Την επιβολή «ζώνης ασφαλείας» εύρους 98 χιλιομέτρων αποφάσισε η Άγκυρα η οποία συγκεντρώνει πυραυλικά σύστηματα MLRS (Multiple Launch Rocket System) και δυνάμεις τεθωρακισμένων για να «καθαρίσει» θέσεις του ISIS κοντά στα συριακά σύνορα αλλά στην πραγματικότητα για να εμποδίσει τους Κούρδους να προελάσουν στην Jarabulus και την Azaz και να μν επιτρέψουν την ενοποίηση του κουρδικού θύλακα του Αφρίν, με έκεινον του Κομπάνι.

Η Τουρκία συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις πυροβολικού στα σύνορα με την Συρία στην συνοριακή πόλη Kilis η οποία είχε πληγεί-πολύ βολικό αυτό για την Άγκυρα-με μπαράζ ρουκετών από περιοχές ελεγχόμενες από το ISIS το οποίο μάχεται εναντίον της Αλ Νούσρα, του FSA και της Jays-Al-Islam στο βόρειο Χαλέπι

Η πραγματική αιτία όμως της μετακίνησης συστημάτων πυροβολικού στα σύνορα είναι η προσμονή της επίθεσης των κουρδικών δυνάμεων του “People’s Protection Units” (YPG) στην συριακή συνοριακή πόλη της Jarabulus. 

Άλλωστε κάτοικοι της Συρίας αναφέρουν ότι αυτές τις ημέρες το ISIS πραγματοποιήσε μεταφορά πετρελαίου από την Ράκκα προς την Συρία από τις πετρελαιοπηγές του Jabisah.

Εάν το YPG και οι σύμμαχοί του από τις Syrian Democratic Forces (SDF) καταλάβουν την Jarabulus θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει την επίθεση του τουρκικού Στρατού ο οποίος απλώς αναζητά μια αφορμή για την δημιουργία μιας «ασφαλούς» ζώνης μέσα στο συριακό έδαφος με την προοπτική να μην απειληθούν ξανά οι τουρκικές πόλεις από τους τρομοκράτες, πόλεις οι οποίες όμως στο μεταξύ ισοπεδώνονται καθημερινά από τον τουρκικό Στρατό που επιχειρεί να εξολοθρεύσει τους μαχητές του ΡΚΚ αλλά και τον ίδιο τον κουρδικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η Άγκυρα απέστειλε 13 MLRS (Multiple Launch Rocket System) ώστε να εισχύσει τις θέσεις του τουρκικού Στρατού στα σύνορα.

Η μετακίνηση έγινε με την σύμφωνη γνώμη και των Αμερικανών με πρόσχημα την καταπολέμηση του Daesh σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu.

“Ο κύριος στόχος μας είναι να καθαρίσουμε σε εύρος 98 χιλιομέτρων τα σύνορά μας την περιοχή απο το Daesh και έτσι μια ζώνη ασφαλείας θα δημιουργηθεί από μόνη της” 

Τις τελευταίες εβδομάδες το Kilis έχει πληγεί αρκετές φορές από συριακές περιοχές ελεγχόμενες απο το Daesh. Λόγω των πληγμάτων αυτών έχουν σκοτωθεί δέκα άτομα και έχουν τραυματισθεί σαράντα.

Δεν ήταν λοιπόν διόλου τυχαίες οι δηλώσεις του Aydin Selcen, πρώην γενικού πρόξενου της Τουρκίας στο ιρακινό Κουρδιστάν, ο οποίος μιλώντας για την απαίτηση των ΗΠΑ να σφραγιστούν με φράχτη τα 98 χιλιόμετρα των συνόρων Συρίας – Τουρκίας που από την πλευρά της Συρίας κατέχει το ISIS δήλωσε ότι η τουρκική προτεραιότητα είναι να εμποδίσει τους Κούρδους από το να ενώσουν τις κουρδικές πόλεις Κόμπανι (ανατολικά) και Αφρίν (δυτικά).

«Για τις ΗΠΑ προτεραιότητα είναι να σφραγιστούν τα 98 χιλιόμετρα συνόρων της Τουρκίας με το ΙSIS, αδιαφορώντας ποιος θα το κάνει με πιθανή εξαίρεση την Αλ Νούσρα»

Οι Τούρκοι τότε ξεκίνησαν να χτίζουν φράχτη στα σύνορα με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά στα σύνορα με τις κουρδικές περιοχές στα ανατολικά και δεν σφράγισαν τα σύνορα με τους ισλαμιστές.

Ο απώτερος στόχος των Τούρκων είναι να μην γειτονεύουν οι Κούρδοι της Συρίας με αυτούς που ζουν στην ΝΑ Τουρκία ενώ ζωντανός παραμένει ο σχεδιασμός οι δύο κουρδικές περιοχές να χωριστούν από ένα τουρκμενικό κρατικό μόρφωμα.

Η ρωσική Αεροπορία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στο νότιο και στο δυτικό Χαλέπι αλλά όπως όλα δείχνουν η ένταση θα αυξηθεί σύντομα στο βόρειο Χαλέπι.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο συριακός Στρατός δεν πρέπει να διστάζει άλλο και να διεισδύσει στην πόλη για να την καταλάβει άμεσα. Δεν είναι όμως τόσο απλό.Ο συριακός Στρατός έχει λειψανδρία και έχει ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών. Οι δυνάμεις δεν επαρκούν και για το Χαλέπι και για την Ιντλίμπ και για την Deir Ezzor.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ