Στην σωτήρια για τον επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν συνάντησή τους, το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία, αναφέρθηκε ο Μοάζ αλ Κατίμπ, σημαντικό στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Κατίμπ, πρώην ιμάμης στο περιβόητο τζαμί Ουμαγιάντ της Δαμασκού, υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού των συριακών δυνάμεων της αντιπολίτευσης μέχρι το 2013.

Είχε δε ζητήσει ακρόαση από τον Ερντογάν και τελικά κανονίστηκε ραντεβού με τον Φιντάν στις 15 Ιουλίου. Ο Σύρος αντικαθεστωτικός μετέβη στο γραφείο του Φιντάν στο κτήριο της ΜΙΤ μαζί με τον Τούρκο αρχί-ιμάμη Μεχμέτ Γκορμέζ.

«Παρουσίασα τα σχέδιά μου για την Συρία στον Φιντάν και περί τις 20.00 πήγαμε σε παρακείμενο δωμάτιο για δείπνο. Ο Φιντάν άρχισε με σούπα αλλά φαινόταν πολύ ανήσυχος. Δεν άφησε καθόλου από το χέρι του το τηλέφωνό του καθώς έτρωγε. Κάθε λίγο ένας βοηθός του του ψιθύριζε στο αυτί», αναφέρει ο Κατίμπ.

Αμέσως ο Φιντάν ζήτησε συγνώμη και έφυγε. Πέντε λεπτά αργότερα ακούστηκαν εκρήξεις. Παρόλα αυτά το δείπνο ίσως αποδείχθηκε σωτήριο για τον Φιντάν καθώς ο τότε αρχηγός των τουρκικών ΕΔ στρατηγός Ακάρ είχε τηλεφωνήσει στον Φιντάν για να τον ενημερώσει για το πραξικόπημα και να τον προσκαλέσει σε συνάντηση στο επιτελείο, λίγο πριν αιχμαλωτισθεί από τους πραξικοπηματίες.

Ο Φιντάν αποφάσισε να πάει στο επιτελείο μετά την συνάντηση με τον Σύρο αντικαθεστωτικό και η καθυστέρηση αυτή των 20 λεπτών τον έσωσε. Οι που πραξικοπηματίες επιτέθηκαν στο αρχηγείο θα τον είχαν συλλάβει.

Μετά την αποχώρηση του Φιντάν ο Κατίμπ και ο Γκορμέζ φυγαδεύτηκαν σε καταφύγιο της ΜΙΤ και μετά από 30 λεπτά απομακρύνθηκαν, πριν εκδηλωθεί επίθεση των πραξικοπηματιών και κατά τη κτηρίου της ΜΙΤ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ