Απειλεί και υπόσχεται ο σουλτάνος κατά τη επίσημη επιστροφή του στο AKP
Ηταν Αύγουστος του 2014 όταν ο Ερντογάν αποχώρησε (στη θεωρία) από το κυβερνών AKP, με την προοπτική όμως κάποια στιγμή «να επιστρέψει». Οι πρόεδροι στην Τουρκία σταμάτησαν να είναι κομματικοί το 1960 (με τελευταίο τον Τζελάλ Μπαγιάρ), για να ξαναγίνουν ωστόσο κομματικοί από… χθες, με πρώτο αναβιωτή τον Ερντογάν.
Επειτα από ένα «υπερκομματικό» διάλειμμα 979 ημερών (Αύγουστος 2014 – Μάιος 2017), ο 63χρονος Τούρκος ηγέτης βρίσκεται και πάλι πίσω στις κομματικές επάλξεις, έτοιμος να συνεχίσει «κατά τρόπο ακόμη πιο δυναμικό και αποφασιστικό», όπως δήλωσε ο ίδιος χθες από την Αγκυρα. Η κυβερνώσα ισλαμοσυντηρητική παράταξη καλωσόρισε τον Ερντογάν πίσω στις λίστες με τα μέλη της. Σε έκτακτο συνέδριο στις 21 Μαΐου αναμένεται μάλιστα να τον χρίσει και ηγέτη του κόμματος, στη θέση του Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, το «γιόρτασε» με μια ομιλία πλούσια σε απειλές και προεκλογικές υποσχέσεις. Μιλώντας χθες από το βήμα κομματικής εκδήλωσης στην Αγκυρα, διακήρυξε ότι θα καταπολεμήσει τις αιτίες που δημιουργούν τον πληθωρισμό. Υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στους Κούρδους να επιτύχουν τους σκοπούς τους στη βόρεια Συρία, ενώ έκανε παράλληλα άνοιγμα στους Κούρδους της Τουρκίας (τους οποίους περιέγραψε ως «πολίτες Α κατηγορίας»). Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έπονται σε Ιράκ και Συρία (με σημαντικότερη εκείνη για την ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα που ενδέχεται να ξεκινήσει μέσα στον Μάιο).
Μεγαλύτερη αίσθηση έμελλε να προκαλέσει, ωστόσο, η δήλωση-απειλή ότι εάν δεν ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, «τότε αντίο». Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε διάστημα 12 ετών, από τα 35 κεφάλαια έχουν ανοίξει μόνο τα 16 και έχει κλείσει μόλις ένα. «Στο εξής δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από το άνοιγμα των κεφαλαίων που ακόμη δεν έχετε ανοίξει. Αν δεν τα ανοίξετε, τότε αντίο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος… απειλώντας να γυρίσει την πλάτη του στην ΕΕ, την οποία κατηγόρησε μάλιστα ότι «στηρίζει τρομοκράτες με σκοπό να εκτροχιάσει την άνοδο της Τουρκίας».
Συμβιβαστικά μηνύματα
Η εν λόγω απειλή έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά τα μάλλον «συμβιβαστικά» μηνύματα που έστειλαν από τη Μάλτα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υπέρ της διατήρησης ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία, αλλά και λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να επαναφέρει την Τουρκία υπό καθεστώς επιτήρησης (για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια).
Είναι, σε κάθε περίπτωση, σαφές ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Αντιθέτως, αυτό που πλέον συζητιέται ως στόχος (από τη Γερμανία, τη Γαλλία αλλά και την Αγκυρα) είναι μια νέα εταιρική σχέση ΕΕ-Τουρκίας εστιασμένη στην ασφάλεια και το εμπόριο. «Πρέπει να δούμε αν μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέου είδους συνεργασία» δήλωσε στο Reuters ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γ. Χαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει στις αρχές του 2018 (κοινώς μετά τις γερμανικές εκλογές).
Μπαράζ συναντήσεων Ερντογάν σε Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα
Μήνας εξελίξεων θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Μάιος για τον Ερντογάν. Εξελίξεων εντός αλλά και εκτός των τουρκικών συνόρων. Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών η Συρία αλλά και οι μπίζνες (η αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών S400).
Ακολούθως, στα μέσα Μαΐου, ο Ερντογάν πρόκειται να βρεθεί στην Ουάσιγκτον για την παρθενική του συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, συνάντηση που αναμένεται να επικεντρωθεί στο «αγκάθι» της αμερικανικής στήριξης υπέρ των Κούρδων στη Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί επίσης μέσα στον Μάιο στο Πεκίνο με ατζέντα εμπορική (για «τον νέο δρόμο του Μεταξιού») αλλά και στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 25 του μήνα. Μέσα σε όλα αυτά αναμένεται στην Τουρκία και ένας εκ βάθρων ανασχηματισμός, με τις φήμες να θέλουν μάλιστα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποχωρεί από το ΥΠΕΞ και να αντικαθίσταται από τον νυν εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.