Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών αξιωματούχων, με γνώση του θέματος.

Η κίνηση, η οποία είναι πιθανό να εξοργίσει την Άγκυρα και να περιπλέξει σοβαρά τις σχέσεις με την επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενδέχεται να ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα, ανέφεραν οι πηγές.

Οι κυρώσεις θα στοχεύσουν την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ, σημείωσαν οι πηγές.

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εντός 30 ημερών από την ψήφιση του κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία για την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400. Η εν λόγω διάταξη ουσιαστικά αφαιρεί από τον Πρόεδρο της χώρας τη δυνατότητα να αποφασίσει εκείνος τη χρονική στιγμή επιβολής των κυρώσεων αυτών.

Πέρα, όμως, από την ανωτέρω διάταξη υπάρχει και πρόβλεψη για χρηματοδότηση για την εκτέλεση έργων στη Σούδα ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκρατείται το λεκτικό για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με το οποίο καλείται ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ να καταθέσει έκθεση στις αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου περιέχοντας εκτίμηση αναφορικά με την αύξηση της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η αναφορά προφανώς σχετίζεται με ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν προωθεί πλέον τα «συμμαχικά συμφέροντα» και υποδηλώνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της τουρκική προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα έχει ελπίδες για βελτιωμένες σχέσεις υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρά την ιστορία προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών που πιθανότατα θα μετατεθούν προς διαχείριση στην νέα κυβέρνηση.

Ο Καλίν, ο οποίος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκδήλωση του Ιδρύματος German Marshall Fund (GMF), είπε ότι ο Μπάιντεν “γνωρίζει την Τουρκία”, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών φορέων και του τοπίου της.

“Αυτός και η ομάδα του εκτιμούν τη γεωπολιτική και στρατηγική αξία της Τουρκίας όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα της παγκόσμιας πολιτικής. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή θετική ατζέντα με την κυβέρνηση Μπάιντεν”, δήλωσε ο Καλίν.

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν είναι οι κυρώσεις για την προμήθεια των S-400. Η Ουάσιγκτον έχει αντιταχθεί στη συναλλαγή, λέγοντας ότι το σύστημα είναι ασύμβατο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και ενέχει κινδύνους για τον προηγμένο μαχητικό F-35.

Ο Καλίν είπε ότι η Άγκυρα στράφηκε στη Ρωσία για τις ανάγκες της στην αεροπορική άμυνα, αφότου οι ΗΠΑ αρνήθηκαν επανειλημμένα να της πουλήσουν τα συστήματα πυραύλων Patriot, αφού οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στους όρους.

Η απόκτηση του S-400 “κατά την άποψή μας, είναι αποτέλεσμα, όχι αιτία, ορισμένων προβλημάτων που αναπτύχθηκαν με την πάροδο των ετών”, δήλωσε ο Kalin.

Αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 θα γυρίσουν μπούμερανγκ και θα βλάψουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων, δήλωσε άλλος ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ