Πρόβλημα ενέσκηψε με τους υψηλόβαθμους  αξιωματικούς του τουρκικού ναυτικού, καθώς στις καταδίκες για το σχέδιο Βalyoz, υπόθεση Egkenekon και το δίκτυο κατασκοπίας “Πανδώρα”, έρχονται να προστεθούν και παραιτήσεις διαμαρτυρόμενων ναυάρχων.

Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων τουρκικών ΜΜΕ, η προ διμήνου παραίτηση του Αντιναυάρχου Nusret Güner, είχε τον χαρακτήρα διαμαρτυρίας για τις δικαστικές καταδίκες συναδέλφων του, εμπλεκόμενων στις υποθέσεις του Σχεδίου Balyoz και της Ergenekon.

O Tούρκος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Emin Murat Bilgel προσπάθησε να μεταπείσει τον Güner, ο οποίος όμως επέμεινε στην απόφαση του. Ο Αντιναύαρχος Nusret Güner κατείχε την θέση του Αρχηγού Στόλου του Τουρκικού Ναυτικού. Σαν να μην έφτανε αυτό, όπως έγινε γνωστό προφυλακιστέος κρίθηκε ο Επιτελάρχης του Τουρκικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Veysel Kösele, στα πλαίσια της έρευνας για την πρόσφατη υπόθεση κατασκοπίας που ταλανίζει τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με το ογκωδέστατο κατηγορητήριο, ο Kösele κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη κατοχή διαβαθμισμένων κρατικών και στρατιωτικών εγγράφων (την καλησπέρα μας στον κ.Βενιζέλο). Πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν τον Τούρκο Α/ΓΕΝ βαθύτατα προβληματισμένο από την παρούσα κατάσταση, σε σημείο να εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο “ηρωικής εξόδου”, υποβάλοντας και αυτός παραίτηση. Πιθανή παραίτηση Bilgel θα δημιουργούσε ακόμα οξύτερο πρόβλημα καθώς εκεί που έχει φτάσει η επετηρίδα δεν θα υπάρχει υψηλόβαθμος αξιωματικός για να τον αντικαταστήσει.

Οι περισσότεροι ανωτέρω αξιωματικοί κατείχαν θέσεις-κλειδιά , γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία κρίσιμων Διοικήσεων του Ναυτικού της γείτονος. Παραδοσιακά η θέση του Διοικητή Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής αποτελεί “βατήρα” για την θέση του Αρχηγού Στόλου, με την σειρά της “βατήρα” για την θέση του Α/ΓΕΝ.. Όπως είναι φυσικό υπόδικοι αξιωματικοί δεν μπορούν να προαχθούν, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση τους, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλότητα της διαδικασίας προαγωγών.

Οι νέες δικαστικές περιπέτειες υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματικών έρχονται να επιβαρύνουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση καθώς στα πλαίσια της έρευνας για το σχέδιο Βαριοπούλα, έχουν συλληφθεί άνω των εκατό εν ενεργεία αξιωματικών, 31 εκ των οποίων στρατηγοί ή ναύαρχοι. Αν αναλογιστούμε ότι στις ΤΕΔ υπάρχουν περίπου 300 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί (στρατηγοί-πτέραρχοι-ναύαρχοι), γίνεται αμέσως αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ