13% περισσότερα κονδύλια για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ το 2019
Οι τουρκικές δαπάνες για τις υπηρεσίες πληροφοριών ξεπέρασαν κατά 13% τον προϋπολογισμό του 2017 και έφτασαν τις 2.2 δισ. λίρες (315 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MİT).
Οι περισσότεροι Τουρκικοί θεσμοί συνδέθηκαν με τον πρόεδρο μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου που έδωσαν στον πρόεδρο, Ρ.Τ. Ερντογάν, σημαντικές εκτελεστικές εξουσίες μέσω προεδρικών διαταγμάτων κατά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Η ετήσια αναφορά τονίζει πως η MİT λειτουργεί υπό τον έλεγχο του προέδρου και λογοδοτεί αποκλειστικά σε αυτόν για την εκτέλεση των καθηκόντων της.
Η MİT δεν δεσμεύεται από τον νόμο που αναγκάζει τη δημόσια διοίκηση να συντάσσει αναφορές δραστηριοτήτων απαριθμώντας ειδικά έξοδα και ετήσια σχέδια. Έτσι, η αναφορά δεν περιλαμβάνει σχεδόν καθόλου πληροφορίες για τις δραστηριότητες της υπηρεσίας.
Η αναφορά 14 σελίδων συμπεριλαμβάνει μια επιστολή που περιγράφει τους λόγους που ο προϋπολογισμός ξεπεράστηκε από τον Χακάν Φιντάν, τον διοικητή της MİT, που ανοίκει στον στενό πολιτικό κύκλο του προέδρου.
«Σε αυτή τη συγκυρία, όταν η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσει, η οργάνωσή μας είναι υποχρεωμένη όχι μόνο να εξουδετερώνει απειλές, αλλά και να δρα προς την κατεύθυνση της αύξησης της αποτελεσματικότητας και ελέγχου στον τομέα ενδιαφέροντός της», λέει ο Φιντάν στην επιστολή.
«Αυτές οι συνθήκες και ανάγκες φέρνουν νέες ευθύνες στην οργάνωση μας κάθε μέρα, οδηγώντας στην δυναμική εξέλιξη του τρόπου εργασίας μας.»
Σύμφωνα με τον Φιντάν, ο λόγος που ο προϋπολογισμός ξεπεράστηκε ήταν η ανάγκη να αναβαθμιστεί η ποιότητα του εξοπλισμού και των υπαλλήλων στον ανώτατο βαθμό.
Ένα άλλο όργανο, μετά την MİT, που αντιφατικά ξεπέρασε τον προϋπολογισμό του ήταν η Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet). Η Diyanet είχε προϋπολογισμό ύψους 7.7 δισ. λιρών. Όμως στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, η υπηρεσία είχε ξοδέψει 4 δισ., με την πρόβλεψη για το τέλος του έτους να ανέρχεται στις 8.3 δισ. λίρες.