Συνεχίζει η διασπορά προκλητικών χαρτών από τα κυβερνητικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προφανής σκοπός μέσα από την συνεχή διακίνηση αφηγημάτων και εικόνων η καθιέρωση εδαφικών τετελεσμένων εις βάρος της Ελλάδας.

Αυτή την φορά, η πρόκληση έρχεται από την εφημερίδα «Yeni Akit» που δημοσιεύει χάρτη για να πανηγυρίσει πως η «οικονομική επίθεση» απωθήθηκε και η Τουρκία εξέπληξε τον κόσμο όλο.

Στον «πανηγυρικό» χάρτη όμως, το κόκκινο χρώμα φαίνεται «χύθηκε» λίγο προς τα έξω και έπιασε τα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο αλλά και ο Έβρος και σχεδόν ολόκληρη η Δυτική Θράκη, μαζί με ένα μέρος της Βουλγαρίας.

Είναι εντυπωσιακό πως ο χάρτης ταυτίζεται ακριβώς με τις τελευταίες επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου της Τουρκίας σε αυτές ακριβώς τις γεωγραφικές περιοχές, όπου ενθαρρύνει συνεχώς ροές μεταναστών και προσφύγων.

Με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει αναστάτωση στα τρία αυτά νησιά του Αιγαίου, καθώς και στον Έβρο και στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ανακινεί συνεχώς το ζήτημα της Δυτικής Θράκης.

Η «Yeni Akit» θεωρείται μια από τις πιο ρατσιστικές και αντισημιτικές εφημερίδες της Τουρκίας, είναι ισλαμο-συντηρητική και στηρίζει φυσικά με όλες τις δυνάμεις τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η τακτική συνεχούς προβολής χαρτών για να εμπεδωθούν στο υποσυνείδητο του τουρκικού πληθυσμού έχει γίνει και στην Κύπρο. Από το 1957 και μετά, συνεχώς κυκλοφορούσαν χάρτες του «Taksim» (Διχοτόμησης) για εμπέδωση της λογικής των «δύο ζωνών» και των «δύο πλευρών», «βορρά» και «νότου» στην Κύπρο, πράγμα που τελικά κατάφεραν de facto το 1974, όταν δόθηκε η κατάλληλη πολιτική αφορμή. Αυτές οι ορολογίες χρησιμοποιούνται από τους Τ/κ μέχρι σήμερα.

Η επιτυχία της προπαγανδιστικής αυτής τακτικής, που ξεκίνησε με τους χάρτες, φαίνεται και από το γεγονός ότι ελληνοκυπριακοί φορείς, ομάδες και ΜΜΕ ακρίτως επαναλαμβάνουν αυτό το αφήγημα αναφερόμενοι σε «νότο» και «βορρά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ