Βελτιωμένη η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας το 2020 αλλά η εικόνα παραμένει «εύθραυστη»
![Βελτιωμένη η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας το 2020 αλλά η εικόνα παραμένει «εύθραυστη»](https://www.defencenet.gr/wp-content/uploads/2020/01/27/turkflag.jpg)
Βελτιωμένη κρίνεται πως ήταν η θέση της Τουρκίας από οικονομικής απόψεως και από πλευράς κεφαλαιαγορών στα τέλη του 2019, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όπως αναφέρει o Δρ. Παναγιώτης Κοντάκος, επίκουρος καθηγητής στη Διεθνή Επιχειρηματικότητα, διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος ΜΒΑ του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus και ειδικός επί της τουρκικής οικονομίας.
“Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης μετοχών της Τουρκίας, BIST 100, σημείωσε άνοδο κατά 26% το 2019, κυρίως λόγω της ανόδου του από τον Νοέμβριο. Το ασφάλιστρο κινδύνου και κόστος δανεισμού της χώρας, το οποίο αντικατοπτρίζεται στις συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (σ.σ τα CDS), έχει περιορισθεί σημαντικά και ανερχόταν εχθές στις 238 μονάδες βάσης (μ.β) από τα υψηλά των 436 μ.β. στα τέλη του περασμένου Αυγούστου” εξηγεί ο κ.Κοντάκος που τονίζει πως ο πληθωρισμός της γείτονος εμφανίζει αποκλιμάκωση και αναμένεται να κυμανθεί στο 12%.
Ο πληθωρισμός, υπενθυμίζει, είχε ανέλθει στο ανώτατο όριο του 25% -πενταπλάσιο του στόχου- τον Οκτώβριο του 2018.
Προσθέτει πως η οικονομία βελτιώθηκε κατά 0,9% το τρίτο τρίμηνο του 2019 (έναντι του αντίστοιχου τριμήνου το 2018), κατόπιν τριών διαδοχικών τριμήνων συρρίκνωσης, “λόγω της ύφεσης που ακολούθησε την προηγούμενη κρίση της τουρκικής λίρας”.
Σημειώνει πως η τουρκική οικονομία “ανέκαμψε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, υποστηριζόμενη από τις κρατικές δαπάνες και τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών”. Για το 2019 δε, αναμένεται συνολικά σχεδόν μηδενικός ρυθμός ανάπτυξης, “ήτοι 0,2% σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ”.
Μικρότερη η “αιμορραγία” συναλλάγματος, μεικτή εικόνα στο τελικό συμπέρασμα
Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ.Κοντάκο, έχουν περιορίσει τις εκροές συναλλάγματος και συμβάλλει στη σταθεροποίηση της Τουρκικής λίρας, “παρά τη συνέχιση της υποτίμησής της το 2018, που ανήλθε σε 12% έναντι του δολαρίου”.
Από την άλλη πλευρά, η τουρκική λίρα εμφανίζει, κατά τον κ.Κοντάκο, δυσκολία να ανακάμψει παράλληλα με την οικονομία, κάτι που, όπως εξηγεί, καταδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών παραμένει εύθραυστη και δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί.
“Ενδεικτικά, οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα παρουσιάζουν σημαντική κάμψη κατά 36% στα 7,6 δισ. δολ. για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Επίσης, η κάμψη του κατασκευαστικής δραστηριότητας συνεχίσθηκε, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά σειρά για πέμπτη φορά σε τριμηνιαία βάση, λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού από την υποτίμηση της λίρας” αναφέρει.
Προοπτικές ανάπτυξης και κίνδυνοι για το 2020
“Οι προοπτικές για το 2020 είναι στην καλύτερη περίπτωση ανάμικτες”, αναφέρει ερωτηθείς για το νέο έτος ο κ.Κοντάκος που εξηγεί πως η ανάπτυξη για το 2020 προβλέπεται να ανέλθει σε 3,1% σύμφωνα με εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ή στο 2,5% (σ.σ σύμφωνα με εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) “ή στο 5%, κατά τις εκτιμήσεις της τουρκικής κυβέρνησης”.