Τις προθέσεις της Άγκυρας μεταφέρει ως ανοικτή προειδοποίηση σε Ελλάδα, Κύπρο, κατά κύριο λόγο, αλλά και σε Ισραήλ και Αίγυπτο, Τουρκάλα δημοσιογράφος, μιλώντας για επερχόμενο «θερμό» επεισόδιο στην Α.Μεσόγειο.

Η δημοσιογράφος της δεύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στην Τουρκία  Sabah αναφέρει πως η κατάσταση περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ μοιάζει «εκρηκτική», γεγονός που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει ένα «θερμό» επεισόδιο.

Στο άρθρο της που τιτλοφορείται «Θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο», η Χιλάλ Καπλάν μεταφέρει με σαφήνεια τις προθέσεις της Άγκυρας, ενώ αναλύει διεξοδικά το κλίμα που διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων από χώρες όπως η Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Από το «πόνημα» βέβαια της Καπλάν δεν γινόμαστε σοφότεροι. Δεν λέει κάτι που δεν γνωρίζαμε έως τώρα παρουσιάζοντας νέα στοιχεία.

Κινείται πιστά στη γραμμή της Άγκυρας, η οποία θεωρεί ότι Ελλάδα και Κύπρος θέλουν την αποκλειστικότητα στα ενεργειακά κοιτάσματα της Α.Μεσογείου χωρίς τη συμμετοχή των Τ/Κ δηλαδή πρακτικά της Τουρκίας.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει το συγκεκριμένο άρθρο να διαβαστεί ελαφρά τη καρδία. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς όπως αναφέρθηκε ουσιαστικά μεταφέρει τις μελλοντικές προθέσεις της Άγκυρας.

Έτσι κάνει ιδιαίτερη μνεία στην άσκηση «Μέδουσα 6» της Ελλάδας και της Αιγύπτου (η στάση της Αιγύπτου φαίνεται πως «πονάει» την Τουρκία περισσότερο από αυτή του Ισραήλ) αναφέροντας και τη συμμετοχή του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου κλάσης Mistral  “Anvar Al Sadat”.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην τριεθνή συνάντηση των ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ελούντα της Κρήτης,  ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ευρωμεσογειακό αγωγό EastMed ο οποίος αποτελεί πηγή πόνου Νο2 για την Άγκυρα, μετά την Αίγυπτο.

 Μάλιστα η εκδίωξη του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ Saipem 12000 από Τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ αναφέρεται ως επιτυχή αποστολή του τουρκικού Ναυτικού.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το δημοσίευμα της τουρκικής «Sabah» υπερτονίζει τις αναφορές διπλωματικών πηγών και κυρίως πρέσβεων, σε περίπτωση που ξεσπάσει ένα «θερμό» επεισόδιο.

Για παράδειγμα, η Καπλάν αναφέρει στο άρθρο της πως ο Ισραηλινός πρέσβης, Άαμι Ραβέλ είχε πει ότι εύχεται «το Ισραήλ να μην χρειαστεί να επέμβει λόγω των απειλών της Τουρκίας».

Εξάλλου, παραθέτει και την τοποθέτηση του Αιγύπτιου πρέσβη, Μοχάμεντ Ταχά, ο οποίος φέρεται να είπε πως «αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε χρήση του στρατού κατά της Τουρκίας».

Με νόημα, παράλληλα, συμπληρώνεται και η άποψη του πρέσβη των ΗΠΑ, ότι «η συμπεριφορά των Τούρκων απέναντι στους Έλληνες είναι απαράδεκτη».

Τέλος η δημοσιογράφος καταλήγει απειλητικά λέγοντας πως  «η ιστορία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει τελειώσει» και σημειώνει ότι «άλλος είναι ο στρατός που προσπάθησε να το σκάσει από ένα θερμό επεισόδιο», αναφερόμενη, εμμέσως πλην σαφώς στα Ίμια το 1996, θεωρώντας πως η Ελλάδα ήταν αυτή που έκανε πίσω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ