Μέσω… Ορθόδοξων Εκκλησιών, επενδύει η Τουρκία στην πολιτική του Θρησκευτικού Τουρισμού
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σε Λειτουργία στον ”Οίκο της Παναγίας” στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, στην επαρχία Σελτσούκ της Σμύρνης.
Στη λειτουργία ακούστηκαν ύμνοι και προσευχές σε τέσσερις γλώσσες – ελληνικά, τουρκικά, ρωσικά και γεωργιανά, γράφει η Hurriyet Daily News σε είδηση με τίτλο «Christians gather in Turkey’s Ephesus to mark Feast of Saint John». Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος του Σελτσούκ, κ Νταχί Ζεϊνέλ Μπακιτζί, η Γενική Πρόξενος στη Σμύρνη, κ Αργυρώ Παπούλια.
Ο Οίκος της Παναγίας, θεωρείται ως εστία της Mητέρας του Χριστού, αφότου την οδήγησε εκεί ο Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής, γράφει η Hurriyet Daily News .
Με την συμμετοχή πολλών Ελλήνων πιστών από τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο και την Καβάλα έγινε η θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Σμύρνη, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
H Milliyet σε είδηση με τίτλο «Στο Σελτζούκ αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου» και υπότιτλο «Συμμετείχαν πολλοί ξένοι» αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις του κ. Βαρθολομαίου.Σε δηλώσεις προέβη και ο Δήμαρχος του Σελτζούκ (Selçuk ), όπου βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Ιωάννη : «Αισθανόμαστε χαρά όχι μόνο στις 8 Μαΐου, αλλά κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον κ. Βαρθολομαίο. Αυτά τα εδάφη είναι όλων μας. Αισθανόμαστε τα ίδια συναισθήματα»,είπε.
Το Selçuk ελπίζει να προσελκύσει ακόμα περισσότερους τουρίστες, για να δουν το Σπίτι της Θεοτόκου , μία από τις πιο σημαντικές περιοχές για τον χριστιανικό κόσμο κατ την Χουριετ, και τις τέσσερις αρχαίες εκκλησίες γύρω από αυτό. Οι Τούρκου που προβαλουν τέτοιες δρα σεις με τουριστικό ενδιαφέρον και θρησκευτικό περιεχόμενο αφού αποσκοπεί να προσελκύσει Ορθοδόξους τουρίστες από Ελλάδα και Ρωσία κυρίως Αυτό, εκτιμούν, θα αποτελέσει μια μεγάλη συνεισφορά στην πόλη Selçuk.
Ο Άγιος Ιωάννης Εκκλησία, μία από τις επτά εκκλησίες που αναφέρονται στην Αγία Γραφή, που βρίσκεται στην αρχαία πόλη της Εφέσου στην περιοχή Σελτσούκ. Ο Άγιος Παύλου και του Άγιος Ιωάννη έζησε στην περιοχή για κάποιο χρονικό διάστημα, με τον τελευταίο να περάσει τα τελευταία του χρόνια στην Έφεσο.
Η πολιτική του Θρησκευτικού Τουρισμού
Εμεις να σημειώσουμε ότι η Τουρκία – με την ώθηση τόσο τοπικών παραγόντων όσο και κεντρικής πολιτικής- έχει και εφαρμόζει ένα σχεδιασμό τουριστικής εκμετάλλευσης Ορθόδοξων Εκκλησιών και άλλων σχετικών ευρημάτων με θρησκευτική αξία για τον Χριστιανισμό. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η ελεγχόμενη με το σταγονόμετρο επίδειξη δήθεν ανοχής σε άλλες θρησκείες. Ωστόσο το βασικό είναι ότι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοικησης βλέπουν τα κέρδη από τα πλήθη Ορθόδοξων και άλλων Χριστιανών που πάνε να προσκυνήσουν ιστορικά και θρησκευτικά Μνημεία και επιδιώκουν επέκταση και διεύρυνση των τουριστικών εκθεμάτων- και αυτής της κατηγορίας
Στην κατεύθυνση αυτή η Τουρκία, ήδη εδώ και μερικά χρόνια, έχει εξαγγείλει ενόψει του 2023 μια φιλόδοξη στρατηγική, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τους εξής στόχους:
-Αύξηση του εισοδήματος από τον τουρισμό από τα 28 δις δολάρια (2010) στα 70 δις δολάρια
-Υλοποίηση επενδύσεων ύψους 24 δις δολαρίων προς την επίτευξη του στόχου αυτού
-Επιλογή 10 πόλεων στις οποίες θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος όσον αφορά την τουριστική τους υποδομή και την ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς
– Προβολή επιλεγμένων πόλεων στο πλαίσιο μιας διαφοροποιημένης τουριστικής στρατηγικής ώστε να δοθεί νέα ώθηση σε διαφορετικά είδη τουρισμού πχ θρησκευτικός, συνεδριακός, χειμερινός
-Υλοποίηση έργων υποδομής (αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες).
Οπως φαίνεται καθαρά τον θρησκευτικό τουρισμό περιλαμβάνει στα ”όπλα” της η Τουρκία που φέτος αντιμετωπίζει προβλήματα στον τουρισμό της λόγω της σύγκρουσής της με την Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η Αγκυρα αναπτύσσει και αναδεικνύει νέους τουριστικούς προορισμούς στην Τουρκία- ο στόχος αυτός προβλέπει να αναπτυχθούν τουριστικά 24 τουρκικές πόλεις.
Πέρυσι η τοπική κοινωνία του χωριού, Σογουτλού στην περιοχή του Μπάημπουρτ, εξεφρασε την επιθυμεί για την αναπαλαίωση μιας εκκλησίας που μετρά ήδη 300 χρόνια παρουσίας προκειμένου να ενισχυθεί ο θρησκευτικός τουρισμός της περιοχής καθώς, όπως κατήγγειλαν η εκκλησία έχει εγκαταλειφθεί λόγω αμέλειας.
Ο δήμαρχος του χωριού Σογουτλού, Αντνάν Τουρκμπέν, δήλωσε ότι η περιοχή είναι σημαντική εξαιτίας της ιστορικής κληρονομιάς της.
«Πολλοί τουρίστες επισκέπτονταν το χωριό μας αλλά τώρα δεν θέλουν εξαιτίας της κατεστραμμένης εκκλησίας», δήλωσε απευθύνοντας έκκληση στις αρχές για την άμεση αναπαλαίωση της εκκλησίας. Σύμφωνα με τον Τουρκμπέν, οι αρχές ήθελαν πριν από μερικά χρόνια να μετατρέψουν την εκκλησία σε τζαμί αλλά στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη.
Μια άλλη περιοχή στην οποία επίσης θέλουν οι Τούρκοι να αναπτύξουν τον (χριστιανικό ) θρησκευτικό τουρισμό, είναι μεταξύ ‘αλλων, και το χωριό της νότιας Τουρκίας Kayakoy, το παλιό ελληνικό Λεβίσι, το οποίο κατοικείτο από χριστιανούς έως το 1923, την Μικρασιατική Καταστροφή. Εκεί υπάρχουν εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα σπίτια ελληνικής αρχιτεκτονικής και μια Εκκλησία.