Το 60% της τεχνογνωσίας για την εγχώρια ανάπτυξη του νέου άρματος μάχης θα λάβει η Τουρκία
Η Νότια Κορέα υπέγραψε με την Τουρκία ένα συμβόλαιο για την μεταφορά τεχνογνωσίας ανάπτυξης άρματος μάχης...
Η Νότια Κορέα υπέγραψε με την Τουρκία ένα συμβόλαιο για την μεταφορά τεχνογνωσίας ανάπτυξης άρματος μάχης…
Η Νότια Κορέα υπέγραψε με την Τουρκία ένα συμβόλαιο για την μεταφορά τεχνογνωσίας ανάπτυξης άρματος μάχης, όπως επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ η κρατική αρχή αμυντικών προμηθειών της Νότιας Κορέας (Defense Acquisition Program Administration-DAPA).
Συγκεκριμένα, όπως είχαμε ήδη αναφέρει από χθες, ο υπουργός Άμυνας της Ν. Κορέας, υπέγραψε την σχετική συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογο του στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην χώρα. Στην τελετή παραβρέθηκε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η σχετική συμφωνία εκτιμάται ότι είναι αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων και η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική επιτυχία στρατιωτικού υλικού για τη Νότια Κορέα. Η πρώτη ήταν η αντίστοιχη συμφωνία, επίσης με την Τουρκία το 2001, αξίας ενός δις δολαρίων για την παραγωγή στην Τουρκία του αυτοκινούμενου πυροβόλου Κ-9.
Με βάση την συμφωνία, η Ν. Κορέα θα βοηθήσει την Τουρκία να αναπτύξει ένα νέο ημί-εγχώριο άρμα μάχης μέχρι το 2015 μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας από τα προγράμματα των αρμάτων μάχης K1A1 και του νέου XK2, σύμφωνα με τον Λη Τζάει-ναμ, πρώτο αντιπρόεδρο της Hyundai Rotem Company, που ανέπτυξε τα δυο αυτά άρματα μάχης.
Η Νότια Κορέα θα μεταδώσει στην Τουρκία κρίσιμη τεχνολογία για βασικά υποσυστήματα του νέου άρματος μάχης, ανάμεσα στα οποία ο κινητήρας, το πυροβόλο, η ανάρτηση αλλά και το σύστημα σνόρκελ. Σύμφωνα με τον Λη, η Τουρκία ενδιαφέρεται αρχικά για την παραγωγή εγχωρίως 250 αρμάτων μάχης.
Συνολικά, η Σεούλ θα παράσχει πάνω από το 60% της πλέον κρίσιμης τεχνογνωσίας για την παραγωγή του άρματος από την Τουρκία.
Κατά την διάρκεια της αρχικής φάσης, η Ν. Κορέα θα προμηθεύσει την Τουρκία με περίπου τα μισά από τα απαραίτητα συστήματα, ενώ τα υπόλοιπα, όπως το σύστημα ελέγχου πυρός θα αναπτυχθεί εγχωρίως στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την DAPA, στο κόστος μεταφοράς τεχνογνωσίας περιλαμβάνεται το κόστος για συνολικά τέσσερα πρωτότυπα και σχετικό εξοπλισμό αλλά και τα έξοδα είκοσι Κορεατών μηχανικών που θα μεταβούν στην Τουρκία.
Επισημαίνεται ότι κύριος ανάδοχος του προγράμματος από τουρκικής πλευράς θα είναι η τουρκική βιομηχανία οχημάτων Otokar.
Ο Κιμ Χγιουνγκ-ταέκ, εκπρόσωπος της DAPΑ ανέφερε σχετικά τα εξής: «Αυτό το συμβόλαιο έχει ιδιαίτερη σημασία, δεν είναι απλώς μια πώληση όπλων, δεδομένου ότι εξάγουμε την ίδια την τεχνολογία αιχμής που διαθέτουμε. Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την ικανότητα και την εμπειρία μας στον τομέα της ανάπτυξης αρμάτων μάχης αλλά και το ότι οι τεχνολογίες μας έχουν φτάσει σε ένα κορυφαίο επίπεδο.»
Η νεότερη αυτή συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη εξαιρετικές αμυντικές σχέσεις των δυο χωρών. Η πιο πρόσφατη διμερής συνεργασία αφορούσε την υπογραφή πέρυσι ενός συμβολαίου αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 55 αναβαθμισμένων εκπαιδευτικών αεροσκαφών αρχικής εκπαίδευσης ΚΤ-1Τ Woongbee.