Σύμφωνα με αναλυτές της χώρας η τουρκική αμυντική βιομηχανία πρόκειται να επηρεαστεί άμεσα από την χειμαζόμενη παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με αναλυτές της χώρας η τουρκική αμυντική βιομηχανία πρόκειται να επηρεαστεί άμεσα από την χειμαζόμενη παγκόσμια οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα οι προβλέψεις μιλάνε για μία πτώση των εξαγωγών της εγχώριας βιομηχανίας η οποία στηρίζεται πολύ στα αντισταθμιστικά οφέλη που απολαμβάνει λόγω των μεγάλων και πολλών συμβολαίων που η Άγκυρα αναθέτει σε εταιρείες του εξωτερικού κάθε χρόνο.

Μέχρι στιγμής η πτώση των εξαγωγών της χώρας αναμένεται να είναι της τάξης του 25% κάτι το οποίο θα επηρεάσει τα μέγιστα και τον τομέα των προϊόντων των αμυντικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και τις στατιστικές η Τουρκία, παρά του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη, έχει ήδη μπει σε έναν κύκλο κρίσης με πτώση της ανάπτυξης στο 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2008 (η κυβερνητική πρόβλεψη ήταν ανάπτυξη 4%). Το δε επίσημο στατιστικό νούμερο για την ανεργία είναι πάνω από 10% με τις ανεπίσημες μετρήσεις να κάνουν λόγο για 20%.

Για την ώρα, και όπως το defencenet έχει αναφέρει, δεν υπάρχουν ουσιαστικές μειώσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Όμως η εξαγωγές οπλικών συστημάτων της χώρας αναμένεται να μειωθούν  (για το 2007 η Τουρκία εξήγαγε υλικό αξίας περίπου $470 εκ.).

Υπενθυμίζεται πως για την ώρα το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει από τον Σεπτέμβριο του 2008 το 25% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο (από 1,18 ΥΤL το $1 σε 1,55 YTL το $1).

Ανεξαρτήτως των συγκεκριμένων αναλύσεων δύο ζητήματα θα πρέπει να υπογραμμιστούν τα οποία ίσως να κάνουν την εικόνα πιο περίπλοκή και την πρόβλεψη ως μη σίγουρη και τελεσίδικη.

Πρώτον, η πτώση της λίρας σε σχέση με το δολάριο ίσως να είναι και ευεργετική για την τουρκική αμυντική βιομηχανία αφού θα μειώσει την τιμή των εξαγόμενων προϊόντων της χώρας στο εξωτερικό. Άρα, υπό προϋποθέσεις η υποτίμηση του νομίσματος δεν συνεπάγεται και μείωση των εξαγωγών, το αντίθετο μάλιστα.

Δεύτερον, οι αναλύσεις επικεντρώνονται στην σχέση των τουρκικών εξαγωγών με τις χώρες της δύσεως και ειδικά της ΕΕ. Από την πτωτική τάση των τουρκικών εξαγωγών προς τις συγκεκριμένες χώρες συμπεραίνεται και η πτώση των εξαγωγών της Άγκυρας στον τομέα της Άμυνας. Η συνεπαγωγή αυτή δεν είναι σίγουρο πως είναι σωστή αφού ούτως ή αλλιώς το target group των τουρκικών εξαγωγών αμυντικού υλικού δεν είναι η δύση αλλά οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της νότιας Ασίας, όπως τα παραδείγματα της Ιορδανίας και του Πακιστάν καταδεικνύουν.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, μπορεί τα αντισταθμιστικά οφέλη από την Δύση να μειωθούν αλλά για την ώρα δεν φαίνεται πως η Άγκυρα μειώνει τις εξαγωγές της σε σημαντικούς πελάτες του εξωτερικού, όπως το Πακιστάν και η πρόσφατη συμφωνία για την κορβέτα MİLGEM υποδηλώνει.

Το σίγουρο δε είναι πως αν η Άγκυρα δεν αντιμετωπίσει κρίση εφάμιλλη με αυτήν του 2000-2001 τα εξοπλιστικά της προγράμματα μπορούν να απασχολήσουν την αμυντική της βιομηχανία μέχρι η παγκόσμια κρίση να ξεπεραστεί και η κατάσταση να ομαλοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ