«Ματώνει» ο Ρ.Τ.Ερντογάν: Χιλιάδες Τούρκοι εγκατέλειψαν το AKP – Κ.Κιλιντσάρογλου: «Πρέπει να παραμείνουμε στο ΝΑΤΟ»
Στη δίνη σχεδίου στρατηγικής αποδυνάμωσης βρίσκεται ο Ρ.Τ.Ερντογάν με την Δύση να τον κτυπά τόσο εντός όσο και εκτός AKP με μοχλούς τον Νταβούτογλου από τη μία και τον Κ.Κιλιντσάρογλου από την άλλη. 800.000 μέλη έχουν διαγραφεί τους τελευταίους μήνες από το AKP και οι τάσεις είναι αυξητικές.
Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης έδειξαν, ότι 1 στους 2 Τούρκους δεν εγκρίνει το έργο του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του τον τελευταίο χρόνο, με την πτώση να φτάνει μέχρι και τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Μόνο το 44% εγκρίνει το κυβερνητικό έργο του Ερντογάν, σύμφωνα με τη «Μετροπόλ», όταν πέρυσι τον ίδιο χρόνο το ποσοστό αυτό ανέρχονταν στο 53.1%. Αντίστοιχα όσοι δεν εγκρίνουν ανήλθαν στο 48.5%.
Οι απώλειες έχουν και συνέχεια για τον Ερντογάν. Σύμφωνα με το T24 news το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχασε τον τελευταίο χρόνο γύρω στα 800.000 μέλη!.
Το AKP είχε 10.719.000 μέλη το 2018 και έπεσε στις 9.931.103 το 2019, όπως δείχνουν στοιχεία από την ιστοσελίδα του Ανώτατου Εφετείου. Το AKP, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 αιμορραγεί τα τελευταία χρόνια, χάνοντας δήμους-κλειδιά στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, ενώ από το κόμμα αποδυναμώθηκε με τις αποχωρήσεις δύο ιδρυτικών του μελών, του Αλί Μπαμπακάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι ετοιμάζονται να ιδρύσουν τους δικούς πολιτικούς σχηματισμούς.
Σημειωτέον, ότι στην πρώτη ψηφοφορία για τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, η οποία ακυρώθηκε έπειτα από αίτημα του Ερντογάν, ο Ιμάμογλου είχε προηγηθεί κατά μόλις 13.000 ψήφους του υποψηφίου του προέδρου, του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε αυτή του Ιουνίου, ο Τούρκος πολιτικός τον κέρδισε με διαφορά μεγαλύτερη από 800.000 ψήφους.
“Οι διαγραφές έγιναν σε δύο φάσεις κυρίως. Πρώτα 400.000 μέλη και έπειτα άλλοι τόσοι περίπου. Δεν ήταν οργανωμένο κίνημα. Πρόκειται για ατομικές παραιτήσεις. Αλλά πιθανότατα όλοι αυτοί θα οργανωθούν στην πορεία” είπε η Fatma Yavuz, πρώην αξιωματούχος του γυναικείου τμήματος του AKP
Η Yavuz παραιτήθηκε την Δευτέρα λέγοντας πως πρόκειται για “προσωπική απόφαση”.
“Ηθελα να δείξω πως ο Νταβούτογλου δεν ήταν μόνος του. Δουλεύω μαζί του για μια νέα πολιτική κίνηση. Μας έδιωξαν γιατί δεν αντέχουν την κριτική στο AKP” ανέφερε.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως το κόμμα των Αμπντουλάχ Γκιουλ και Αλί Μπαμπάτζαν μπορεί να αρπάξει αρκετές χιλιάδες ψήφους από την εκλογική βάση του AKP.
Συγκεκριμένα, η σφυγμομέτρηση δείχνει ότι πριν την δημιουργία του νέου αντιπολιτευόμενου πολιτικού φορέα, τουλάχιστον το 18% των Τούρκων ψηφοφόρων δηλώνει ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσει το νέο κόμμα.
Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το νέο κόμμα του τέως Τούρκου προέδρου και του πρώην υπουργού Οικονομίας θα υποστηρίξουν κυρίως σημερινοί ψηφοφόροι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) – και φυσικά το γεγονός ότι σήμερα τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται πλέον στο 35-40% – γίνεται ξεκάθαρο ότι κινδυνεύει να χάσει ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του.
«Δίχως να έχουμε ανακοινώσει το νέο κόμμα, το πρόγραμμα του, τον οδικό χάρτη, το 18% των ψηφοφόρων βρίσκεται στο πλευρό μας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σημείο εκκίνησης», σημειώνει ένα από τα ηγετικά στελέχη του νέου εγχειρήματος.
Η είδηση, την οποία επιχειρεί να αποσιωπήσει ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός τύπος, έχει ήδη αναστατώσει τον Τούρκο Πρόεδρο, με τους συμβούλους του Ερντογάν να τρέχουν να προλάβουν τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται να επιταχυνθούν κατά τους τελευταίους μήνες του 2019.
Στο “παιχνίδι” και ο Κ.Κιλιντσάρογλου
Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που πέτυχε πολλές νίκες στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, μίλησε ξανά για “στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της χώρας μόλις φύγει από την εξουσία ο Ρ.Τ.Ερντογάν”.
“Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, να διατηρήσει τις δυτικές αξίες και να εγκαθιδρύσει μια δημοκρατία που θα είναι παράδειγμα για τις μουσουλμανικές χώρες.
Πρέπει να παραμείνουμε στην παγκόσμια δομή των Δημοκρατιών. Δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Τουρκία.
Η Τουρκία έχει πολεμήσει κατά της Δύσης κατά την διάρκεια της ιστορίας της αλλά ποτέ δεν απέρριψε τις δυτικές αξίες. Πρέπει να είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ” τόνισε.