Ερντογάν: “Λάθος η ένταξη της διαιρεμένης Κύπρου στην Ε.Ε”
ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΕ Η ΜΕΡΚΕΛ;
Το ότι οι Γερμανοί είχαν παραδοσιακά και ιστορικά συμπάθεια στην Τουρκία το γνωρίζαμε, από την Ιστορία. Δεν είναι τυχαίο ότι στον Α’ ΠΠ οι αγγλογάλλοι τους έλεγαν υποτιμητικά “οι Ούνοι”. Τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν μας αποκαλύπτει θέσεις τις Μέρκελ για τις οποίες η ίδια πρέπει να απαντήσει.
Την άποψη ότι η ένταξη της διαιρεμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα λάθος, οι συνέπειες του οποίου αυξάνονται, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, προσθέτοντας μάλιστα πως η γερμανίδα καγκελάριος του είχε πει κατά το παρελθόν πως η ένταξη της Μεγαλόνησου πριν την επίλυση του Κυπριακού ήταν όντως μία λάθος κίνηση.
«Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος και το λάθος συνεχίζεται με αυξανόμενες συνέπειες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία έχει την περιστρεφόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ στάθηκε την ανάγκη συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Ε.Ε., λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση Ερντογάν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «χάσει την Τουρκία» σε περίπτωση που δεν τη δεχθεί στους κόλπους της έως το 2023.
«Οι διαπραγματεύσεις [Ε.Ε. – Άγκυρας] θα συνεχιστούν ανεξάρτητα από τα ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνίσουμε», σχολίασε η γερμανίδα ηγέτιδα, αναφερόμενη στα προβλήματα που διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση προόδου που συνέταξε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας έντιμος διαπραγματευτικός εταίρος», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ.
Παρά ταύτα, η γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να τοποθετηθεί αναφορικά με την αρνητική στάση που τηρεί το κόμμα της απέναντι στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες (συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας παλαιότερα) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πλήρη ένταξη της Άγκυρας στην Ε.Ε., αντιπροτείνοντας ένα στάτους προνομιούχας συνεργασίας.
«Το ζήτημα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας είναι αντιληπτό εντός του κόμματός μου με έναν συγκεκριμένο τρόπο», σχολίασε η κ. Μέρκελ. «[Γερμανία και Τουρκία] έχουν μάθει να ζουν με αυτή τη διαφορά και ακόμα να έχουν καλές σχέσεις», συμπλήρωσε.
Πολύ διπλωματικά την “έκανε” δεν συμφωνείτε;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr