Ο  υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε σήμερα, ότι η διοίκηση Τραμπ είναι ευχαριστημένη στο πως κυλά η συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, αν και έχει, όπως είπε  σε ετοιμότητα λίστα με κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εάν αυτό χρειαστεί.

Ο ίδιος δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σαουδική Αραβία, ότι εάν οι συνομιλίες για την συμφωνία κατάπαυσης πυρός δεν είχαν επιτυχές αποτέλεσμα, τότε ο Λευκός Οίκος θα ενεργοποιούσε τη δέσμη των κυρώσεων.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε αυτή τη λίστα. Δεν έχω κανένα λόγο να μην πιστεύω, ότι εάν χρειαστεί τότε και θα τις εφαρμόσουμε», είπε ο Mnuchin, για να σπεύσει όμως να συμπληρώσει:

«Μέχρι τώρα πάντως είμαστε ικανοποιημένοι για το πώς εξελίσσεται αυτή η συμφωνία».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ζητά κυρώσεις

Την ίδια ώρα η ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων επικύρωσε διακομματικό ψήφισμα που ζητά την επιβολή ευρέων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ως αντίποινα για την στρατιωτική επέμβαση της στη βορειοανατολική Συρία.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα εγκρίθηκε από 403 βουλευτές, 225 Δημοκρατικούς και 176 Ρεπουμπλικάνους, ενώ καταψηφίστηκε από μόλις 16 βουλευτές.

Οι νομοθέτες και των δύο κομμάτων αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Το νομοσχέδιο H.R. 4695 προβλέπει:

    Την επιβολή κυρώσεων σε ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ.

    Την απαγόρευση της μεταφοράς αμερικανικού στρατιωτικού υλικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία.

    Την υποβολή σχεδίου από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών για την πρόληψη της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους.

    Την επιβολή κυρώσεων κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευκόλυναν μέσω συναλλαγών τη χρηματοδότηση της εισβολής στη Συρία.

    Την απαίτηση από την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που προβλέπονται από τον νόμο CAATSA για την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί στη Τουρκία καμία από τις προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου CAATSA για την απόκτηση του συστήματος S-400, καθώς ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα του για την εξάμηνη αναστολή των κυρώσεων.

Η ισχύς της λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, πάντως η αμερικανική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Τραμπ να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή τις κυρώσεις στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Οι νομοθέτες και των δύο κομμάτων προχωρούν με τη ψήφιση του σχεδίου νόμου, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Η απόφαση με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να επιβληθούν κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία για την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία για να έχει πρακτικό αντίκρισμα.

Έντονη αντίδραση της Τουρκίας

Με ανακοίνωση της η τουρκική διπλωματία καταδίκασε την απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία σύμφωνα με την Άγκυρα – αντιβαίνει στη συμμαχία της Τουρκίας και των ΗΠΑ, συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι το ψήφισμα αυτό αντίκειται στη διμερή συμφωνία της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας τη 17η Οκτωβρίου για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, η οποία ανέστειλε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Ακόμη, κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν κινήσεις οι οποίες θα βλάψουν περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ