Η Άγκυρα με μία εντυπωσιακή κίνηση προχώρησε στην σχεδίαση και ανάπτυξη θερμικών μπαταριών (Thermal Batteries) καθώς και μίας «έξυπνης βόμβας». Τι εστί «θερμική μπαταρία»; H διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει πως ο συγκεκριμένος τύπος μπαταρίας χρησιμοποιείται για την ενεργειακή τροφοδοσία κατευθυνόμενων βλημάτων και πυρηνικών όπλων («they have been the first choice of power supply for guided missiles and nuclear weapons»)! Η «ενασχόληση» της Άγκυρας και με τους δύο τομείς καθώς και η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων ίσως θα έπρεπε να ανησυχήσει του ιθύνοντες τόσο στην Αθήνα αλλά και στις άλλες γειτονικές χώρας, ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας αναφορικά τόσο με το πυραυλικό όσο και με το εν εξελίξει πυρηνικό της πρόγραμμα.  

Η Άγκυρα με μία εντυπωσιακή κίνηση προχώρησε στην σχεδίαση και ανάπτυξη θερμικών μπαταριών (Thermal Batteries) καθώς και μίας «έξυπνης βόμβας».

Πιο συγκεκριμένα, το «Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας» (SAGE) το οποίο υπάγεται στο «Τουρκικό Ίδρυμα Τεχνικών και Επιστημονικών Ερευνών» (ΤUΒΙΤΑΚ), παρουσίασε μία νέα τεχνολογία για την κατασκευή θερμικών μπαταριών, εξέλιξη η οποία εντάσσει την Άγκυρα στην κλειστή ομάδα των χωρών οι οποίες έχουν αποκτήσει την συγκεκριμένη δυνατότητα.

Τι εστί «θερμικές μπαταρίες»; H διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει πως ο συγκεκριμένος τύπος μπαταρίας χρησιμοποιείται για την ενεργειακή τροφοδοσία κατευθυνόμενων βλημάτων και πυρηνικών όπλων («they have been the first choice of power supply for guided missiles and nuclear weapons»)!

Η «ενασχόληση» της Άγκυρας και με τους δύο τομείς καθώς και η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων ίσως θα έπρεπε να ανησυχήσει του ιθύνοντες τόσο στην Αθήνα αλλά και στις άλλες γειτονικές χώρας, ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας αναφορικά τόσο με το πυραυλικό όσο και με το εν εξελίξει πυρηνικό της πρόγραμμα. 

Το defencenet.gr και η “Σ” έχουν κατά καιρούς ασχοληθεί και προβάλει το πυρηνικό πρόγραμμα της Άγκυρας καθώς και ειδικότερα την τεχνολογία που αναπτύσσει στα “μέσα” για να μεταφέρει πυρηνικά όπλα τα οποία στο μέλλον σχεδιάζει να αναπτύξει.

Για παράδειγμα, το βαλλιστικό σύστημα F-600T Yildirim παρουσιάστηκε εκτενώς στο τεύχος 157 της “Σ” του Οκτωβρίου του 2007. Το βαλλιστικό αυτό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς περιλαμβάνει δύο τύπους βλημάτων, το ένα με βεληνεκές της τάξεως των 150 χλμ. και το δεύτερο της τάξεως των 250 χλμ., τα οποία είναι τοποθετημένα σε διαφορετικούς τύπους εκτοξευτών. Είναι προφανές, για όποιον γνωρίζει και τα βασικά στοιχεία των τουρκικών φιλοδοξιών για την ανάπτυξη δυνατοτήτων στρατηγικού πλήγματος, πως το όλο πρόγραμμα έχει υποβοηθηθεί από το Πακιστάν και από την Κίνα, χώρες με τις οποίες, η Άγκυρα διατηρεί άριστες σχέσεις ειδικά στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Η απόκτηση εγχώριας τεχνογνωσίας στην σχεδίαση και κατασκευή βαλιστικών συστημάτων σε συνδυασμό με την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και σε συνάρτηση με την ικανότητα να παράγει, εγχώρια πάλι, και τα “μέσα” για να ενεργοποιήσει τα εγχώρια κατασκευασμένα βαλλιστικά συστήματά οπωσδήποτε, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από την Αθήνα και τις αρμόδιες υπηρεσίες.   

Εκτός της ανάπτυξης των θερμικών μπαταριών, η ίδια εταιρεία ανέπτυξε μία βόμβα, η οποία έχει την δυνατότητα εντοπισμού στόχων υπό όλες τις καιρικές συνθήκες και με τη μέγιστη ακρίβεια.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές το εν λόγω σύστημα πρόκειται να ενσωματωθεί σε βόμβες γενικής χρήσης οι οποίες θα μετατραπούν αυτομάτως σε «έξυπνες».

Είναι προφανές πως η ύπαρξη ενός συστήματος ανάλογων δυνατοτήτων στο οπλοστάσιο της Αεροπορίας της Άγκυρας θα της επιτρέψει την εξασφάλιση πλήγματος υπό τις μέγιστες δυνατές συνθήκες ασφαλείας για τα αεροσκάφη της.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ