνητικό διαστημικό ινστιτούτο TUBITAK UZAY και έχει βάρος 93 κιλά, θα βρίσκεται σε ηλιοστατική τροχιά σε απόσταση 700 χλμ από την Γή και θα πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή σε 98,8 δευτερόλεπτα. Η ευκρίνεια του πανχρωματικού αισθητήρα είναι 7,5 μέτρα και του πολυφασματικού 15 μέτρα. Ο δορυφόρος θα έχει διάρκεια ζωής 5 χρόνια. Ο δορυφόρος RASAT είναι εξοπλισμένος με τον τουρκικό υπολογιστή πτήσης BiLGE, ένα νέο επεξεργαστή εικόνας ο οποίος ονομάζεται GEZGiN-2 και ένα τουρκικής κατασκευής αναμεταδότη που λειτουργεί στην ζώνη X. Το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί αποτέλεσμα κρατικού ερευνητικού προγράμματος που αποσκοπεί στην εισαγωγή της τουρκικής βιομηχανίας στην διαστημική τεχνολογία. Για το λόγο αυτό ορισμένα συστήματα όπως η κάμερα αγοράστηκαν από το εξωτερικό, ενώ ο υπολογιστής πτήσης, ο επεξεργαστής εικόνας και ο αναμεταδότης είναι όπως αναφέρθηκε είναι τουρκικής κατασκευής. Αυτή την περίοδο το τουρκικό διαστημικό ινσιτούτοTUBITAK UZAY εργάζεται για να αναπτύξει νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με το διάστημα όπως του προωθητές που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια (Hall Thruster). Πρόκειται για μία νέα σχετικά τεχνολογία η οποία θα αναπτυχθεί σε νέες εγκαταστάσεις του ιδρύματος και θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε άλλα διαστημικά οχήματα που πρόκειται να κατασκεταστούν στην Τουρκία ακόμα και στο εθνικό πρόγραμμα για τη Σελήνη (National moon Project) όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του ιδρύματος (http://www.uzay.tubitak.gov.tr/tubitakUzay/en/projects/spaceApplications.asp) Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δημοσιεύτηκε βίντεο από τον νέο τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής δορυφόρο RASAT ο οποίος πρόκειται σύντομα να εκτοξευτεί με ένα ρωσικό πύραυλο φορέα SS-18 Dnepr. Ο δορυφόρος κατασκευάστηκε από το ερευνητικό διαστημικό ινστιτούτο TUBITAK UZAY και έχει βάρος 93 κιλά, θα βρίσκεται σε ηλιοστατική τροχιά σε απόσταση 700 χλμ από την Γή και θα πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή σε 98,8 δευτερόλεπτα. Η ευκρίνεια του πανχρωματικού αισθητήρα είναι 7,5 μέτρα και του πολυφασματικού 15 μέτρα. Ο δορυφόρος θα έχει διάρκεια ζωής 5 χρόνια.
Ο δορυφόρος RASAT είναι εξοπλισμένος με τον τουρκικό υπολογιστή πτήσης BiLGE, ένα νέο επεξεργαστή εικόνας ο οποίος ονομάζεται GEZGiN-2 και ένα τουρκικής κατασκευής αναμεταδότη που λειτουργεί στην ζώνη X. Το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί αποτέλεσμα κρατικού ερευνητικού προγράμματος που αποσκοπεί στην εισαγωγή της τουρκικής βιομηχανίας στην διαστημική τεχνολογία. Για το λόγο αυτό ορισμένα συστήματα όπως η κάμερα αγοράστηκαν από το εξωτερικό, ενώ ο υπολογιστής πτήσης, ο επεξεργαστής εικόνας και ο αναμεταδότης είναι όπως αναφέρθηκε είναι τουρκικής κατασκευής.
Αυτή την περίοδο το τουρκικό διαστημικό ινσιτούτοTUBITAK UZAY εργάζεται για να αναπτύξει νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με το διάστημα όπως του προωθητές που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια (Hall Thruster). Πρόκειται για μία νέα σχετικά τεχνολογία η οποία θα αναπτυχθεί σε νέες εγκαταστάσεις του ιδρύματος και θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε άλλα διαστημικά οχήματα που πρόκειται να κατασκεταστούν στην Τουρκία ακόμα και στο εθνικό πρόγραμμα για τη Σελήνη (National moon Project) όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του ιδρύματος (http://www.uzay.tubitak.gov.tr/tubitakUzay/en/projects/spaceApplications.asp)
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr