Ο Ρ.Τ.Ερντογάν αποκάλυψε το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Τουρκία (φωτό)
![Ο Ρ.Τ.Ερντογάν αποκάλυψε το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Τουρκία (φωτό)](https://www.defencenet.gr/wp-content/uploads/2019/09/09/90_18.jpg)
Στο Αεροπορικό show της Κωνσταντινούπολης (2020 Instanbul Airshow ) του 2020, στις 24-27 Σεπτεμβρίου, θα αποκαλυφθεί το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο με την ονομασία «Cezeri» που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Τουρκία.
Το εν λόγω όχημα είναι περισσότερο ένα «σκάφος» κάθετης απογείωσης και προσγείωσης με καθίσματα για έναν επιβάτη και λιγότερο ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο. Η Baykar Makina ισχυρίζεται πως μέχρι την παρουσίασή του θα το προσαρμόσει σε τετραθέσιο όχημα με δυνατότητα πτήσης αλλά και κίνησης.
Το όνομά του είναι «Cezeri», και είναι εμπνευσμένο από το διάσημο μουσουλμάνο μηχανικό Al Jazari που έζησε μεταξύ του 1136 και του 1206.
Ο τεχνικός διευθυντής της Bayker είναι ο Selçuk Bayraktar, γαμπρός του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan και ήταν πρώτος που μοιράστηκε τις εικόνες του οχήματος στο Twitter. Η συγγένεια αυτή είναι πιθανόν να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εξέλιξη και την ταχύτερη παραγωγή του μοντέλου.
Η Ahval News αναφέρει ότι η Baykar Makina είναι μία από τις κορυφαίες εταιρίες άμυνας και τεχνολογίας της Τουρκίας με εξειδίκευση στην ανάπτυξη και κατασκευή διαφόρων μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων. Οι πρώτες πληροφορίες λένε πως υπάρχουν σχέδια για να περάσει το όχημα σε παραγωγή μόλις ολοκληρωθούν οι επανδρωμένες δοκιμές.
Το όχημα απογειώνεται και προσγειώνεται με την βοήθεια τεσσάρων κινητήρων τύπου quadcopter με ένα μικρό χώρο επιβατών, ο οποίος περιβάλλεται από γυαλί.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για όργανα ελέγχου, οδηγώντας μας να πιστέψουμε ότι το Cezeri έχει σχεδιαστεί για να είναι πλήρως αυτόνομο.