Την υψηλή πρόοδο της τουρκικής οικονομίας που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας Erdogan Bayraktar.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο τούρκος υπουργός, το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας έχει φτάσει τα 744 δισ $ από το επίπεδο των 230 δισ $ που βρισκόταν το 2002.

Προσέθεσε επίσης ότι η Τουρκία κατάφερε να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και επέκτασης των εξαγωγών που άγγιξαν τα 152 δισ $ ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να διατηρηθεί η θετική αυτή πορεία καθώς τα νούμερα αποτελούν ρεκόρ στον τομέα των εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι το 2002 οι συνολικές εξαγωγές κινούνταν στα 36δισ $ ενώ στα τέλη του 2011 το νούμερο αυτό αυξήθηκε στο ποσό των 135 δισ $ ενώ παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση που σημειώθηκε το 2012 η Τουρκία κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές αγγίζοντας τα 152 δισ $.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας κατέληξε τονίζοντας ότι πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία ενώ ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και επέκτασης προαναγγέλλοντας την πορεία της τουρκικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Η εικόνα ανάπτυξης περιλαμβάνει και τον τομέα της άμυνας καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), οι εξαγωγές αμυντικού υλικού μέχρι το 2016 θα αγγίξουν σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 2δισ $!

Πελάτες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι ισλαμικές χώρες ως επί το πλείστον  οι οποίες προμηθεύονται ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που ξεκινάει από πυρομαχικά για φορητό οπλισμό, βαρέα όπλα, βλήματα Α/Τ, βλήματα πυροβολικού και αρμάτων μάχης και επεκτείνεται σε ποικιλία εκδόσεων τεθωρακισμένων οχημάτων εσωτερικής ασφάλειας και στρατιωτικής χρήσης παράλληλα με συστήματα τηλεπικοινωνίας μέχρι μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV.

Οι πραγματικές δυνατότητες όμως της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αναμένεται να φανούν σύντομα καθώς υπό εξέλιξη βρίσκεται το τουρκικό άρμα μάχης ALTΑΥ, το επιθετικό ελικόπτερο  T-129 καθώς και φρεγάτες αεράμυνας TF-2000 και κορβέτες MILGEM, οι οποίες προσφέρονται για εξαγωγή και αναζητούνται διεθνείς εταίροι για συμπαραγωγή.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται επίσης και η συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας της γείτονος στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 Lightning II ενώ η τουρκία διατηρεί φιλοδοξίες για την εγχώρια εξέλιξη μαχητικού με χαρακτηριστικά Stealth.

Οι συγκρίσεις φυσικά είναι μάταιες με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, η οποία βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας παλεύοντας να επιβιώσει στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα, με πλήρη ανυπαρξία εξοπλιστικών προγραμμάτων, δραματική έλλειψη πιστώσεων ακόμη και για τα προγράμματα συντηρήσεως κύριου υλικού ενώ ελάχιστες πλέον εταιρίες που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα αναζητώντας καλύτερες πιθανότητες εξέλιξης με πελάτες από το εξωτερικό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ