Από τον Ιούνιο του 2015 η Τουρκία χαρακτηρίζεται από έναν «κύκλο αίματος» και τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός της, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις στην Άγκυρα καθώς και εκείνη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στις 28 Ιουνίου 2016. Οι επιθέσεις αυτές, αν και κανείς δεν έχει ακόμα αναλάβει επίσημα την ευθύνη, αποδίδονται από τις τουρκικές αστυνομικές αρχές στους τζιχαντιστές του ISIS. Το ίδιο συμβαίνει και στην τελευταία επίθεση που σημειώθηκε στο Γκαζίαντεπ πριν από λίγες μέρες και στέρησε τη ζωή σε περισσότερα από 50 άτομα.

Τώρα, τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Doğan αναφορικά με τη δράση των τζιχαντιστών του ISIS προκαλούν ακόμα περισσότερο την ήδη δοκιμαζόμενη τουρκική κοινωνία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Doğan, η αστυνομία της επαρχίας Γκαζίαντεπ σταμάτησε να ερευνά πιθανούς πυρήνες των τζιχαντιστών του ISIS τον Μάρτιο του 2014 και σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα αρκετά από τα άτομα που αφορούσε η έρευνα συμμετείχαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των Τούρκων πολιτών.

Η αστυνομία σταμάτησε να παρακολουθεί τις κινήσεις των ατόμων εξαιτίας νόμου της χώρας βάσει του οποίο ένας ύποπτος για τρομοκρατία δεν μπορεί να παρακολουθείτε για περισσότερους από 6 μήνες ώστε να μην υπάρχει «άδικη μεταχείριση» και για να μην γίνουν εκείνοι «θύματα» της αστυνομικής έρευνας.

Όπως αναφέρεται από το πρακτορείο Doğan από το 2012 μέχρι το 2014 η αστυνομία του Γκαζίαντεπ- το οποίο αποτελεί πύλη εισόδου τόσο τζιχαντιστών στην Τουρκία από τη Συρία όσο και επίδοξων μελών του ISIS από την Ευρώπη στη Συρία- παρακολουθούσε περισσότερους από 20 μαχητές του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, μεταξύ των οποίων ήταν και οι ενορχηστρωτές των επιθέσεων στη Σουρούτς και την Άγκυρα.  

Αναφέρεται μάλιστα πως μέσα στο 2015 αρκετοί από τους μαχητές αυτούς είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων, αλλά στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι. Τώρα αρκετοί Τούρκοι πολίτες κατηγορούν την κυβέρνηση πως αν η αστυνομία του Γκαζίαντεπ είχε συνεχίσει την έρευνα θα είχε αποθαρρύνει ή ακόμα καλύτερα θα είχε πιάσει  «όλους όσοι σκορπάνε τον θάνατο στην χώρα» εδώ και ένα χρόνο. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ