Τουρκική Αεροπορία : Ανακρίσεις, εκβιασμοί και παραιτήσεις αξιωματικών
Οι πρόσφατες παραιτήσεις χειριστών της Τουρκικής αεροπορίας πυροδότησαν συζητήσεις για το αν συνδέονται με τις διώξεις λόγω Εργκενγκόν και Βαριοπούλας. Η κυβέρνηση παρουσιάζει τις παραιτήσεις ως αναμενόμενη δραστηριότητα ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP) καταγγέλλει πως είναι αποτέλεσμα της πολιτικής Ερντογάν αναφέρει η ιστοσελίδα aviationlive.org .
Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αναφέρουν « Τον Ιούνιο του 2012 “πέρασε” ρύθμιση που μείωσε τον χρόνο υποχρεωτικής υπηρεσίας των αξιωματικών και υπαξιωματικών από τα 15 στα 10 και 13 χρόνια αντίστοιχα. Με αυτή την αλλαγή 500 χειριστές απέκτησαν το δικαίωμα της οικειοθελούς αποχώρησης δίχως να αποζημιωθούν από την υπηρεσία. Τις προηγούμενες χρονιές περίπου 100 χειριστές πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να αποχωρήσουν, από αυτούς, έφευγαν κατά μέσο όρο 30, έτσι ο αριθμός των (περίπου) 150 θεωρείται αναμενόμενος και δεν σχετίζεται με τα σκάνδαλα.»
«Παράλληλα, τον χειριστή που θα εγκαταλείψει την THK τον περιμένει ένας ελκυστικός μισθός στις πολιτικές αερογραμμές. Η μέση αμοιβή του σαν αξιωματικός είναι 5.000 TL ενώ αντίστοιχα στις Τουρκικές αερογραμμές ο μισθός ξεκινά από τις 8.000 TL και μπορεί να φτάσει έως τις 18.000 TL. Επίσης τονίζεται πως η ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό βρίσκεται στο απόγειο καθώς έχουν ανοίξει νέοι προορισμοί για την THY (πάνω από 180 αεροδρόμια) ενώ σε ανάλογη τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται και η Pegasus η οποία το 2012 υπέγραψε συμβόλαιο με την Airbus για τη προμήθεια 75 αεροσκαφών.»
Τα αντεπιχειρήματα : Η ρύθμιση του ελάχιστου υποχρεωτικού χρόνου παραμονής στην υπηρεσία σε συνδυασμό με το “κλίμα εκφοβισμού” έδειξε τη πόρτα της εξόδου σε αρκετούς αξιωματικούς. Είναι χαρακτηριστικές οι επανειλημμένες ερωτήσεις βουλευτών του CHP για τα νέα ήθη στο στράτευμα.
Πρόσφατα o βουλευτής Umut Oran κατέθεσε ερώτηση για την παραίτηση 110 χειριστών ενώ ο Atilla Kart, με κοινοβουλευτική του ερώτηση κατήγγειλε την Τουρκική αεροπορία η οποία διεξήγαγε έρευνα για την ιδιωτική ζωή ορισμένων εκ των στελεχών της.
Οι παραπάνω κοινοβουλευτικές ερωτήσεις έγιναν η αφορμή για δημοσιεύματα στο τύπο και “αποκαλύψεις” στελεχών για το κλίμα που επικρατεί στο στράτευμα. Την “εμπειρία” του περιέγραψε στην εφημερίδα Milliyet ο Υποσμηναγός B.B. ο οποίος όπως και εκατοντάδες άλλοι, ανακρίθηκε από την HKK İstihbarat Başkanlığı (υπηρεσία πληροφοριών αεροπορίας) και στις 7 Νοεμβρίου 2012 αποτάχθηκε.
«O ανακριτής μου ήταν Σμηναγός (εξαρτάται από το βαθμό σου), ενώ έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, μετά από λίγο αναρωτιέσαι τι έχω κάνει. Το τραπέζι ήταν γεμάτο από φακέλους και αρχεία και συνειρμικά θεωρείς πως όλα αυτά σε αφορούν».
«Μου παρουσίασαν ένα αρχείο powerpoint με φωτογραφίες, ανάμεσα τους και μία της συζύγου μου -που βρήκαν από το Facebook- με τίτλο “η γυναίκα του Υποσμηναγού τον απατά”, συνέχισαν με φωτογραφίες πολιτών (γυναικών) και μου έκαναν αντίστοιχες ερωτήσεις. Ακολούθησαν ερωτήσεις για το γάμο μου, αν αν έχω προβλήματα με την γυναίκα μου, αν διατηρώ εξωσυζυγικές σχέσεις κλπ».
«Πως βρήκαν το υλικό; Έχουν “στηθεί” *ιστοσελίδες και λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου καθημερινά ανεβαίνει υλικό που στοχοποιεί προσωπικό των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Υπάρχει το ανάλογο site για κάθε όπλο και σώμα ασφαλείας (Jandarma, Λιμενικό κοκ), με πληροφορίες που προέρχονται από “μέσα”, με αποτέλεσμα τα στελέχη να επηρεάζονται και να υπάρχει κλίμα καχυποψίας. Από αυτές τις σελίδες, το υλικό πέρασε και στην HKK İstihbarat Başkanlığı.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν μπορείς τη στιγμή της ανάκρισης να ζητήσεις δικηγόρο ή να σιωπήσεις ο B.B. απαντά «Όχι, διότι είναι τέτοιο το ψυχολογικό σόκ από τις ερωτήσεις, που δεν γνωρίζεις για πιο λόγο σου τις κάνουν και ποια κατηγορία σε βαραίνει.»
Ανάλογες ανακριτικές μέθοδοι και πρακτικές ακολουθήθηκαν και στην περίπτωση της Υποσμηναγού Nazlıgül Dastanoğlu η οποία αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό της όπλο την επόμενη ημέρα από την απόταξη της.
Για τις ιστοσελίδες/λογαριασμούς είχε ερωτηθεί σχετικά ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και επικοινωνιών από το βουλευτή του CHP Umut Oran ζητώντας να μάθει σε ποιους ανήκουν οι παρακάτω διευθύνσεις και εάν έχει ασκηθεί δίωξη προς τους διαχειριστές τους. Τα παραπάνω site και τα παράγωγα τους, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, βίντεο, υποκλοπές “χτίζουν” το προφίλ ενός αξιωματικού που δεν είναι ικανός να υπερασπισθεί την χώρα του, και είναι υπόδουλος στα πάθη του ( αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, ιερόδουλες, μίζες ).
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι παραπάνω σελίδες και τα παράγωγα τους, έχουν τροφοδοτήσει τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας και έχουν αποκαλύψει “περιστατικά”.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr