Η Raytheon Integrated Defense Systems (IDS) και η τουρκική Havelsan υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας προκειμένου να προωθήσουν από κοινού στην διεθνή αγορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μάχης GENESIS.

Η Raytheon Integrated Defense Systems (IDS) και η τουρκική Havelsan υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας προκειμένου να προωθήσουν από κοινού στην διεθνή αγορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μάχης GENESIS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi-Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Πολέμου Πλοίου).

H συμφωνία υπογράφτηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αμυντικού υλικού IDEF ’09 στην Κωνσταντινούπολη.

Το GENESIS ολοκλήρωσε με επιτυχία δοκιμές στην θάλασσα το 2007, όταν παραδόθηκε και το πρώτο σύστημα. Το δεύτερο και τρίτο πλοίο με το εν λόγω σύστημα δοκιμάστηκαν και παραδόθηκαν το 2008. To τελευταίο αναβαθμισμένο σκάφος αναμένεται να παραδοθεί το 2011.

Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε με την προοπτική να ολοκληρωθεί σε οκτώ πλοία του τουρκικού Ναυτικού. Το πρόγραμμα ολοκλήρωσής του περιλάμβανε το κόστος της ανάπτυξης, των δοκιμών υλικού και λογισμικού, την εκπαίδευσης, και υπηρεσίες συντήρησης.

Αρχικά ξεκίνησε και σχεδιάστηκε από την Διοίκηση του τουρκικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών φρεγατών κλάσης USS Oliver Hazard Perry (FFG-7), το GENESIS όμως έχει αναβαθμιστεί και ολοκληρωθεί περεταίρω από την Havelsan. Η Raytheon συνεισφέρει με το ραντάρ ελέγχου πυρός και μετατροπές σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

 

Στο τουρκικό Ναυτικό επιχειρούν οκτώ φρεγάτες κλάσης Perry, με την τοπική κατάταξη κλάση G. Οι φρεγάτες αυτές είναι οι TCG Gaziantep (F 490), TCG Giresun (F 491), TCG Gemlik (F 492), TCG Gelibolu (F 493), TCG Gökçeada (F 494), TCG Gediz (F 495), TCG Gökova (F 496) και TCG Göksu (F 497).

Η συνεργασία Havelsan και Raytheon για την προώθηση και ολοκλήρωση του GENESIS αποσκοπεί βέβαια στις ναυτικές δυνάμεις σε όλο τον  κόσμο που έχουν στην δύναμής του φρεγάτες της κλάσης FFG 7.

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν φρεγάτες της κλάσης στην δύναμή τους είναι η Αυστραλία (κλάση Adelaide), που διαθέτει έξι μονάδες που όμως έχουν ήδη αναβαθμιστεί τοπικά. Το Μπαχρέιν, με μια φρεγάτα της κλάσης, η Αίγυπτος (κλάση Mubarak) με τέσσερεις μεταχειρισμένες φρεγάτες, η Πολωνία, με δυο μεταχειρισμένες φρεγάτες, η Ταϊβάν (κλάση Cheng Kung) με οκτώ τοπικά ναυπηγημένες μονάδες, η Ισπανία  (κλάση Santa Maria) με έξι φρεγάτες.

Παράλληλα, και το Πακιστάν έχει ζητήσει την παραχώρηση έξι πρώην αμερικανικών φρεγατών, η οποία εγκρίθηκε από το Κογκρέσο στις 17 Οκτωβρίου 2008. Η πρώτη φρεγάτα, η USS McInerney (FFG-8) αναμένεται να παραδοθεί τον Αύγουστο του 2010. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Βεκντί Γκιονούλ στις 13 Φεβρουαρίου, η Τουρκία έχει ήδη πετύχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση φρεγατών της κλάσης μιας ξένης μη κατονομαζόμενης χώρας. Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν η Αίγυπτος και το Πακιστάν.

Το σύστημα GENESIS περιλαμβάνει τις εξής αναβαθμίσεις, σύμφωνα με την SSM:

>Ανοιχτή αρχιτεκτονική

>Ικανότητα ιχνηλάτησης πάνω από 1.000 τακτικών στόχων

>Σύγχρονες ικανότητες σύντηξης δεδομένων ψηφιακών αισθητήρων

>Αυτόματη αξιολόγηση απειλών

>Ολοκλήρωση ζεύξης δεδομένων Link-16 και πρόβλεψη μελλοντικής εγκατάστασης Link-22.

To πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τουρκικών φρεγατών περιλαμβάνει και την προσθήκη ενός κάθετου εκτοξευτή Mk-41 VLS οκτώ κελιών για αντιαεροπορικούς πύραυλους Evolved Sea Sparrow, καθώς και την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου πυρός Mk-92 από την Lockheed Martin.

 

Την εγκατάσταση του νέου ραντάρ της Raytheon, καθώς και την εγκατάσταση νέου συστήματος σόναρ μακράς εμβέλειας, τουρκικής προέλευσης, της Tubitak-MAM.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ