Εμείς «προβλέψιμοι» αυτοί με τον Ερντογάν – ΗΠΑ: «Είναι εταίρος μας και καλός σύμμαχος – Είμαστε μαζί του»!
Την ώρα που ψηφιζόταν η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ από την ελληνική Βουλή!
![Εμείς «προβλέψιμοι» αυτοί με τον Ερντογάν – ΗΠΑ: «Είναι εταίρος μας και καλός σύμμαχος – Είμαστε μαζί του»!](https://www.defencenet.gr/wp-content/uploads/2020/01/30/ezgif-2-5da447eb613a.jpg)
Πιο πιστές και από τους Τούρκους τους ίδιους φαίνεται πως μένουν οι ΗΠΑ στον Ερντογάν και αυτό παρά το γεγονός ότι μόνο ως σύμμαχος και μέλος του ΝΑΤΟ δεν συμπεριφέρεται πλέον.
Σε αντίθεση με το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής του «προβλέψιμου» που εκφράστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη, ο Ερντογάν ακολουθώντας την ακριβώς αντίθετη πολιτική του μη-προβλεψιμου φαίνεται πως μαγνητίζει τις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο σε σημείο που τάσσεται ανοικτά υπερ του παρά το γεγονός ότι γράφει τις απειλές για κυρώσεις για του S-400 στα “παλαιότερα των υποδημάτων του.”
Μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Συρία και για τον πόλεμο κατά της ISIS James Jeffrey δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εμπιστεύονται τον Ερντογάν γιατί είναι φίλος και σύμμαχος!
Ο James Jeffrey ξεκίνησε τις δηλώσεις με την γνωστή επωδό της χρήσης χημικών όπλων από τον Μπασάρ Αλ Άσσαντ και ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δραστικά μέτρα όπως έκαναν στο παρελθόν, δηλαδή βομβαρδισμούς.
Στην συνέχεια εξέφρασε την υποστήριξή του για τα τουρκικά παρατηρητήρια στην βόρεια Συρία κατέληξε λέγοντας:
«Το “καθεστώς” του Άσσαντ η Ρωσία και το Ιράν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ είναι εντελώς απαράδεκτες.
Υπάρχει μια ανθρωπιστική κρίση και επιθε΄σεις κατά αμάχων.
Ο Tούρκος πρόεδρος είναι ένας έμπειρος ηγέτης και γνωρίζει καλά την κατάσταση στην Συρία. Είναι ο εταίρος μας στην περιοχή και ο σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Είμαστε μαζί του», κατέληξε ο James Jeffrey.
Τώρα φταίει ο Ερντογάν να παραγγείλει ακόμη ;10 συστοιχίες S-400;
Την ώρα που ο Αμερικανός απεσταλμένος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις περί αγάπης και αφοσίωσης στον Ερντογάν στην ελληνική Βουλή εγκρινόταν η τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 288 βουλευτές. «Υπέρ» τάχθηκαν 175 βουλευτές, «παρών» δήλωσαν 80 βουλευτές, «κατά» ψήφισαν 33 βουλευτές. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
Οι βουλευτές Μπουρχάν Μπαράν, Ιλχάν Αχμέτ, Γιώργος Βαγιωνάς, Μαριέττα Γιαννάκου, Σταύρος Αραχωβίτης, Κωνσταντίνος Ζουράρις, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Σπύρος Λάππας, απέστειλαν στο προεδρείο επιστολή πρόθεσης ψήφου η οποία όμως δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
«Κοινωνία συμφερόντων», χαρακτήρισε νωρίτερα την τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι τα δύο μέρη χτίζουν κοινό συμφέρον και χαρακτήρισε τη Συμφωνία επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα και για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η γεωπολιτική συγκυρία είναι σημαντική, επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι «χώρα πρώτης γραμμής», «σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος», «πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και αυτά είναι γεγονότα που αυξάνουν τη στρατηγική βαρύτητα της Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, είπε, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εντείνουν την παρουσία τους στην περιοχή.
«Το κείμενο που καλείται να ψηφίσει η Βουλή, αποτέλεσε αντικείμενο επιτυχών διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά, που διεξήγαγε κοινή ομάδα των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας.
Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν και οικοδομήθηκαν, στη σωστή κατεύθυνση, από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως σήμερα έρχεται και αρνείται το έργο και τους καρπούς των προσπαθειών της και δεν ψηφίζει», σχολίασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Όπως, εξάλλου, είπε, η συμφωνία περιλαμβάνει απάλειψη περιοχών και εγκαταστάσεων που δεν χρησιμοποιούνται από μακρού, όπως η βάση της Νέας Μάκρης και του Ελληνικού κά.
Περιλαμβάνει επίσης, προσθήκες περιοχών και εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων «κοινού ενδιαφέροντος» εντός των οποίων δύνανται να εγκαθίστανται τμήματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, η περιοχή Μαραθίου ναυτικής βάσης Σούδας) και η μερική παραχώρηση χρήσης υποδομών (λιμένας Αλεξανδρούπολης).
Οι επικαιροποιήσεις των δραστηριοτήτων θα συμφωνούνται και από τις δύο πλευρές.
«Θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία αναβαθμίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας στον αμερικανικό σχεδιασμό», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι «ευκαιρία» που μπορεί να ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα:
με την ενισχυμένη παρουσία των αμερικανικών ΕΔ σε υποδομές που θα γίνουν σε επιλεγμένες και οριοθετημένες, σαφώς, τοποθεσίες, κατόπιν συμφωνίας με τις ελληνικές ΕΔ.
επειδή είναι πλέον δυνατή η διάθεση μεγαλύτερων αμερικανικών επενδύσεων στη δημιουργία υποδομών και στις άλλες εγκαταστάσεις των ελληνικών ΕΔ, πέραν της αμερικανικής ευκολίας Σούδας.
Πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά άλλες προοπτικές από τις οποίες θα ωφεληθεί η χώρα και η τοπική οικονομία.
Επόμενες σε σειρά επενδύσεις είναι το αεροδρόμιο της Λάρισας και η περιοχή Μαραθίου της ναυτικής βάσης Σούδα. Εκτιμάται ότι στη Λάρισα θα επενδυθούν 12 με 15 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές, με αμερικανικά κεφάλαια. Στο Μαράθι υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ, επίσης από αμερικανικά κεφάλαια.
Οι υποδομές αυτές θα μείνουν προς όφελος των ελληνικών ΕΔ.
Οι ΕΔ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πεπαλαιωμένου κύριου υλικού, δυνάμει αυτής της συμφωνίας, θα καλύπτουν αμυντικές δαπάνες. «Θα συζητήσουμε με την αμερικανική πλευρά τι θα θελήσουμε», είπε ο υπουργός.